Κυριακή, Απριλίου 14

ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΦΤΕΡΝΙΖΟΝΤΑΙ?

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ

ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΣ - ΟΦΘΑΛΜΙΑ 
 Η ασθένεια αυτή έχει πολλές αιτίες. Εμφανίζεται με υπερβολική υγρασία στα μάτια, με σχηματισμό τσίμπλας, που σιγά-σιγά γίνεται κάκαρδο, και με φούσκωμα των βλεφάρων.
Τα προσβεβλημένα κουνέλια τρίβουν τα μάτια τους με τα μπροστινά πόδια και το τρίχωμα γύρω από τα μάτια γίνεται υγρό και μπερδεμένο. Η αιτία αυτής της πάθησης είναι κυρίως από βακτηριακή μόλυνση
των βλεφάρων αλλά μπορεί να έχει προκληθεί από ερεθισμό του καπνού, σκόνης και διαφόρων σπρέι
Η θεραπεία αυτής της αρώστιας είναι δύσκολη και πολύ κουραστική για το ζώο, αλλά και για τον άνθρωπο που είναι επιφορτισμένος να το περιποιείται. Γενικά όμως με τον καιρό σταματάει και θεραπεύεται γρήγορα. Αντίθετα όταν παραμεληθεί, συμβαίνουν σύνδρομα, όπως αδυνάτισμα των ζώων.
Για να καταπολεμήσουμε την ασθένεια εφαρμόζουμε το πλύσιμο των ματιών με εκχύλισμα χαμομηλιού και καθάρισμα με αποστειρωμένη γάζα.

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 
Τα αξιοπρόσεχτα συμπτώματα είναι το φτέρνισμα και η ρινική συμφόρηση. Το κουνέλι έχει βαριά ή βραχνιασμένη αναπνοή.  Είναι πολύ πιθανόν το κουνέλι σας να έχει αλλεργία στο υπόστρωμμα που χρησιμοποιείτε για το κλουβί του, τη σκόνη ή στον καπνό τσιγάρου. Τα αναπνευστικά προβλήματα είναι μια σοβαρή πάθηση για τα κουνέλια, γι'αυτό πρέπει να εξεταστεί από κτηνίατρο, προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις που μπορούν να απειλήσουν την ζωή του

ΚΟΡΥΖΑ
Ένα απλό φτάρνισμα που οφείλεται σε ρεύμα αέρος ή σε σκόνη που προέρχεται από τις τροφές, δεν είναι μολυσματική κόρυζα. Το κουνέλι φταρνίζεται πολύ εύκολα για να απαλλαγεί από τα μόρια σκόνης που το ενοχλούν. Αυτό το σύμπτωμα δεν πρέπει να ανησυχεί, αλλά πρέπει να το προσέξουμε. Εάν το φτάρνισμα σταματάει γρήγορα δεν είναι δυσάρεστο.
Το φτάρνισμα που οφείλεται στη μικροβιακή μολυσματική κόρυζα, εκδηλώνεται με επαναλαμβανόμενες συνεχείς κρίσεις φταρνίσματος και με χαρακτηριστικό σύμπτωμα την κατεβασιά λευκού εκκρίματος από τη μύτη. Κατά της μόλυνσης αυτής γίνεται χρήση αντιβιοτικών μετά από κτηνιατρική συμβουλή. Η ανάπτυξη διαφόρων παρασίτων, όπως π.χ. σκουληκιών, ευνοούν την εξέλιξη της ασθένειας. Υπάρχουν πολλά εμβόλια που βοηθάνε στην πρόληψη της ασθένειας. Σε σοβαρές περιπτώσεις η έκκριση του πυώδους υγρού από τη μύτη μπορεί να προκαλέσει το θάνατο του ζώου. Δεν πρέπει να αμελούμε και να αφίνουμε την κόρυζα να γίνεται χρόνια ασθένεια.

ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ
Κύρια αιτία της εμφάνισης της αρώστιας είναι το αδυνάτισμα του ζώου και ο κακές συνθήκες υγιεινής στα κλουβιά.
Τα άρρωστα ζώα παρουσιάζουν μερικά συμπτώματα άσθματος, ή ανάλογα με την προέλευση της φυματίωσης, εξόγκωση των γαγγλίων, του λαιμού και των βουβώνων.
Είναι ασθένεια εξαιρετικά μολυσματική και αθεράπευτη.
 ΠΑΡΑΦΥΜΑΤΙΩΣΗ
Είναι μια σπάνια ασθένεια, που όταν εμφανισθεί προκαλεί και τον θάνατο. Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά και σουλφαμίδες.

