Σάββατο, Μαρτίου 23

Το Ρωσικό ΥΠΕΞ μετά την καταδίκη του Κάραζιτς υπενθύμισε πως το ΝΑΤΟ βομβάρδισε την Γιουγκοσλαβία

© REUTERS/Peter Dejong/ Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ράντοβαν Κάραζιτς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του τμήματος εφέσεων του διεθνούς υπόλοιπου μηχανισμού ποινικών δικαστηρίων. 20 Μαρτίου, 2019
ΜΌΣΧΑ, 21 Μαρ-RIA Novosti. Στην δίκη του πρώην Σερβοβόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς, οι παράνομες ενέργειες των χωρών του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας αποσύρθηκαν εσκεμμένα, σχολίασε το τμήμα πληροφοριών και του τύπου
του Ρωσικού ΥΠΕΞ “Αν και είναι γνωστό ότι η κλίμακα των θανάτων των αμάχων, η καταστροφή της μη στρατιωτικής υποδομής ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών μέχρι και την μόλυνση μεγάλων περιοχών με απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι πολύ σημαντικά”, ανέφερε το τμήμα.
Το γραφείο σημείωσε ότι δεν υπήρξε πραγματική διάθεση στη Χάγη για να αποκαλύψουν τις πολυάριιθμες φρικαλεότητες των “πολέμαρχων” των μουσουλμάνων Βοσνίων και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.
Την παραμονή ο Κάραζιτς, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με 10 κατηγορίες από τις 11 για διάφορα εγκλήματα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη κατά Μουσουλμάνων και Κροατών μεταξύ 1992-1995 . Έτσι, το Εφετείο του διεθνούς εναπομείναντος μηχανισμού για τα ποινικά δικαστήρια (MOMUT) ενίσχυσε την ετυμηγορία του 2016, όταν ο πρώην Σερβοβόσνιος ηγέτης κρίθηκε ένοχος για τη συμπερίληψη της εθνοκάθαρσης, της μαζικής απέλασης ανθρώπων και την Γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση.
Η ετυμηγορία του 2016 αμφισβητήθηκε τόσο από την ποινική δίωξη, η οποία απαιτούσε για τον κατηγορούμενο ισόβια κάθειρξη όσο και από την υπεράσπιση που απαιτούσε αθώωσηη . Ο Κάρατζιτς δεν παραδέχτηκε την ενοχή.
Νωρίτερα , το πρώην μέλος της διευθύνουσας ομάδας του διεθνούς συνασπισμού “Focus”, η οποία παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, ο Γιούρι Μπράτνικοφ είπε στο RIA Novosti ότι το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του τεράστιου βομβαρδισμού στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη νότια Σερβία χρησιμοποίησε περίπου 31000 πυρομαχικά διασποράς με ουράνιο-238.
Η στρατιωτική επιχείρηση της Συμμαχίας πραγματοποιήθηκε χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με βάση τον ισχυρισμό των Δυτικών χωρών ότι οι αρχές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας πραγματοποίησαν εθνοεκκαθάριση στο Κοσσυφοπέδιο και προκάλεσαν ανθρωπιστική καταστροφή εκεί.
Οι πολίτες ήταν τα κύρια θύματα της επιθετικότητας. Για 78 ημέρες αεροπορικών επιθέσεων πέθαναν σύμφωνα με διάφορα στοιχεία, 2.5-3,5 χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων των 89 παιδιών. 12500 άνθρωποι τραυματίστηκαν. συμπεριλαμβανομένου του θανάτου 1031 ανθρώπων από το στρατιωτικό και το αστυνομικό προσωπικό, περισσότεροι από 5.000 τραυματίστηκαν.
https://ria.ru/20190321/1552005491.html
https://tokoutsavaki.blogspot.com/2019/03/blog-post_21.html#more