Η έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ αποτελεί πλήγμα στην ελευθεροτυπία

Η έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ αποτελεί πλήγμα στην ελευθεροτυπία
Περισσότερες από 41.000 υπογραφές συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες από το Κίνημα Democracy in Europe 2025 (DiEM25), ζητώντας να μην εκδοθεί ο Τζούλιαν Ασάντζ στις ΗΠΑ.
Στην επιστολή διαμαρτυρίας υποστηρίζεται ότι οι διαρροές του Assange αμερικανικών κυβερνητικών απόρρητων  στο κοινό ήταν για καλό και η σύλληψή του αποτελεί «σοβαρή απειλή στα Μέσα Ενημέρωσης όλου του κόσμου».

Αμερικανοί νομοθέτες και από τα δύο κόμματα δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για την σύλληψη του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζουλιαν Ασάντζ, ενώ ο πρόεδρος Donald Trump ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει οτιδήποτε για την επιχείρηση της βρετανικής αστυνομίας, παρά το γεγονός ότι συχνά λέει «αγαπώ το WikiLeaks» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.
Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ δημοσιοποίησε κατηγορητήριο 7 σελίδων στο οποίο κατηγορείται ο ιδρυτής της WikiLeaks Julian Assange για συνωμοσία το 2010 με την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού Chelsea Manning ότι απέκτησαν παράνομα απόρρητες πληροφορίες των ΗΠΑ.
Το κατηγορητήριο υποστηρίζει ότι «ο Assange εμπλέκεται σε συνωμοσία με την Manning να σπάσει  κωδικό πρόσβασης σε  δίκτυο υπολογιστών του Τμήματος Άμυνας για διαβαθμισμένα έγγραφα και επικοινωνίες ώστε να κατεβάσει ταξινομημένα αρχεία και να τα μεταδώσει στο WikiLeaks».

Το κατηγορητήριο ανακοινώθηκε λίγο μετά την επεισοδιακή σύλληψη του Τζούλιαν Ασάντζ από την βρετανική αστυνομία σε απάντηση της αίτησης έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σχόλιο Τζέρεμι Κόμπιν

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο Τζέρεμι Κόρμπιν έγραψε στο Τweeter ότι «η έκδοση του Ασαντζ στις ΗΠΑ για την αποκάλυψη αποδεικτικών στοιχείων για τις φρικαλεότητες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν δεν θα πρέπει να επιτραπεί από τη βρετανική κυβέρνηση».
Οι υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου, συμπεριλαμβανομένου του «σφυριχτράκια» Edward Snowden, δήλωσαν ότι η έκδοση για τις διαρροές συνιστά κίνδυνο για την ελευθερία του Τύπου.
Όπως άλλοι ισχυρίστηκαν οι κατηγορίες των ΗΠΑ πρέπει να εξεταστούν ξεχωριστά από τους σουηδικούς ισχυρισμούς. Την ίδια ώρα που οι εισαγγελείς στη Στοκχόλμη δήλωναν ότι η σύλληψη ήταν "είδηση για εμάς".
Τα γεγονότα κινήθηκαν με γοργό ρυθμό, καθώς ο Assange εμφανίστηκε αργότερα στο δικαστήριο του Westminster. Κρίνοντάς τον ένοχο, ο δικαστής Michael Snow δήλωσε ότι η συμπεριφορά του ήταν "η συμπεριφορά ενός ναρκισσιστή που δεν μπορεί να ξεπεράσει το δικό του εγωιστικό ενδιαφέρον". Έτσι, αντιμετωπίζει έως και 12 μήνες φυλάκισης όταν καταδικασθεί και θα αντιμετωπίσει ξεχωριστή ακρόαση για την έκδοσή τους στις ΗΠΑ μέσω videolink στις 2 Μαΐου.
Όπως έγραψε η βρετανική εφημερίδα ‘Guardian’, «Ο Ασάντζ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πεντάχρονης  φυλάκισης εκτός από την έκδοσή του στις ΗΠΑ.
Ως Αυστραλός πολίτης, θα λάβει προξενική βοήθεια την Παρασκευή, αλλά δεν θα του δοθεί "ειδική μεταχείριση", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον. Η Αυστραλή υπουργός εξωτερικών   Marise Payne δήλωσε ότι αξιωματούχοι είχαν ενημερωθεί ότι η Βρετανία δεν θα δεχόταν την έκδοση, στην περίπτωση που κάποιο άτομο θα αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο θανατικής ποινής. "Η Αυστραλία είναι εντελώς αντίθετη με τη θανατική ποινή και αυτό είναι διμερής θέση", ανέφερε. "Το ζήτημα της έκδοσης είναι το ίδιο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου".
Ενώ πάντως ο Τζούλιαν Ασάντζ αντιμετωπίζει σειρά από εμφανίσεις σε δικαστικές αίθουσες, είναι εντελώς διαφορετική η άποψη της κοινής γνώμης.