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ
Η πνευμονία είναι λοιμώδης νόσος που προσβάλει τα ζώα που είναι εκτεθημένα σε ρεύματα αέρος. Τα συμπτώματα είναι διακεκομένη αναπνοή, βλεννοπύηση, ανορεξία, εξάντληση και υψηλός πυρετός. Το προσβλημένο ζώο πρέπει να απομονωθεί και τοποθετηθεί σε ξηρό περιβάλλον προστατευμένο από ρεύματα αέρος.

ΑΣΘΜΑ
Είναι μια ασθένεια πολύ μεταδοτική και απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία. Μπορεί να προέλθει από κατάρρουν που δεν θεραπεύτηκε με σωστή νοσηλεία.
Το ζώο βήχει συχνά με μια σπασμοδική ανησυχία και διαρκώς φαίνεται να υποφέρει.
Για την πρόληψη της ασθένειας πρέπει να αποφεύγεται η υγρασία και τα νεύματα του αέρος.
μετεωρισμός
Ο μετεωρισμός ή φούσκωμα της κοιλιάς είναι ασθένεια που προκαλεί στα κουνέλια έλλειψη όρεξης για φαγητό, δυσκολία στην αναπνοή, μελαγχολία, βλέφαρα βαριά, ανορθωμένες τρίχες και το ζώο παραμένει ακίνητο.
Συνήθως αυτό συμβαίνει από αταξία της διατροφής, δηλαδή αλλαγή από ξηρή φοφή σε πράσινη τροφή. Επίσης ο μετεωρισμός μπορεί να προέλθει από μια παρασιτική μόλυνση του πεπτικού συστήματος, όπως οι ταινίες, η κοκκιδίαση, η ϊλεννώδης εντερίτης κ.λπ. Στα μικρά κουνέλια κυρίως αλλά και στα μεγάλα μπορεί να προκληθεί από αναμένες τροφές κι από πολύ νερό.
Συνηθισμένες περιπτώσεις θεραπεύονται με ελαφρό τρίψιμο της κοιλιάς, με λίγο ζεστό γάλα με σταγόνες αμμωνίας.

ΟΙΔΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ
Χαρακτηρίζεται με βρογχοκοίλη του λαιμού και διαπιστώνεται εύκολα, με πίεση με τα δάκτυλά μας.

ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ 
Είναι μια πάθηση όπου τα δόντια του κουνελιού είναι στραβά ή άνισα με αποτέλεσμα να μην εφάπτουν σωστά όταν κλείνει το στόμα του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορεί να μασάει κανονικά και να ροκανίζει την ώρα του φαγητού και τα δόντια του να μεγαλώνουν πάρα πολύ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υποσιτισμό, ή μολύνσεις. Υπάρχουν δύο επιλογές για την αντιμετώπιση του: Να τροχίζονται τα δόντια του κάθε 4-6 εβδομάδες από έναν κτηνίατρο, ή να αφαιρεθούν τα μπροστινά 4 δόντια του. Στην περίπτωση που αφαιρέσουμε τα δόντια του, το κουνέλι μπορεί να συνεχίσει να έχει μια κανονική ζωή και να τρώει ακριβώς το ίδιο καλά όπως πρίν, με τη βοήθεια μας τεμαχίζοντας τα λαχανικά σε μικρά κομματάκια για να τα μασάει με τα πίσω δόντια του. Τα μειονεκτήματα αυτής της επέμβασης (αφαίρεσης των μπροστινών δοντιών) είναι ότι αν τα κύτταρα ανάπτυξης των δοντιών δεν αφαιρεθούν όλα κατά τη διάρκεια της εξαγωγής, τότε τα δόντια θα ξαναμεγαλώσουν. Τότε θα πρέπει να επαναλάβουμε την επέμβαση της εξαγωγής. Το τρόχισμα των δοντιών είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά αυτές τις αποφάσεις πρέπει να τις παίρνει πάντα ο κτηνιάτρος σας.