Τρίτη, Μαΐου 28

Παραδοχή Στουρνάρα: Με τον Μητσοτάκη ετοιμάζουν περικοπές στις συντάξεις

mitsotakis-stournaras-
Την πλήρη ταύτισή του με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, επαναβεβαίωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σε δηλώσεις του τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του ασφαλιστικού «Πινοσέτ», προεξοφλώντας περικοπές στις συντάξεις αλλά και κατά της πρόσβασης των ανασφάλιστων στη δημόσια Υγεία.

«Τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πλέον στενά και επομένως απαιτείται ένα σύστημα συνταξιοδοτικών προϊόντων του ιδιωτικού τομέα» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, με το Μέγαρο Μαξίμου να τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «πρόκειται για το ασφαλιστικό Πινοσέτ».
«Οι σημερινές δηλώσεις του κου Στουρνάρα που απηχούν απολύτως το πρόγραμμα και τις προτάσεις του κου Μητσοτάκη είναι σαφέστατες» αναφέρει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού παραπέμποντας στο λεγόμενο «ασφαλιστικό Πινοσέτ»
«Την ίδια στιγμή ο κος Στουρνάρας αμφισβήτησε και τη δυνατότητα χρηματοδότησης της καθολικής πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, αμφισβητώντας έτσι μια κεντρική κυβερνητική επιλογή στήριξης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας» συνεχίζει η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, για την αμφισβήτηση του κ. Στουρνάρα στην πρόσβαση όλων στη Δημόσια Υγεία ανεξαρτήτως εάν είναι ασφαλισμένοι ή όχι.
«Ο κος Μητσοτάκης και ο κος Στουρνάρας ετοιμάζονται να ακυρώσουν όλα τα θετικά μέτρα, να περικόψουν και άλλο τις συντάξεις αλλά και να συρρικνώσουν δραματικά το κοινωνικό κράτος» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
«Οι πολίτες που σε λίγες εβδομάδες θα αποφασίσουν οριστικά, μπορούν να πάρουν σήμερα μια πρώτη γεύση για τη κοινωνική ισοπέδωση που θα προκαλέσει η επαναφορά στις σκληρές ταξικές πολιτικές του κου Μητσοτάκη και των συνοδοιπόρων του» καταλήγουν.

Τι είναι το ασφαλιστικό Πινοσέτ

Τι ακριβώς σημαίνει το ασφαλιστικό Πινοσέτ και γιατί εγκαταλείφθηκε από τις χώρες που είχε εφαρμοστεί στην Ευρώπη έχει εξηγήσει ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης.
Ο κ. Ρομπόλης εξήγησε ότι «με τη δικτατορία του Πινοσέτ η κύρια και η επικουρική δημόσια ασφάλιση πήγαν στις ασφαλιστικές εταιρείες.
»Μέχρι το 2008 υπήρχαν διάφορα προβλήματα που τα κάλυπτε ο κρατικός προϋπολογισμός.
»Όλος ο πληθυσμός πήγε στην ιδιωτική ασφάλιση εκτός από την αστυνομία και το στρατό που έμεινε στο διανεμητικό».
«Το 2008 έγινε μία επιτροπή στην Χιλή από συναδέρφους οι οποίοι είπαν ότι το σύστημα που εφαρμόσαμε δημιούργησε μεγάλο κόστος, σπατάλη, ανισότητες κ.α. και επανήλθαν στο προηγούμενο σύστημα».
Με λίγα λόγια, οι πολίτες ωθούνταν στην ιδιωτική ασφάλιση, αλλά εν συνεχεία οι ασφαλιστικές εταιρίες είτε «έσκαγαν» και ο λογαριασμός πήγαινε στο κράτος, είτε οι ασφαλισμένοι δε μπορούσαν να ανταποκριθούν στα υψηλά ασφάλιστρα που επέβαλαν οι εταιρίες.

Πηγή