Δευτέρα, Ιουνίου 17

Τσίπρας: "Μπακαλική η πρόβλεψη Στουρνάρα, συγγνώμη για τις μετατάξεις"

Συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις μετατάξεις ζήτησε ο πρωθυπουργός
  tsipras-mpakaliki-i-problepsi-stournara-suggnwmi-gia-tis-metatakseis
Σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, για το αποτέλεσμα της κάλπης, το διακύβευμα των εθνικών εκλογών, την οικονομία αλλά και για τους πρώην υπουργούς του Νίκο Κοτζιά και  Γιάνη Βαρουφάκη.


Σχετικά με τις τοποθετήσεις του κ. Στουρνάρα για το πλεόνασμα ο κ. Τσίπρας σημείωσε: "Ο κ. Στουρνάρας βγήκε πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές κι έκανε αυτές τις δηλώσεις. Έχει παράδοση αντί να κοιτάει τη δουλειά του, να κάνει το λαγό και να προεξοφλεί τις πολιτικές πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι θεσμικός ρόλος του κεντρικού τραπεζίτη να κάνει προβλέψεις μπακαλικής" και συνέχισε: "Από τη μία μεριά έχουμε τον Στουρνάρα και από την άλλη συγκεκριμένα πρόσωπα στη Κομισιόν. Ποιος αντέδρασε πρώτος; ο κ. Βέμπερ. Αμέσως μετά και ο κ. Ρέγκλινγκ άφησε ερωτμήματα που δεν έχουν καμία βάση".
Σχετικά με τις μετατάξεις, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε λάθος αυτό που έγινε και δήλωσε ότι ο ίδιος δεν γνώριζε: "Δεν θα ωραιοποιήσω καταστάσεις. Γιατί όταν έμαθα ότι συμβαίνει λάβαμε την απόφαση να παγώσουν οι μετατάξεις. Δεν αρκεί να λέμε ότι οι άλλοι έκαναν τέρατα αλλά όταν μπαίνουμε σ'αυτό το πολιτικό αλισβερίσι προνομίων δίνουμε μια εικόνα σκοτεινή. Και προς τιμήν της η κ. Χριστοδουλοπούλου πήρε την απόφαση να μην συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ".
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε δύο πρώην υπουργούς του. Για τον κ. Κοτζιά σημείωσε: "Είναι απώλεια η απόφαση του κ. Κοτζιά. Σέβομαι όμως την απόφασή του. Εγώ πάντοντε θα μιλώ με τα καλύτερα λόγια. Έχουμε καταφέρει κάτι ιστορικό και πάντοντε πιστώνω ένα μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας σε αυτόν. Υπήρξαν κάποιες προστριβές αλλά είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούμε σε κοινά μετερίζια στο μέλλον".
Σχετικά με τον κ. Βαρουφάσκη σχολίασε: "Ο λαός θα αποφασίσει για το κόμμα Βαρουφάκη. Το ότι λέει ο ίδιος ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμένη και δεν είναι χαμένη η ψήφος στη ΝΔ πραγματικά είναι κάτι για το οποιο... σηκώνω τα χέρια ψηλά".
Αναφερόμενος στις καταγγελίες περί «Ρασπούτιν» τόνισε ότι «κανείς από αυτούς που μιλούν για κάποιον πίσω από ένα ψευδώνυμο δεν έχει το θάρρος να βγει να πει ποιος είναι αυτός» και κάλεσε αυτούς «που μιλούν με ψευδώνυμα να τους κατονομάσουν». «Να βγουν και να μας πουν ποιος ειναι ο Ρασπούτιν»
Τέλος ο κ. Τσίπρας έθεσε και το δικό του διακύβευμα για τις εκλογές: "Έξοδος από τα μνημόνια ή πισωγύρισμα το δίλημμα των εκλογών; Επικαλούμαστε την λογική κι όχι τον φόβο. Θέλουμε αυτή η αναμέτρηση να είναι μια σύγκριση προγραμμάτων".
Ενώ για το αποτέλεσμα των εκλογών σημείωσε:"Δεν είχαμε εκτιμήσει τη διαφορά από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Πέσαμε έξω. Η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα ήταν ότι ίδιο το βράδυ ανακοινώσαμε ότι θα προκηρύξουμε εκλογές".
Ολοκληρώνοντας ανέφερε: "Εγώ έχω μάθει να δίνω κρίσιμες μάχες και να τις κερδίζω. Δεν αισθάνομαι ότι έχω να αποδείξω τίποτα. Είμαι ο νεότερος Έλληνας πρωθυπουργός, έχω κατακτήσει πράγματα που δεν γεννήθηκα να τα αποκτήσω. Όλη μου η παρουσία είχε ένα γνώμονα: Να είμαι χρήσιμος για τις ιδέες μου, την παράταξη μου και όταν απέκτησα θεσμικό ρόλο να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα μου. Γιατί είχα την τύχη να λάβω κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα μου, όπως το καλοκαίρι του 2015 ή η συμφωνία των Πρεσπών. Είναι δυνατόν να ρωτάτε έναν μαχητή τι θα κάνει να χάσει η μάχη; Το μόνο που με ενδιαφέρει αυτή την ώρα να μην υπάρξει πισωγύρισμα στη χώρα".