Η ιστοσελίδα του αμερικανικού περιοδικού «rollingstone.com» επισημαίνει:
Θυμίζουμε κύριο άρθρο της ‘Washington Post’ πριν μερικά χρόνια:
"Η καταδίκη του θα προκαλούσε πολλές παράπλευρες ζημίες στις αμερικανικές ελευθερίες των Μέσων ενημέρωσης. Είναι δύσκολο να διακρίνεις τον Assange ή το Wikileaks από την ‘Washington Post΄».
Αυτό το απόσπασμα προέρχεται από άρθρο του 2011, με τίτλο: "Γιατί οι ΗΠΑ δεν πρέπει να δοκιμάσουν τον Julian Assange".

Το δημοσίευμα της W. Post των παρελθόντων ετών, εξακολουθεί να είναι σημαντικό, επειδή ο Assange έχει δικαστεί για "αδίκημα" σχεδόν αρκετές δεκαετίας. Αυτό που έχει αλλάξει από τότε, είναι η δημόσια αντίληψη γι 'αυτόν και σε μια υπέρτατη ειρωνεία θα είναι η κυβέρνηση του Ντόναλντ -"Αγαπώ το WikiLeaks"- Trump να επωφεληθεί από το γύρισμα χρόνου, και να συγκεντρώσει τη λαϊκή υποστήριξη για μη δίωξη. Κάτι που οι αξιωματούχοι δίσταζαν να πιέσουν στον Ομπάμα τα περασμένα χρόνια.
Πάρα πολλοί από το αμερικανικό ακροατήριο των Μέσων ενημέρωσης βλέπουν τον συλληφθέντα ιδρυτή του WikiLeaks μέσα από τον φακό των εκλογών του 2016, μετά τον απόρριψη των καταγγελιών για ρωσική ανάμειξη ευνοϊκή για τον Τραμπ.
"Η αδυναμία των κατηγοριών των ΗΠΑ εναντίον του Assange είναι συγκλονιστική", έγραψε ο Edward Snowden στο Τweeter
«Ο αμερικανικός πόλεμος εναντίον του Ιράκ συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον ανήθικων και άχρηστων σφαγών στην ανθρώπινη ιστορία. Ήταν αποτέλεσμα από ψέματα, για τα οποία διώκονται από εγκληματίες και ανόητους, ή ανατίθενται σε επαγγελματίες δολοφόνους και δεν έχει ακόμη τελειώσει. Εκτός από εκείνους που δολοφονήθηκαν άμεσα και έμμεσα στον πόλεμο, αρκετά εκατομμύρια πρόσφυγες διασκορπίστηκαν στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου ενός εκατομμυρίου στη Συρία. Το ISIS ογκώθηκε από τις τάξεις του διχασμένου ιρακινού στρατού. Αυτό το φιάσκο εμφανίστηκε όπως ήταν σε όλο τον κόσμο, ενώ η έκρηξη της πεθαμένης αυτοκρατορίας βυθίστηκε κάτω από το βάρος της άγνοιας και της αλαζονείας».
The Guardian- rollingstone.com- "Information Clearing House
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης
 .zougla.gr