Σάββατο, Μαΐου 11

Οστεοαρθρίτιδα: Πώς μπορώ να βοηθήσω τον σκύλο μου;

Οστεοαρθρίτιδα: Πώς μπορώ να βοηθήσω τον σκύλο μου;
ygeiamou.gr

Αν ο αγαπημένος σας φίλος βασανίζεται από τον πόνο και δυσκολεύεται στις κινήσεις του, υπάρχει τρόπος να τον βοηθήσετε

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό σκύλων. Επιδρά στην καθημερινότητά τους, αλλά και στην ποιότητα της ζωής τους.

Αν ο αγαπημένος σας φίλος βασανίζεται από τον πόνο και δυσκολεύεται στις κινήσεις του, υπάρχει τρόπος να τον βοηθήσετε. Η φυσικοθεραπεία είναι θαυματουργή.
Η πτυχιούχος φυσικοθεραπεύτρια ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης – Certified Canine Rehabilitation Practitioner (CCRP), University of Tennessee, USA, Στέλλα Κεχαγιά, μας ενημερώνει για τους τρόπους αντιμετώπισης και δίνει χρήσιμες συμβουλές για τους ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων.

Η Στέλλα Κεχαγιά, πτυχιούχος φυσικοθεραπεύτρια ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης – Certified Canine Rehabilitation Practitioner (CCRP), University of Tennessee, USA
«Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια εκφυλιστική πάθηση μίας ή περισσότερων αρθρώσεων, που επηρεάζει την καθημερινότητα, αλλά και την ευζωία του σκύλου μας. Από τα πιο συχνά συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι: η χωλότητα, ο πόνος, η ακαμψία των αρθρώσεων και η ελαττωμένη δραστηριότητα του σκύλου. Τα συμπτώματα αυτά είναι, συνήθως, εντονότερα έπειτα από περιόδους ανάπαυσης, ή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η έντασή τους μειώνεται όταν το ζώο ασκείται, ή όταν οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ήπιες.
Οι πιο πρόσφατες προοδευτικές απόψεις στη διαχείριση της αρθρίτιδας περιλαμβάνουν την ελάττωση του σωματικού βάρους, τις θεραπευτικές ασκήσεις, την ηλεκτροθεραπεία και τη φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση του πόνου και της δυσφορίας.
Σημαντική είναι η συνεργασία μεταξύ κτηνίατρου και φυσιοθεραπευτή, αλλά και του ιδιοκτήτη, προκειμένου να σχεδιαστεί ένα πλάνο φροντίδας, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους έξαρσης των συμπτωμάτων και κατά τους χειμερινούς μήνες.
Αν το ζωάκι πρέπει να χάσει κιλά, θα του δοθεί ένα πρόγραμμα που θα συνδυάζει τη δίαιτα και την ήπια άσκηση.

Θεραπευτική αντιμετώπιση
Ειδικότερα, οι υπηρεσίες φυσικοθεραπείας είναι οι εξής:
1 Κινησιοθεραπεία και διάταση για διατήρηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης
2 Υδροθεραπεία, βάδιση σε υποβρύχιο διάδρομο και κολύμπι
3 Κρυοθεραπεία και επιπολής θερμότητα: θερμά ή ψυχρά επιθέματα ανάλογα με την έξαρση των συμπτωμάτων
4 Ηλεκτροθεραπεία: χρήση ηλεκτρικής διέγερσης για ελάττωση του πόνου και ενδυνάμωση των μυών
5 Μάλαξη: αύξηση ελαστικότητας των μυών, ελάττωση οιδήματος
6 Θεραπευτικές Ασκήσεις: σύντομες, χαμηλής έντασης ασκήσεις
7 Θεραπευτικό Laser: διέγερση μηχανισμού αναγέννησης του χόνδρου και ταχεία αντιφλεγμονώδη αντίδραση.
8 Βιο- ιατρικός βελονισμός για την ανακούφιση του πόνου.

Φαρμακευτική αγωγή
Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει συμπληρώματα διατροφής με γλυκοσαμίνη, χονδροειτίνη, ω-3/ω-6 ακόρεστα λιπαρά οξέα και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Συμβουλές για τον ιδιοκτήτη
1. Αποφύγετε τις σκάλες και βοηθήστε τον να μπει στο αυτοκίνητο. Για την εύκολη πρόσβασή του σε ανισόπεδα σημεία, τοποθετήστε ράμπες.
2. Να κρατάτε τον σκύλο σας στεγνό και ζεστό κατά τις περιόδους που έχει κρύο και υγρασία, γιατί μπορεί να επιδεινωθούν τα συμπτώματα.
3. Προμηθευτείτε ένα σταθερό, ορθοπεδικό κρεβάτι με αφρώδες υλικό και τοποθετήστε το στο πάτωμα για εύκολη πρόσβαση. Υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα κρεβάτια σκύλων με ορθοπεδικό αφρό ιατρικής χρήσης, στα οποία το βάρος κατανέμεται ομοιόμορφα και μειώνει την πίεση στις αρθρώσεις. Έτσι, θα βοηθήσετε το σκυλάκι σας να σηκώνεται ευκολότερα.
4. Ανυψώνετε τα πιάτα φαγητού και νερού του σκύλου σας. Τα ψηλά πιάτα κάνουν τη διαδικασία βρώσης και πόσης πιο άνετη για τους αρθριτικούς σκύλους. Ειδικότερα εάν υπάρχει δυσκαμψία στο λαιμό ή στην πλάτη.
5. Κρατήστε τον σκύλο στα κιλά του. Παραπανίσιο βάρος επιβαρύνει τις πάσχουσες αρθρώσεις.
6. Προσαρμόσετε τη συχνότητα και την ένταση της άσκησης. Αν ο σκύλος δεν χρησιμοποιεί τους μυς του, θα χάσει μυϊκή μάζα, μυϊκό τόνο, και θα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να κινηθεί.
7. Μικρότερης διάρκειας και συχνότερες βόλτες μπορούν να κρατήσουν τον σκύλο σας σε φόρμα και το βάρος του υπό έλεγχο.
8. Επιλέξτε μαλακές επιφάνειες για την καθημερινή του βόλτα (γρασίδι, άμμο).
9. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πηγαίνετε για κολύμπι.
10. Επισκεφτείτε έναν ειδικευμένο φυσικοθεραπευτή ζώων.
11. Επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.ygeiamou.gr