Πέμπτη, Απριλίου 18

Deep Web: Τα τρομακτικά επίπεδα του διαδικτύου

Το Deep Web, ή αλλιώς Βαθύ Δίκτυο, είναι γνωστό σε κάθε συνηθισμένο χρήστη του διαδικτύου. Η ονομασία του δημιουργεί την αίσθηση του τρόμου στους μη γνώστες, καθώς το deep web περιβάλλεται από φήμες αρκετά περίεργες και διαστροφικές. Ωστόσο, οι περισσότεροι κοινοί χρήστες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι το deep web και αυτό το καθιστά ακόμη πιο φρικιαστικό από ό,τι είναι.


Πρώτα, όμως, ας προχωρήσουμε στα επίπεδα διαδικτύου. Εικάζεται ότι υπάρχουν 9 επίπεδα ξεκινώντας από το 0 (μηδέν) μέχρι το 8 (οκτώ). Βέβαια, η αρίθμηση αλλάζει, καθώς κάποιοι δεν αναγνωρίζουν το επίπεδο μηδέν. Ξεκινούν από το 1ο και φτάνουν μέχρι το 9ο χωρίς αυτό να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στο περιεχόμενο κάθε επιπέδου. Ο διαχωρισμός των επιπέδων στηρίζεται στονβαθμό ανωνυμίας και στο βαθμό προσβασιμότητας στο κάθε κομμάτι του διαδικτύου.

Το επίπεδο μηδέν (0) είναι το λεγόμενο Clear Net ή Common Web και ουσιαστικά περιέχει τις πιο γνωστές και διάσημες ιστοσελίδες με τις περισσότερες αναζητήσεις όπως Facebook, YouTube, Instagram, Pinterest, Wikipedia, YouTube κλπ.

Το επίπεδο ένα (1) ονομάζεται Surface Web και είναι σχεδόν το ίδιο με το επίπεδο μηδέν. Και αυτό το επίπεδο είναι προσβάσιμο από τις κλασικές μηχανές αναζήτησης, με τη διαφορά ότι πολλοί προσθέτουν σε αυτό το επίπεδο ιστοσελίδες όπως το Reddit, καθώς και ελαφρώς πιο «σκοτεινές» , όπως το vampire freaks και διάφορες παρόμοιες ιστοσελίδες. Σύμφωνα με υπολογισμούς περίπου το 10% των πληροφοριών του διαδικτύου βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο.

Το επίπεδο δύο (2) είναι γνωστό ως Bergie Web. Το συγκεκριμένο επίπεδο περιλαμβάνει κάποιες ιστοσελίδες που μπορεί να έχουν παράνομο περιεχόμενο ή πληροφορίες δυσεύρετες που, παρόλα αυτά, μπορεί κάποιος να τις βρει μέσω μηχανών αναζήτησης. Γενικά, με πιο απλά λόγια, το δεύτερο επίπεδο είναι ο κυβερνοχώρος όπου κάποιος μπορεί να κατεβάσει ή να δει πειρατικές ταινίες. Οι ιστοσελίδες – σήματα κατατεθέν του Bergie Web είναι το 4chan, το torrent, stream videos.

Από το επίπεδο τρία και μετά τα πράγματα αλλάζουν, αφού, για να εισχωρήσει κανείς σε αυτό το επίπεδο και έπειτα, χρειάζεται είτε κάποιος κωδικός πρόσβασης, είτε να έχεις εξουσιοδότηση, είτε συγκεκριμένο λογισμικό, εξαρτήματα κ.λπ.

Σε αυτό το σημείο καλό είναι να διαλευκανθεί η σύγχυση που επικρατεί ανάμεσα στο deep web και το dark web, καθώς αρκετοί τα θεωρούν ως ταυτόσημες έννοιες. Για να είμαστε πιο λεπτομερείς, στην πραγματικότητα το dark webαποτελεί ένα μικρό κομμάτι του deep web, για το οποίο γίνεται αναφορά παρακάτω.

Έτσι, λοιπόν, το επίπεδο τρία (3), που ονομάζεται Deep Web, είναι το πιο διάσημο διαδικτυακό επίπεδο. Deep Web θεωρείται εκείνο το μέρος του διαδικτύου το οποίο δεν εμφανίζεται στις συμβατικές μηχανές αναζήτησης, όπως το google, το bing, το yahoo κλπ. Για παράδειγμα, κάθε ατομικός λογαριασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαιτεί κωδικό, για να παρέχει πρόσβαση στο χρήστη, συνεπώς είναι κομμάτι του deep web. Επειδή, όπως προαναφέρθηκε, αρκετοί συνδέουν το Deep web με το Dark Web, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι στο Deep Web δεν βρίσκονται μόνο παράνομες ιστοσελίδες, πληροφορίες κ.λπ. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή ο λογαριασμός ηλεκτρονικής τραπεζικής, χρειάζονται κάποιο κωδικό πρόσβασης δίχως να σημαίνει ότι γίνεται κάτι παράνομο. Επίσης, θα μπορούσαν να μπουν το Netflix, το Dropbox και αρκετά άλλα σε αυτό το κομμάτι του διαδικτύου.

