Σάββατο, Απριλίου 13

Οι φορτιστές της οργής…

Του Κώστα Στούπα
Οι φορτιστές της οργής…
Αν δεν ζούσαμε στην Ελλάδα που βασιλεύει το χάος και η απουσία οποιουδήποτε σχεδίου θα μπορούσαν να είναι πτυχές εξωφρενικής θεωρίας συνωμοσίας που σαν στόχο έχει την πρόκληση κοινωνικής οργής εναντίον της δημοκρατίας και κορυφαίων θεσμών της όπως είναι η Δικαιοσύνη και η Βουλή.

Μετά την 90χρονη γιαγιά που συνελήφθη και καταδικάστηκε επειδή πωλούσε χειροποίητα «καλτσάκια» στη λαϊκή για να τα βγάλει πέρα, οι «Κλουζώ» των αρχών ασφαλείας που δεν τολμούν να πλησιάσουν στα Εξάρχεια, την Πατησίων (ΑΣΟΕΕ) και τα Λιόσια που διακινούνται εκατομμύρια μέσω παράνομου εμπορίου ναρκωτικών και άλλων λαθραίων, συνέλαβαν κι άλλη γιαγιά, 80χρονη αυτήν τη φορά και την παρέπεμψαν στη δικαιοσύνη όπου βρέθηκε δικαστής να εφαρμόσει το γράμμα του νόμου και να επιβάλει πρόστιμο 200 ευρώ.
Ενώ καθημερινά περνάνε στο κοινοβούλιο εκατοντάδες φωτογραφικές τροπολογίες, δεν έχει φιλοτιμηθεί ακόμη κανένας εθνοπατέρας να φέρει και μια τροπολογία που θα προστατεύει όσους προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς να κλέψουν ή να ψάξουν στα σκουπίδια. Δεν πιστεύω πως οι γιαγιάδες πλούτιζαν αθέμιτα προσπορίζοντας 5-10 ευρώ…
Οι δε δικαστές με την ευκολία που ασκούν αυθαίρετα δημοσιονομική πολιτική και αποφασίζουν την καταβολή από τα δημόσια ταμεία πολλών δισ. σε συνταξιούχους, πολλοί από τους οποίους λαμβάνουν ακόμη γενναίες συντάξεις σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει και τις δυνατότητες της οικονομίας, μοιράζουν καμπάνες σε γιαγιάδες που στα 80 τους αναγκάζονται να μαζεύουν χόρτα και να τα πουλάνε…
Εν τω μεταξύ οι Λαυρεντιάδηδες, οι Τσοχατζόπουλοι, οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο της Τραπέζης Αττικής, που άδειασε το ταμείο των μηχανικών για να γεμίσει τις τσέπες του διαπλεκόμενοι εργολάβου, κυκλοφορούν ελεύθεροι…
Το ίδιο και ο περίφημος «Μανόλο» που δεν φαίνεται να εμπιστεύεται και τόσο όσους κρατούν τη δικαιοσύνη και έχει πάρει αποστάσεις ασφαλείας, μετακομίζοντας εκτός ελληνικής επικράτειας.
Όπως θα γνωρίζετε η δημόσια ΔΕΠΑ έχει χάσει πολλές δεκάδες εκατ. από την ELFE του κυρίου Λαυρεντιάδη.
Στις παραπάνω περιπτώσεις πολιτικοί και δικαστές εμφανίζονται ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι.
Τα παραπάνω συνάγονται από μια πρώτη ανάγνωση των προαναφερθέντων περιστατικών, όμοια των οποίων πρέπει να υπάρχουν χιλιάδες. Οι διαπλεκόμενοι που κλέβουν εκατομμύρια από τα δημόσια ταμεία αντιμετωπίζονται με σκανδαλώδη επιείκεια ενώ οι φτωχοδιάβολοι που αγωνίζονται για ένα κομμάτι ψωμί με σκανδαλώδη αυστηρότητα.
Με μια δεύτερη ανάγνωση μπορούμε να εξάγουμε ακόμη πιο χρήσιμα συμπεράσματα:
Το ρεπορτάζ για τη δεύτερη περίπτωση λέει αναλυτικότερα:
