Κυριακή, Ιουνίου 2

Στα Νησιά Φερόε σφάζουν φάλαινες και η θάλασσα είναι κόκκινη από το αίμα

Στα Νησιά Φερόε σφάζουν φάλαινες και η θάλασσα είναι κόκκινη από το αίμα
Η θάλασσα βάφτηκε κόκκινη για ακόμη μια χρονιά στα νησιά Φερόε εξαιτίας του αποτρόπαιου «εθίμου» της σφαγής των φαλαινών.
Όπως αναφέρει η οργάνωση για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, «Blue Planet Society», οι κάτοικοι των νησιών κατέσφαξαν τουλάχιστον 150 φάλαινες πιλότους κι ακόμα 20 δελφίνια.
Η ετήσια σφαγή των θαλάσσιων θηλαστικών στα Φερόε έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις και φορείς.

Στον κόλπο της πόλης Τόρσχαβν στήνουν καρτέρι δεκάδες κάτοικοι και ψαράδες με αιχμηρά, μακριά καμάκια, λόγχες και μαχαίρια και σκοτώνουν τα άτυχα ζώα.
Μόνο το 2019 σφαγιάστηκαν περισσότερα από 500 κητώδη
Σύμφωνα με τη Blue Planet Society, από την αρχή του 2019, στα 18 νησιά που συναποτελούν τα Φερόε έχουν θανατωθεί πάνω από 500 κητώδη.
Παρότι τα νησιά Φερόε υπάγονται στη Δανία -ένα κράτος της ΕΕ όπου έχει νομοθεσία για την προστασία φαλαινών και δελφινιών- το κυνήγι φαλαινών και δελφινιών θεωρείται νόμιμο.
Η τοπική κυβέρνηση των Φερόε ισχυρίζεται ότι οι φάλαινες χρησιμοποιούνται για τροφή και το κυνήγι τους διασφαλίζει την ευημερία των κατοίκων που δεν μπορούν να έχουν αγροτικές καλλιέργειες.
Η σχετική νομοθεσία περιγράφει, λεπτομερώς, το πώς πρέπει να γίνεται το κυνήγι, πως να θανατώνονται τα ζώα και τί εξοπλισμός πρέπει να χρησιμοποιείται.