Δευτέρα, Απριλίου 8

Διευρύνονται τα προαπαιτούμενα - Σε διαρκή εποπτεία οι τράπεζες

Διευρύνονται τα προαπαιτούμενα - Σε διαρκή εποπτεία οι τράπεζες
Της Δήμητρας Καδδά
Μετά την έγκριση του πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος των 973 εκατ. ευρώ από το χθεσινό Eurogroup, τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ικανοποιήσει η Ελλάδα "διευρύνθηκαν”. Η απόφαση των ΥΠΟΙΚ αναφέρεται λιτά στη θετική απόφαση για το "πακέτο" παρεμβάσεων στο χρέος, αλλά περιλαμβάνει αναλυτική "εξειδίκευση" των δεσμεύσεων του 2018 με την οποία, όπως αναφέρεται ρητά, συμφώνησε η Ελλάδα.
Ουσιαστικά στη δήλωση/απόφαση του Eurogroup επιβεβαιώνονται εκ νέου και εξειδικεύονται οι δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου, αλλά και τα προαπαιτούμενα της ενισχυμένης εποπτείας.
Μία "ηχηρή" απουσία υπήρχε από τη δήλωση του Eurogroup: η επιλογή μέρους των 973 εκατ. να μην πάει στο χρέος αλλά σε δαπάνες για επενδύσεις που θα συμφωνηθούν από κοινού με τους ΥΠΟΙΚ.
Για αυτή την επιλογή - που δόθηκε στη συμφωνία του 2018 - δεν υπάρχει καμία αναφορά στη φετινή δήλωση. Μένει να φανεί λοιπόν αν θα υπάρξει κάποια "τοποθέτηση" στα αναλυτικά κείμενα του ESM ή αν η εν λόγω επιλογή θα μεταφερθεί για το… μέλλον.
Νομοθετικές αλλαγές - κρίσιμη η πλατφόρμα
Η μερίδα του λέοντος των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση αφορά στις τράπεζες. Τίθενται ουσιαστικά σε συνεχή εποπτεία, ενώ αποφασίσθηκαν διαδοχικά κύματα νομοθετικών αλλαγών τα οποία καταγράφονται με άλλη διατύπωση και στη γνώμη της Κομισιόν που εκδόθηκε την Τετάρτη.
Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε σε "ολιστική", όπως χαρακτηρίζεται, μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας και πτώχευσης. Δεσμεύθηκε όμως και σε νέα διαπραγμάτευση για τον νόμο Κατσέλη, η οποία πρέπει να λάβει χώρα έως το τέλος του έτους αφού τότε υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει την ισχύουσα τροπολογία.
"Υπογραμμίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι το νέο καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι προσωρινό και θα τερματιστεί μέχρι το τέλος του 2019", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup. Δόθηκε επίσης εντολή προς τους θεσμούς από το Eurogroup να παρακολουθούν - στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας - προσεκτικά το νέο καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Επίσης συμφωνήθηκαν παρεμβάσεις στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την εξάλειψη των εκκρεμών υποθέσεων του "παλαιού" νόμου Κατσέλη και στα δάνεια με καταπτώσεις εγγυήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή σύνοδο και τη σύντομη κουβέντα που έγινε ανάμεσα στους ΥΠΟΙΚ, ως κορυφαίο επόμενο βήμα αναφέρθηκε η πλατφόρμα που πρέπει να λειτουργήσει έως το τέλος Απριλίου.
Το αφορολόγητο και τα "φέσια"
Αναφορικά με το αφορολόγητο και τη βούληση των θεσμών, έγινε σαφές ότι πρέπει να μειωθεί ούτως ώστε να δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για φοροελαφρύνσεις και για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αναφέρεται ότι "οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν τη γενική δέσμευση να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, διευρύνοντας τη φορολογική βάση και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουν φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα και στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα”. Στο επίκεντρο βρέθηκε και ο μηδενισμός των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, η εισπραξιμότητα των φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, οι προσλήψεις του δημόσιου τομέα, οι ιδιωτικοποιήσεις καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Η "δόση"
Σημειώνεται ότι η πολιτική απόφαση του Eurogroup αφορούσε τη μεταφορά στην Ελλάδα 973 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, έχει δύο συνιστώσες. Τα 644 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν στα κέρδη ομολόγων που διακρατούσαν κεντρικές τράπεζες (SMP και ANFA). Ανάλογες κινήσεις προβλέπονται κάθε 6μηνο σε 8 δόσεις έως και το 2022. Η δεύτερη συνιστώσα έχει αξία 339 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα του επιτοκίου του 2ου δανείου (step-up margin). Από το εν λόγω ποσό των 339 εκατ. ευρώ τα 103 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί από την Ελλάδα καθώς αφορούν στο δεύτερο 6μηνο του 2018. Το υπόλοιπο ποσό των 226 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί τον Ιούνιο. Ουσιαστικά το ποσό θα συσσωρεύεται από τον Ιούλιο του περασμένου έτους έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, εκτός εάν λαμβάνεται (όπως συνέβη χθες) απόφαση να μη χρεωθεί η χώρα. Έτσι, ουσιαστικά σε έναν χρόνο από σήμερα υπάρχει ξανά ανάγκη για απόφαση αναφορικά με το επιτόκιο, ενώ για τα κέρδη των ομολόγων ο απολογισμός γίνεται 2 φορές τον χρόνο.
Πλέον το "πακέτο" της συμφωνίας θα πρέπει να περάσει από την πολιτική έγκριση των κρατών-μελών που προβλέπουν ανάλογη κοινοβουλευτική διαδικασία. "Αν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να εκταμιεύσουμε τα χρήματα το αργότερο στις αρχές Μαΐου", εκτίμησε χθες ο κ. Ρέγκλινγκ προαναγγέλλοντας και θετική στάση για το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ.
Λίγη ώρα αργότερα, το ΥΠΟΙΚ δημοσίευσε τη θέση του. Στο μηνιαίο δελτίο του ΣΟΕ προανήγγειλε πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ το 2018 (πάνω από τον στόχο). Υπολόγισε σε 11 δισ. ευρώ το "μαξιλάρι" που δημιούργησαν την προηγούμενη 3ετία τα υπερπλεονάσματα (σ.σ.: με προφανείς επιπτώσεις για την αγορά και την ανάπτυξη) και προανήγγειλε τη χρήση μέρους του εν λόγω ποσού για πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων.
 capital.gr