Δευτέρα, Μαΐου 6

Γιατί κάποιοι γιατροί συνταγογραφούν μια βόλτα στο πάρκο ή την παραλία

Γιατί κάποιοι γιατροί συνταγογραφούν μια βόλτα στο πάρκο ή την παραλία
Ζήσης Ψάλλας
Κάνοντας ένα περπάτημα σε ένα δασώδες μονοπάτι, ξοδεύοντας ένα απόγευμα σε ένα δημόσιο πάρκο ή κοιτάζοντας όμορφες εικόνες της φύσης μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα.
Αλλά υπάρχουν πράγματι στοιχεία ότι η ζωή στο φυσικό περιβάλλον μπορεί να προωθήσει την υγεία και να αποτρέψει τις ασθένειες;

Το πρωτοποριακό έργο στον τομέα αυτό ξεκίνησε στη δεκαετία του '80 με τον Robert Ulrich, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Texas A & M. Έβλεπε ασθενείς με χειρουργική επέμβαση που είχαν θέα σε δέντρα από το παράθυρό τους σε σύγκριση με εκείνους που έβλεπαν τοίχο. Εκείνοι με φυσική άποψη ανέφεραν λιγότερο πόνο και ξόδεψαν λιγότερο χρόνο στο νοσοκομείο.
Άλλες μελέτες εξέτασαν την επίδραση της έκθεσης στο φως της ημέρας σε ασθενείς και διαπίστωσαν ότι αντιμετώπιζαν λιγότερο πόνο, άγχος και χρήση φαρμάκων για τον πόνο σε σχέση με ασθενείς που δεν είχαν έκθεση σε φυσικό φως.
Υπάρχουν επίσης κάποιες αποδείξεις ότι οι νοσοκομειακοί κήποι μπορούν να μετριάσουν το άγχος τόσο στους ασθενείς όσο και στις οικογένειές τους. Στον τομέα του σχεδιασμού των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, φαίνεται ότι η έκθεση σε φυσικό περιβάλλον έχουν θετική επίδραση στον πόνο, το άγχος, την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.

Ενώ το περπάτημα είναι καθιερωμένο ως συμπεριφορά προαγωγής της υγείας, οι μελέτες εξετάζουν τώρα αν το περπάτημα σε φυσικά περιβάλλοντα είναι πιο επωφελή σε σχέση με το εσωτερικό ή το αστικό περιβάλλον. Τα ευρήματα έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία, βελτιωμένη διάθεση, αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό. Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ενισχυμένη ανοσολογική λειτουργία.
Υπάρχουν ωστόσο πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Τι ακριβώς είναι η φύση; Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε ένα εθνικό πάρκο και μια εικόνα των κυμάτων που συντρίβονται στην παραλία. Και ποια είναι η δόση της φύσης που απαιτείται; Πόσο συχνά είναι απαραίτητη η έκθεση στη φύση για καλύτερη υγεία; Πώς επηρεάζουν οι μεγαλύτερες δόσεις φύσης -όπως το κάμπινγκ σε δάσος το Σαββατοκύριακο- και οι βραχύτερες δόσεις όπως μια βόλτα σε ένα πάρκο; Ποιο αισθητικό μέρος της φύσης επιδρά; Είναι το θέαμα, ο ήχος, η μυρωδιά, η αφή ή ένας συνδυασμός τους;.zougla.gr