«Μια νέα υπόθεση που θυμίζει το περιστατικό της 90χρονης με τα τερλίκια από τη Θεσσαλονίκη έρχεται στο φως. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του OPEN, τον περασμένο Μάρτιο στην Κατερίνη μία 80χρονη πιάστηκε να πουλά περίπου 5 κιλά χόρτα χωρίς άδεια στις παρυφές μιας λαϊκής αγοράς της πόλης. Η υπόθεση έφτασε στην αστυνομία έπειτα από καταγγελία που έκαναν άλλοι έμποροι με πάγκους στη λαϊκή κατά της ηλικιωμένης…»
Οι έμποροι που καταβάλλουν φόρους και πληρώνουν για να έχουν άδεια πάγκου στη λαϊκή, προφανώς δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό. Αν γύρω από κάθε λαϊκή με 50 πάγκους μαζεύονται και άλλοι 50 μικροπωλητές που έχουν τη δυνατότητα να πωλούν στη μισή ή στο ένα τρίτο της τιμής γιατί δεν καταβάλλουν φόρους, εισφορές και τέλη αδείας, τότε οι πρώτοι θα αναγκαστούν να κατεβάσουν «ρολά».
Οι καταναλωτές ωφελούνται τα μέγιστα από την παρουσία «γιαγιάδων» χωρίς άδεια και ταμειακή μηχανή στις λαϊκές γιατί βρίσκουν χαμηλότερες τιμές.
Ο κλέψας του κλέψαντος…
Εν τω μεταξύ πρόσφατα από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, συνελήφθη σπείρα που εκβίαζε και εξαπατούσε επαγγελματίες και παραγωγούς λαϊκών αγορών της Αττικής.
Η αστυνομία εκτιμά ότι τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνουν το ποσό των 2,9 εκατομμυρίων ευρώ.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι πρώην και νυν στελέχη, καθώς και υπάλληλοι της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας για τις λαϊκές αγορές, μέλη σωματείων επαγγελματιών λαϊκών αγορών, καθώς και πωλητές…
Οι έμποροι θα ήταν ανεκτικότεροι αν φορολογούνταν με χαμηλότερους συντελεστές και πλήρωναν χαμηλότερες εισφορές… αλλά ως γνωστόν ο κρατισμός και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις χρειάζονται θυσίες, όπως ακριβώς και ο σοσιαλισμός.
Οι καθαρίστριες με …πτυχίο!
Μετά την περίπτωση της καθαρίστριας που βρέθηκε στη φυλακή γιατί δεν είχε απολυτήριο, προχθές παρουσιάστηκε και άλλη παρόμοια περίπτωση.
«Τριετής φυλάκιση με αναστολή στην καθαρίστρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων που είχε πλαστογραφήσει ημερομηνία στο απολυτήριο δημοτικού. Δεν είχε άλλη επιλογή για να μεγαλώσει τα 13 παιδιά της, δήλωσε στο δικαστήριο…».
Γιατί βρε, άθλιε, νομοθέτη, μια καθαρίστρια να χρειάζεται απολυτήριο για να καθαρίσει;
Πέραν της πολυπλοκότητας του προβλήματος, εικόνες γιαγιάδων που καταδικάζονται και πολιτικών και διαπλεκόμενων επιχειρηματιών που κάνουν πλούσια ζωή με δημόσιο χρήμα, θυμίζουν σκηνές από εξιστορήσεις σαν τους «Αθλίους» του Β. Ουγκώ, σκηνές δηλ. από εξιστορήσεις λίγο πριν το ξέσπασμα της οργής…
Η αποστροφή προς τους πολιτικούς και το σύστημα είναι γενικότερο φαινόμενο όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιος ακόμη και αν μιλήσει με ανθρώπους που ψηφίζουν τα μεγάλα κόμματα.
Σκηνικά σαν το παραπάνω μετατρέπουν την αποστροφή σε οργή!
thesecretrealtruth