Πέμπτη, Μαΐου 23

Επτά αριστεροί μύθοι που κατέρρευσαν μέσα σε λίγες μέρες

Επτά αριστεροί μύθοι που κατέρρευσαν μέσα σε λίγες μέρες
Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ανέκαθεν ήταν ένας μύθος. Ζούσε από τον μύθο και πορευόταν με τον μύθο. Όμως όταν οι μύθοι-που άλλοι πιο ανιδιοτελείς και αγνοί άνθρωποι δημιούργησαν-«πέφτουν», πέφτει μαζί τους και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΠΡΩΤΟΣ μύθος που έχει πέσει ήδη, είναι ότι ο Α. Τσίπρας παραμένει το πολιτικό ατού του ΣΥΡΙΖΑ. Από τις άδειες πλατείες στις οποίες μιλάει, αν αφαιρεθούν και οι περιφερόμενοι Ρομά, μένουν οι κομματικές οργανώσεις των όμορων περιοχών και τα παγκάκια.

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ μύθος
που κατέρρευσε, είναι, ότι με το «μεγαλοφυές σχέδιο» των ξεδιάντροπων προεκλογικών παροχών, θα μπορούσε να «γυρίσει» το εκλογικό αποτέλεσμα ή έστω να μειώσει αρκετά την διαφορά, ώστε η ήττα της 26ης Μαΐου, να είναι διαχειρίσιμη. Όμως, το χθεσινό κύμα των δημοσκοπήσεων-μόλις μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές-δείχνει, ότι η ήττα της Κυριακής θα είναι καθαρή.

Ο ΤΡΙΤΟΣ μύθος που έπεσε με πάταγο, είναι, ότι ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχανε π.χ. με 5%, θα μπορούσε να…πανηγυρίσει. Γιατί η ΝΔ δεν θα έχει κερδίσει με…15%. Η προφανής φαιδρότητα του, τον απέσυρε από τον δημόσιο διάλογο. Γιατί εκτός της έλλειψης σοβαρότητας, συνιστούσε και ομολογία μιας …άνετης ήττας.

Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ μύθος που «έσκασε» είναι ότι η συμφωνία των Πρεσπών, «αν δεν μας δώσει πόντους», σίγουρα δεν θα έχει δυσμενείς στο εκλογικό αποτέλεσμα. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ από τα Τέμπη και πάνω μιλούν από μόνα τους. Όπως και η λαϊκή αποδοκιμασία που αντιμετώπισαν, όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν να εξηγήσουν την σημασία της «ιστορικής συμφωνίας». Οι προσπάθειες σταμάτησαν και η λέξη Πρέσπες εξαφανίστηκε από το προεκλογικό λεξιλόγιο του Α. Τσίπρα.

Ο ΠΕΜΠΤΟΣ μύθος που κατέπεσε με θόρυβο, είναι το ούτως ή άλλως «λαβωμένο» ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Άρκεσε η απόδειξη ότι η Novartis ήταν η μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως του ελληνικού κράτους, ένας Πετσίτης, ένας Μαρινάκης και μια βόλτα του πρωθυπουργού με τα κότερα της ελίτ, για να εξαφανιστεί κι αυτό το «επιχείρημα» από τον δημόσιο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΕΚΤΟΣ μύθος που συνετρίβη, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αν μη τι άλλο είναι ανθρωπιστικό κόμμα». Άρκεσε ένας αγροίκος «αψύς Σφακιανός» που καθύβρισε ΑΜΕΑ και μια άθλια Μόρια, ώστε να γίνει αντιληπτό, ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ο ανθρωπισμός ήταν απλώς ένα εμπόρευμα και όχι βαθιά του πεποίθηση.

Ο ΕΒΔΟΜΟΣ μύθος που καταρρίφθηκε, είναι ότι ο Α. Τσίπρας είναι «μάγος», ο «Μέσι της πολιτικής» κι ένας «ασυναγώνιστος τακτικιστής». Αποδείχθηκε ένας ημιμαθής ηγέτης, με εγγενές στοιχείο της προσωπικότητας του το ψέμα και ο οποίος αδυνατεί να σχεδιάσει έστω και μεσοπρόθεσμα, όντας επιρρεπής στις γκάφες και τα αυτογκόλ. Η «Παρασκευή του Αγίου Βαρθολομαίου» για τον ΣΥΡΙΖΑ με τους εμβρόντητους και οργισμένους συνταξιούχους μπροστά στα ΑΤΜ, είναι μόνο η τελευταία θηριώδης γκάφα του.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ανέκαθεν ήταν ένας μύθος. 
Ζούσε από τον μύθο και πορευόταν με τον μύθο. 
Όμως όταν οι μύθοι-που άλλοι πιο ανιδιοτελείς και αγνοί άνθρωποι δημιούργησαν-«πέφτουν», πέφτει μαζί τους και ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Έξι και μια έμειναν, για την τυπική επιβεβαίωση της παταγώδους πτώσης του μεγαλύτερου μύθου της μεταπολίτευσης.


του Μπάμπη Παπαπαναγιώτου
tomanifesto.gr

 politika-gr