Σάββατο, Ιουνίου 8

Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή από το 13% στο 11% το 2020 προανήγγειλε ο Τσίπρας (video)

  • Στον σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) αποκάλυψε ο πρωθυπουργός τη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση
  • Τι είπε για το έργο στον κλάδο της υποδομής
  • Τα σχέδια για το μέλλον
Στην ανοικτή συνεδρίαση της 27ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), στο Μέγαρο Μουσικής, μίλησε το βράδυ της Πέμπτης 6 Ιουνίου Αλέξης Τσίπρας.

Εκεί δήλωσε πως ο τουρισμός ήταν πραγματικά η βαριά βιομηχανία της χώρα και ενίσχυσε τις προσπάθειες εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια, ξεπερνώντας όλες τις προβλέψεις σε δύσκολες περιόδους.
Ταυτόχρονα δήλωσε πως ο κλάδος χρειάζεται μια περαιτέρω ενίσχυση και για αυτό, ο ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση θα μειωθεί περαιτέρω από το 13% στο 11% μέσα στο 2020.
«Το κρίσιμο σήμερα, είναι όχι απλά να διατηρήσουμε αυτή την ιστορικά πρωτόγνωρη εικόνα στον τουρισμό, αλλά να την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στην εστίαση, στην ενέργεια και σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ για την διαμονή θα μειωθεί από το 13/% στο 11% το 2020» δήλωσε.
«Αυξάνουμε επίσης το συντελεστή απόσβεσης των επενδύσεων στο 150%. Και επίσης, διότι ένα βασικό εργαλείο που στερήθηκε ο κλάδος σας, είναι η ρευστότητα, προχωρήσαμε στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για να μπορέσει να στηρίξει με πιστώσεις κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε και το κυβερνητικό έργο στον τομέα των υποδομών, τονίζοντας πως «παραδώσαμε την τελευταία τριετία, το σύνολο σχεδόν των οδικών αξόνων ώστε η Ελλάδα να έχει ένα σύγχρονο δίκτυο οδικής και σιδηροδρομικής διασύνδεσης που αποτελεί ισχυρή βάση για την τουριστική ανάπτυξη. Προχωρά η νέα επενδυτική φάση στο λιμάνι του Πειραιά με την έγκριση του master plan του ΟΛΠ, που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη τόνωση και στον τομέα της κρουαζιέρας. Ενώ στον πλέον κρίσιμο τομέα των αεροδρομίων της χώρας, που άλλωστε αφορά σχεδόν τα 2/3 των αφίξεων από το εξωτερικό, υλοποιούμε ήδη το σχέδιο μας. Με την ανανέωση της σύμβασης για το Ελευθέριος Βενιζέλος, την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, τη δημιουργία νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης και το σχέδιο για τον πραγματικό εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των 23 κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως είναι «ανάγκη να έχουμε ιδιαίτερη έγνοια για την προστασία του περιβάλλοντος και φυσικού πλούτου της χώρας. Ο λόγος αυτός είναι που εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται την χώρα μας όχι μόνο το καλοκαίρι, τώρα πια και τον χειμώνα».
O πρωθυπουργός τόνισε πως πλέον «το brand name της Ελλάδας είναι και πάλι πολύ ισχυρό»  και πρόσθεσε ότι ο τουρισμός «δεν ακολούθησε την ύφεση άλλων κλάδων μέσα στην κρίση».
«Από το ‘ 15 μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να σηκώσουμε την Ελλάδα και το τουριστικό της προϊόν στη κορυφή» ανέφερε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι ο κλάδος ξεπέρασε τους στόχους που είχε βάλλει και έφθασε στις 33 εκατομμύρια αφίξεις το 2018 όταν στο 12ο Συνέδριο, το 2013 είχε θέσει το στόχο των 24 εκατομμυρίων αφίξεων ως το 2021.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως στη 27η Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ πως «από το ΄15 μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να σηκώσουμε την Ελλάδα και το τουριστικό της προϊόν στη κορυφή
«Η υπηρεσία του τουρισμού στην πατρίδα, είναι ότι χάλασαν τα σχέδια κάποιων στο εξωτερικό που με ιδιοτελή τρόπο προσπάθησαν να πείσουν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα διαλυμένη, χωρίς υποδομές, χωρίς ασφάλεια, χωρίς σταθερότητα. Επιπλέον τροφοδότησε την εθνική προσπάθεια που διεξάγουμε από το 2015, να βγει η χώρα από τη στενωπό των μνημονίων» συμπλήρωσε.
«Η εικόνα της χώρας μας τσαλακώθηκε κατά τα χρόνια της κρίσης και οι άνθρωποι της συκοφαντήθηκαν από τους υπερασπιστές της λιτότητας στην Ευρώπη. Αποδείχθηκε ότι αυτή η συνθήκη ήταν απλά ένα φτηνό κατασκεύασμα» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως  «ο λαός θα αποφασίσει αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω στον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της παροιμιώδους ανικανότητας στην διαχείριση των οικονομικών της χώρας. Ας μην ξεχνάμε ποιοι κυβερνούσαν αυτή την χώρα όταν μπήκε στην περιπέτεια».
Κλείνοντας,  περιέγραψε τις προοπτικές για τα επόμενα χρόνια, διατείνοντας πως «πλέον έχουμε τη πολυτέλεια για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια να συζητάμε σε μια προεκλογική περίοδο χωρίς τον βαρύ καταναγκασμό των μνημονίων. Να συζητάμε για το δικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας μας…Για τη μείωση του κόστους διαβίωσης με τη δραστική μείωση των επιβαρύνσεων στους έμμεσους και οριζόντιους φόρους για όλο τον πληθυσμό. Τη μείωση των φορολογικών βαρών για τον εμπορικό κόσμο και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Την ενίσχυση της σταθερής πορείας ανάκτησης της εργασίας, με ακόμα περισσότερες νέες και καλύτερες δουλειές, πέραν των 380.000 που δημιουργήσαμε μέχρι σήμερα, μειώνοντας την ανεργία από το 27 στο 18%».