Παρασκευή, Μαρτίου 15

Αρθρο του Πανεπιστημιακού Γ. Τσιμουρή για τις Εκλογες στο Δημο Λήμνου

Αρθρο του Πανεπιστημιακού Γ. Τσιμουρή για τις Εκλογες στο Δημο Λήμνου από τον 
Το κίνημα των πολιτών πρωταγωνιστής των δημοτικών αναμετρήσεων στη Λήμνο
Οι πολίτες της Λήμνου τα δύσκολα χρόνια της κρίσης φαίνεται ότι έχουν κάνει αποφασιστικά βήματα για τη χειραφέτηση του νησιού τους. Ξεκινώντας από μικρές παρέες ανθρώπων με διαφορετικές ιστορίες και επαγγέλματα, αποφασισμένων όμως να μην αφήσουν άλλο την τύχη του τόπου τους στις αποφάσεις που έπαιρναν τα κέντρα εξουσίας εκτός του νησιού τους και αποφάσιζαν
χωρίς αυτούς για αυτούς, κέρδισαν την πρώτη μεγάλη νίκη, την ανασύσταση του θεσμικού φορέα του κτήματος της Μητρόπολης και την επανεκκίνηση του. Το παράδειγμα του κτήματος της Μητρόπολης απέδειξε ότι το νησί δεν έχει ανάγκη επαγγελματίες πολιτικούς και πολιτευτές που αλλάζουν κομματικές σημαίες ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, αλλά μπορεί να σταθεί στα πόδια του όταν οι πολίτες του συνεργαστούν και δουλέψουν με πάθος και αφοσίωση για ένα σκοπό.
Τα ίδια χαρακτηριστικά μπορούμε να αναγνωρίσουμε και στη συγκρότηση της κίνησης πολιτών Συμμαχία Παλλημνιακής Ανάπτυξης για τις Δημοτικές εκλογές. Στις ανοικτές και συλλογικές διαδικασίες και πρωτοβουλίες πολιτών που ακολουθήθηκαν για τη συγκρότηση του Συνδυασμού και για την υποψηφιότητα της Χαριτίνης Φωτοπούλου τον πρώτο λόγο είχαν πολίτες ενεργοί, αφοσιωμένοι με πάθος στην επίτευξη μιας άλλης ανάπτυξης του νησιού που βασίζεται κυρίως στους πολίτες του και στις τοπικές ανάγκες και όχι σε επαγγελματίες πολιτικούς. Εκπρόσωποι από όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του νησιού, άνθρωποι που παίρνουν γραμμή για τις αποφάσεις τους αποκλειστικά από τις ανάγκες του νησιού, που έχουν αποδείξει ότι ο καλύτερος πολιτικός είναι ο πολίτης που σηκώνεται αποφασιστικά από τον καναπέ του και συμμετέχει ενεργητικά στα κοινά φροντίζοντας τις δημόσιες υποθέσεις με την ίδια αφοσίωση που φροντίζει τα του οίκου του. Πολλοί απ' τους συμμετέχοντες έχουν δείξει δείγματα γραφής, καθώς έχουν κρατηθεί σε απόσταση ασφαλείας από κομματικές ηγεμονίες και έχουν επιβάλλει τις δυτικές τους προτεραιότητες στα κόμματα ως προς 'τι μέλλει γενέσθαι' την επόμενη μέρα.
Το νησί μας, θα μπορούσε να είναι και πλούσιο και αυτάρκες. Το γιατί δεν είναι ας το αναζητήσουμε τόσο στις κεντρικές πολιτικές επιλογές που δεν αντελήφθησαν τις αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών όσο και στις επιλογές των προηγούμενων τοπικών αρχόντων που κινήθηκαν στο παράδειγμα του πελατειακού κράτους. Το κομματικό χρίσμα της αρχής γίνεται στην πορεία πολιτικό βαρίδι και καταλήγει σε δεσμεύσεις και συμβιβασμούς οι οποίες αγνοούν τις τοπικές ανάγκες και αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας. Το νησί χρειάζεται ανθρώπους απαλλαγμένους από κομματικά βαρίδια και δεσμεύσεις, υπόλογους μόνο στους πολίτες της Λήμνου και στη συνείδηση τους.
Η Χαριτίνη Φωτοπούλου εκπροσωπεί τη νέα γενιά των Λημνιών, με εντυπωσιακό έργο στον απαιτητικό επαγγελματικό χώρο της εκπαίδευσης, όπου τα πεπραγμένα της ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και η οποία επέλεξε να μείνει στον τόπο της, να εργαστεί με όραμα την καλύτερη εκπαίδευση της νέας γενιάς και να μεγαλώσει τα δικά της παιδιά στο νησί. Η εκλογή της και η εκλογή των συνοδοιπόρων της με διαφανείς διαδικασίες λαϊκής βάσης, θα μπορούσαν να θέσουν τέλος στις πρακτικές του κομματικού οπαδισμού και να φέρει στο προσκήνιο ότι πιο δυναμικό, έντιμο και καινοτόμο ανθρώπινο δυναμικό διαθέτει το νησί. Εξ άλλου, η πρόσφατη ιστορία επιλογής δημάρχου στην Λήμνοι με βάση το ήθος και τα επιτεύγματά του στον επαγγελματικό του στίβο, όπως ήταν η περίπτωση Χατζηδιαμαντή, έδειξε αφ' ενός την επιτυχία του πειράματος και αφ' ετέρου ότι οι Λημνιοί και οι Λημιές μπορούν να υπερβούν τις κομματικές τους γραμμές όταν βρεθεί η αξιόπιστη συλλογικότητα και το αξιόπιστό πρόσωπο για τον ρόλο του Δημάρχου.
 Γ. Τσιμουρής
Κοινωνικός Ανθρωπολόγος
            Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών
            Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ)