Τρίτη, Μαΐου 7

Η αναβάθμιση της Ελλάδας Του οικονομολόγου Βασίλη Βιλιάρδου


Δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσουν μελλοντικά καθόλου οι θετικές ειδήσεις, όπως η βελτίωση της αξιολόγησης της χώρας αφού συμφέρει τους νέους ιδιοκτήτες της, η αύξηση του ΑΕΠ, η μείωση των επιτοκίων των ομολόγων, η άνοδος του χρηματιστηρίου κλπ., διαπιστώνοντας πως δεν έχουν αντίκτυπο στην προσωπική μας ζωή – η οποία, στην καλύτερη περίπτωση, θα σταθεροποιηθεί στα σημερινά, πολύ χαμηλά επίπεδα.

.
«Είμαστε η μοναδική χώρα στα παγκόσμια ιστορικά χρονικά που έχει υπογράψει τρία μνημόνια-δανειακές συμβάσεις και που έτσι όπως βαδίζουμε δεν θα μας φτάσουν – παρά το ότι θα χάσουμε ως άτομα ότι έχουμε και δεν έχουμε. Επίσης η μοναδική στον πλανήτη που μετά από τόσα μαρτύρια δεν έχει ανατραπεί το υφιστάμενο, καιροσκοπικό, ιδιοτελές ή/και διεφθαρμένο πολιτικό σκηνικό – οπότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας».
.

Επικαιρότητα

Η αναβάθμιση της Ελλάδας από την καναδική εταιρεία αξιολόγησης DBRS, αν και μόλις σε ΒΒ χαμηλό, σταθερό (πηγή), είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο – με τη σημείωση πως τα θεσμικά όργανα της ΕΕ κατέχουν το 70% του ελληνικού δημοσίου χρέους, συμβάλλοντας στην μακροπρόθεσμη διάρκεια του και στα χαμηλά σταθερά επιτόκια. Το γεγονός δε ότι, η χώρα μας έχει στα ταμεία της 26,8 δις € που αντιστοιχούν σε περίπου δύο χρόνια ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών, αποτελεί μεγάλη ασφάλεια για το μέλλον της – αν και οι καθαρές εξωτερικές της υποχρεώσεις παραμένουν υψηλές στο 138,8% του ΑΕΠ το 2018 από 88,8% το 2011, αντανακλώντας κυρίως το εξωτερικό χρέος του δημοσίου τομέα.
Αρνητικό μέγεθος, πάντοτε κατά την DBRS, είναι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που διαμορφώθηκε στο 3,4% του ΑΕΠ το 2018, από 2,4% το 2017 – παρά το ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν ονομαστικά περισσότερο από 80% σε σχέση με το 2009. Υπενθυμίζουμε εδώ πως η προστιθέμενη αξία στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών περιορίσθηκε (γράφημα), αποτελώντας πρόβλημα για τη μελλοντική τους εξέλιξη – κάτι που συμβαίνει επίσης με τα τουριστικά έσοδα ανά άτομο που μειώνονται (ανάλυση), παρά τη συνεχή άνοδο των αφίξεων (11% το 2018 σε σχέση με το 2017).
Τα βασικά μεγέθη και οι προσβλέψεις της DBRS φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί – ενώ έχουμε την άποψη πως τα επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας, όπως τα δεκαετή, θα βελτιωθούν σημαντικά (κάτω από το 3%), ως αποτέλεσμα γενικότερα των παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών, σε συνδυασμό με τις μεγάλες φούσκες που έχουν δημιουργηθεί στις υπόλοιπες αγορές παγίων (μετοχές, ακίνητα).
Περαιτέρω, η συνεχιζόμενη μείωση των επιτοκίων δανεισμού του δημοσίου θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τις τράπεζες, αφού το κόστος δανεισμού τους εξαρτάται από το αντίστοιχο του κράτους – οπότε προβλέπεται η ακόμη μεγαλύτερη άνοδος των τιμών των μετοχών τους, ειδικά εάν βελτιώσουν το ποσοστό των κόκκινων δανείων στους Ισολογισμούς τους με τη βοήθεια των μεθόδων που πρότειναν η ΤτΕ και το υπουργείο οικονομικών.
Το ενδεχόμενο όμως αυτό έχει φυσικά περιορισμένο νόημα για τους Έλληνες, αφού το τραπεζικό σύστημα της χώρας έχει αφελληνισθεί εξαιτίας των λαθών του κ. Βαρουφάκη (υπογραφή συμφωνίας στις 20.02.15, μη επιβολή ελέγχων κεφαλαίων στις αρχές του έτους) – υπενθυμίζοντας πως είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων, αξίας 300-400 δις €. Λογικά πάντως ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου έχει αυξηθεί κατά 26% περίπου από τις αρχές του έτους – ενώ ο τραπεζικός πολύ περισσότερο.
Συνεχίζοντας, είμαστε σίγουροι πως οι Έλληνες της μεσαίας εισοδηματικής τάξης, καθώς επίσης της χαμηλότερης, θα αναρωτηθούν εάν όλα αυτά τα πραγματικά καλά νέα είναι θετικά για τους ίδιους – γνωρίζοντας πως οι μισθοί τους μειώνονταν κατά 3,5% κάθε χρόνο την περίοδο 2008-2017 σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν με την υπέρογκη φορολόγηση ελέω των θηριωδών πρωτογενών πλεονασμάτων, η ανεργία παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα της ΕΕ (18,5%) παρά την κατακόρυφη άνοδο της μερικής απασχόλησης και τη μαζική μετανάστευση των νέων, το κόκκινο ιδιωτικό χρέος έχει εκτοξευθεί πάνω από το 180% έναντι μόλις 30% το 2010, τα σπίτια τους κατάσχονται και πλειστηριάζονται σε εξευτελιστικές τιμές, το δημόσιο σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει, χάθηκε αξία (τιμές) περιουσιακών στοιχείων πάνω από 1 τρις €, το εκπαιδευτικό σύστημα υποφέρει, η εγκληματικότητα αυξάνεται συνεχώς όπως και οι αυτοκτονίες, η παράνομη μετανάστευση οργιάζει αλλοιώνοντας σημαντικά τον πληθυσμό της χώρας, ενώ όλο και περισσότεροι την εγκαταλείπουν για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Υπενθυμίζοντας εδώ πως οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν μετά την κρίση δύο μόνο επιλογές στη διάθεση τους (είτε τη σύγκρουση με τους πιστωτές, είτε την εφαρμογή των εντολών τους βασιλικότερα του βασιλέως), ενώ η σημερινή μετά την αποτυχία του 2015 επέλεξε τη δεύτερη, όπως τεκμηριώνουν τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα, η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας κοκ., οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως η επιλογή αυτή είναι συνώνυμη με την υφαρπαγή της Ελλάδας – με την αλλαγή δηλαδή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος που ευρίσκεται σε εξέλιξη, γεγονός που σημαίνει πως το μέλλον της χώρας μας θα είναι μεν πολύ θετικό για τους νέους ιδιοκτήτες της, αλλά όχι για τους δύστυχους ιθαγενείς που ακολουθούν πιστά τα ίχνη της Γουατεμάλας (ανάλυση).
Εξαίρεση η ανώτατη τάξη, η οικονομική και πολιτική ελίτ που συνεργάζεται συνήθως με τους ξένους, εισπράττοντας μέρος από τα λάφυρα της ληστείας – κάτι που μπορούμε πολύ εύκολα να διαπιστώσουμε, αρκεί να μην εθελοτυφλούμε.
Στα πλαίσια αυτά δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν μελλοντικά καθόλου οι θετικές ειδήσεις, όπως η βελτίωση της αξιολόγησης της χώρας, η αύξηση του ΑΕΠ, η μείωση των επιτοκίων των ομολόγων, η άνοδος του χρηματιστηρίου κλπ., διαπιστώνοντας πως δεν θα έχουν αντίκτυπο στην προσωπική μας ζωή – η οποία, στην καλύτερη περίπτωση, θα σταθεροποιηθεί στα σημερινά, πολύ χαμηλά επίπεδα.
Με απλά λόγια, η Ελλάδα θα πάει καλά στο μέλλον, αφού τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν στην πολιτική των μνημονίων – κάτι που δεν θα ωφελήσει καθόλου τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που μετατρέπονται σταδιακά σε εξαθλιωμένους, φθηνούς σκλάβους χρέους και σε τουριστικούς υπηρέτες των ξένων, σε μία χώρα της LIDL όπως συνήθως αποκαλούνται τα γερμανικά προτεκτοράτα. Όλα αυτά θα συμβούν με τη θέληση των Ελλήνων που έχουν πεισθεί πια ότι, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση (ΤΙΝΑ) – όχι επειδή ισχύει, αλλά εξαιτίας των φόβων, της δουλοπρέπειας, της φυγομαχίας και της φυγοπονίας που δυστυχώς τους διακρίνει, όπως φαίνεται καθαρά από τις δημοσκοπικές επιλογές και την υποτακτική στάση τους.
analyst.gr