Κυριακή, Μαΐου 5

Ποια οικονομική πολιτική;

Πολλοί ρωτούν εάν η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει αποτέλεσμα όπως διαχέεται σχετικά για καθαρά προεκλογικούς λόγους.
Η απάντηση είναι μία το μίγμα της σημερινής οικονομικής πολιτικής του Σύριζα δεν οδήγησε πουθενά.
Το γεγονός επιβεβαιώνουν περίφημα τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία έδειξαν καθαρά τα εξής:
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το χρέος ανήλθε στα 334,6 δισ. ευρώ ή 181,1% του ΑΕΠ, όταν στο τέλος του 2017 είχε διαμορφωθεί στα 317,48 δισ. ευρώ ή 176,2% του ΑΕΠ.


Βεβαίως, η αύξηση αυτή οφείλεται και στο «μαξιλάρι» διαθεσίμων που έχει η κυβέρνηση μέσω του ESM.

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
  Οικονομικός συντάκτης

Πρόκειται φυσικά για το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους εντός της Ευρωζώνης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το χαμηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν η Εσθονία με 8,4% και ακολουθούν κλιμακωτά προς τα πάνω, το Λουξεμβούργο με 21,4%, η Βουλγαρία 22,6% και στη συνέχεια η Τσεχία με 32,7% και η Δανία με 34,1%.

Εκτός από την Ελλάδα που παραμένει πρώτη, το ίδιο ισχύει και για τη δεύτερη, την Ιταλία που έχει χρέος 132,2% του ΑΕΠ, ενώ ακολουθούν η Κύπρος με 102,5%, το Βέλγιο 98,4% και η Ισπανία 97,1%.

Τι δείχνουν όλα τα παραπάνω στοιχεία;

Δείχνουν ότι η πολιτική Σύριζα-Ανελ έχει μείνει 4 χρόνια μετά από την παραλαβή της εξουσίας από την ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και μετα από τόσες θυσίες του Ελληνικού λαού, φορολογία, αυξήσεις ΦΠΑ, περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε ΔΕΚΟ και μετά από ένα δικό τους νέο μνημόνιο Σύριζα στα ίδια περίπου επίπεδα χρέους και υψηλότερα απ ότι παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Αν χονδρικά σκεφτούμε ότι με το καλημέρα Σύριζα και τον καθηγητή Βαρουφάκη τα σενάρια για έξοδο από την ΕΕ και τα παράλληλα νομίσματα η χώρα έχασε σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται δια στόματος των ξένων αμέσως 86 δις ευρώ καθώς και τις πρόσθετες υποχρεώσεις που δημιούργησε η πολιτική Σύριζα, νέες προσλήψεις 200.000, απλήρωτες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες, ουρά νέων συνταξιούχων χωρίς σύνταξη, αγορά εξοπλιστικών κ.α. το ποσό ανεβαίνει πάνω από τα 150 δις ευρώ.

Άρα

Το χρέος έμεινε στάσιμο ενώ χρήματα δαπανήθηκαν για την «συντήρηση» του μεγάλου κράτους το οποίο δανείζεται συνεχώς υπο το βάρος μέτρων των δανειστών.

Σήμερα επιχειρείται για καθαρά επικοινωνιακούς προεκλογικούς λόγους του Σύριζα και η πληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου 3,7 δις στο ΔΝΤ με αντίμετρο την έκδοση 7 ετούς ομολόγου.

Τι δείχνουν όλα αυτά;

Ο Σύριζα διαχειρίζεται χρήματα που ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ!

Συμφώνησε σε ΥΨΗΛΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ μέχρι το 2060!

ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ!!

Δεν έριξαν χρήματα στην πραγματική οικονομία, άφησαν χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείσουν και η αφαίμαξη στους πολίτες έγινε καθημερινό φαινόμενο…

Οι μεγάλες επιχειρήσεις (…λίγες) που λειτουργούν στην χώρα μας που… «καυχιούνται» για τα κέρδη τους πληρώνουν τους ιδιώτες με…. πεντάμηνες καθυστερήσεις και μέσω θυγατρικών τους σε άλλα κράτη της ΕΕ όπως πχ την Εσθονία για να έχουν μαξιλάρι ρευστότητας και κατοχύρωση των κερδών τους από μονοπωλιακές υπηρεσίες που παρέχουν στην χώρα μας.

Πως να επιτευχθεί έτσι η πολυπόθητη ανάπτυξη;

Αφού δεν βάζουν πλάτη οι μεγάλες επιχειρήσεις και χωρίς κανένα θεσμικό έλεγχο φεύγουν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό με πληρωμές μέσω Εσθονίας και στη Ελλάδα δεν μένει τίποτα;

Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να δώσει απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω.

Διαφορετικά κατοχυρώνει τα μεγάλα κέρδη κάποιων και δεν δίνει δεκάρα στην ανάπτυξη και τους Έλληνες πολίτες πόσο μάλλον για το ύψος του Ελληνικού χρέους το ο οποίο μετά από τόσες θυσίες παραμένει το ίδιο και μεγαλύτερο από το 2014

 .ksipnistere.com