Δευτέρα, Απριλίου 1

«ΤΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ»: ΗΤΤΑ – ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ! Η ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ ΤΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΙΡΑΣ

Untitled-1
Για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια πολλές από τις μεγάλες πόλεις έστρεψαν την πλάτη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντάν, που βλέπει την πρωτεύουσα και μεγάλα αστικά κέντρα να εγκαταλείπουν την εθνικιστική του συμμαχία εν μέσω μιας κλυδωνιζόμενης οικονομίας.

Αν και κατάφερε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να κρατήσει πόλεις στο εσωτερικό συγκεντρώνοντας ποσοστό 51,67% στις τοπικές εκλογές σ’ ολόκληρη τη χώρα -μόλις 0,2% κάτω σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση- οι αντικρουόμενες διεκδικήσεις νίκης και οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης για χειραγώγηση της ψήφου ρίχνουν σκιά στη μάχη της εμπορικής καρδιάς της Τουρκίας, της Κωνσταντινούπολης.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου Σαντί Γκιουβέν, η καταμέτρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά ο Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με 4.159.650 ψήφους, έναντι 4.131.761 ψήφων του υποψηφίου του AKP, του πρώην πρωθυπουργού και φίλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ με πάνω από το 99% των ψήφων καταγεγραμμένο. Η διαφορά είναι περίπου στις 30.000 ψήφους.
Την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων είχε ζητήσει ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σημειώνοντας ότι στο σύστημα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου έχουν ενσωματωθεί και οι τελευταίες κάλπες που τον φέρνουν στην πρώτη θέση με 27.000 ψήφους.
Απαντώντας στις αιτιάσεις για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων από το πρακτορείο Anadolu ο Γκιουβέν τόνισε ότι δεν ξέρει από που παίρνει και μεταδίδει τα στοιχεία. «Εμείς ακόμη δεν τα έχουμε περάσει όλα στο σύστημα. Προς το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με εξαίρεση 84 κάλπες, όπου υπάρχουν ενστάσεις» σημείωσε.
Αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα τότε θα είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν χάνει τον έλεγχο της μεγαλύτερης πόλης στη γείτονα, αφότου εξελέγη δήμαρχός της το 1994. Μέχρι στιγμής ούτε ο Ερντογάν, ούτε ο Γιλντιρίμ παραδέχθηκαν την ήττα στην Κωνσταντινούπολη.
Καταρρέει η τουρκική λίρα μετά το πλήγμα του Ερντογάν
Πτώση 2,5% κατέγραψε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου σήμερα το πρωί μετά τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία στις οποίες το κόμμα AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έχασε τον έλεγχο της πρωτεύουσας Άγκυρας και υπολείπεται στην καταμέτρηση ψήφων στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Στις 10:51 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος λίρας διαμορφώθηκε στις 5,6780 λίρες ανά δολάριο, έχοντας υποχωρήσει έως τις 5,6999 και συγκριτικά με το επίπεδο της Παρασκευής των 5,5550.
Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης BIST 100, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σημείωσε νωρίτερα πτώση 1,65%.

 makeleio.gr/