Ωστόσο , το Deep Web αποτελεί την είσοδο των απόρρητων και σαδιστικών μυστικών που υπάρχουν στα επόμενα επίπεδα. Χαρακτηριστικό του είναι η ανωνυμία. Όλοι οι χρήστες του Deep Web αρχίζουν και γίνονται άγνωστοι και σχεδόν αόρατοι , καθώς δεν αφήνουν διαδικτυακά ίχνη. Με απλά λόγια, όσο προχωράει κάποιος τα επίπεδα, τόσο πιο δύσκολο είναι να ανακαλυφθεί. Λέγεται ότι το Deep Web χρησιμοποιείται και από αστυνομικούς και πράκτορες της CIA. Εν τέλει, εξαιτίας της ανωνυμίας και της κάλυψης, αρχίζουν και εμφανίζονται σιγά σιγά παράνομες ιστοσελίδες που δεν μπορείς να τις ανακαλύψεις μέσω των μηχανών αναζήτησης.

Επομένως, όποιος εισχωρήσει στο Deep Web έχει αγγίξει την επιφάνεια του 4ου επιπέδου. Το 4ο επίπεδο είναι η επιτομή της διαστροφής και του υποκόσμου. Γνωστό και ως Dark Web, Charter Web και DarkNet, αποτελεί ένα μικρό μέρος του Deep Web και περιλαμβάνει μία πληθώρα από παράνομες ιστοσελίδες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το εμπόριο λευκής σαρκός, πορνογραφικό υλικό με άτομα κάθε ηλικίας, Snuff videos και Red room (βίντεο που δείχνουν αυτοκτονία ή δολοφονία, ακόμα και σε ζωντανή μετάδοση), το Silk Road, μαύρη αγορά με προϊόντα όπως ψεύτικες ταυτότητες, διαβατήρια, πλαστά χαρτονομίσματα και πολλά άλλα. Πέρα από όλο αυτό το διαστροφικό υλικό, αρκετές σελίδες του Dark Web είναι ψεύτικες ή απάτη! Οι πληρωμές γίνονται σε κρυπτονομίσματα όπως σε bitcoin, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ανωνυμία σε σχέση με κάποιο τραπεζικό λογαριασμό, οπότε κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την αλήθεια.

Για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση σε αυτό το επίπεδο δεν αρκεί το ταπεινό google ως μηχανή αναζήτησης. Απαιτείται ένα διαφορετικού είδους λογισμικό (software) ονόματι “Tor” (The Onion Router). Το «κρεμμύδι» αποτελεί το χαρακτηριστικό του Dark Web διότι, όπως και τα κρεμμύδια, έτσι και τα επίπεδα που έπονται του τρίτου, είναι δομημένα το ένα πάνω στο άλλο. Πιο απλά, αν δεν «σπάσεις» το τρίτο, δεν προχωράς στα επόμενα . Ωστόσο, αν μπει κανείς στην ιστοσελίδα του Tor, θα ανακαλύψει ότι δεν είναι κάτι κακόβουλο, αλλά στην ουσία ένα πρόγραμμα περιήγησης προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια και η ανωνυμία του χρήστη. Όπως είναι λογικό, όμως, κάποιοι πιθανώς εκμεταλλεύονται αυτή την ιδιότητα του Tor.

Το 5ο και πρακτικά τελευταίο επίπεδο είναι το Marianas Web. Ο συμβολισμός είναι εμφανής. Η τάφρος των Μαριανών είναι το βαθύτερο σημείο της γης, οπότε το Marianas Web είναι το βαθύτερο σημείο του διαδικτύου. Αυτό το επίπεδο δεν έχει επαληθευτεί, αν υπάρχει και τι μπορεί να περιλαμβάνει . Φαίνεται ότι είναι τόσο περίπλοκο, που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στα υπολογιστικά συστήματα, για να το κατανοήσεις.

Τα επόμενα τρία επίπεδα φαινομενικά πηγάζουν από την φαντασία ενός λάτρη των υπολογιστών. Το 6ο είναι το πιο άγνωστο. Οι πληροφορίες για τους μη χρήστες του Dark Web είναι ελάχιστες. Για το 7ο επίπεδο υπάρχουν μόνο φήμες, με την κυρίαρχη να είναι μια μάχη ανάμεσα σε επίδοξους χάκερ, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στο επόμενο και τελευταίο επίπεδο . Μόνο ένας μπορεί να εισχωρήσει στο 8ο επίπεδο ο οποίος θα ελέγχει όλα τα υπόλοιπα επίπεδα.

Ολοκληρώνοντας, παρατηρούμε ότι το διαδίκτυο μπορεί από την μία πλευρά να περιέχει χρήσιμες πληροφορίες και να εξυπηρετεί την καθημερινή μας ζωή, από την άλλη όμως είναι προφανές ότι γίνεται κατάχρηση από ορισμένους. Το διαδίκτυο είναι ένας τεράστιος χώρος, οπότε δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει με ακρίβεια τι μπορεί να συμβαίνει!

*Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να ενημερώσει τους αναγνώστες και δεν παροτρύνουμε κανέναν να εισχωρήσει στο deep web/dark web!

By: “Your e–articles” (Μιχάλης Δραμιτινός και Παναγιώτα Χαραλαμποπούλου)
http://mindhack.gr/deep-web/