Παρασκευή, Ιουνίου 7

Ιδιοτελείς, ξετσίπωτοι, πλην όμως… «αδιάφθοροι»

Ιδιοτελείς, ξετσίπωτοι, πλην όμως… «αδιάφθοροι» | tovima.gr
Αρχισε η συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση και την ψήφιση του (δήθεν) νέου Ποινικού Κώδικα, ο οποίος σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης φιλοδοξεί να εκσυγχρονίσει την ποινική εξουσία της πολιτείας και να εξορθολογίσει το σύστημα των προβλεπόμενων ποινών. Οπως μου εξήγησε ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και νομικός Κώστας Τζαβάρας, μια τόσο σπουδαία νομοθετική μεταρρύθμιση, σε αυτή τη χρονική και πολιτική συγκυρία, θα μπορούσε να την αναλάβει μόνο μια κυβέρνηση που απολαύει της εμπιστοσύνης του λαού και του Κοινοβουλίου.

***
Ασφαλώς όχι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, η οποία λόγω της συντριπτικής ήττας που υπέστη στις πρόσφατες ευρωεκλογές τελεί υπό παραίτηση, και φυσικά εάν δεν ήταν ψευδεπίγραφη και τόσο ιδιοτελής η προσπάθειά της αυτή: δεν καταργεί τον παλαιό Ποινικό Κώδικα, ο οποίος εξακολουθεί να ισχύει εν πολλοίς αυτούσιος, και μάλιστα με την ίδια ταξινόμηση στα ίδια κεφάλαια των εγκλημάτων, με τη διαφορά ότι περιλαμβάνει 190 διατάξεις λιγότερες, που έχουν απαλειφθεί. Η πλέον χαρακτηριστική διαγραφή εγκλήματος γίνεται στη διάταξη του άρθρου 151, η οποία μέχρι σήμερα προέβλεπε ότι «όποιος ως πληρεξούσιος του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του διεξάγει με κάποια άλλη κυβέρνηση υποθέσεις του εντολέα του με πρόθεση κατά τέτοιον τρόπο που να μπορεί να προκύψει βλάβη για τον εντολέα, τιμωρείται με κάθειρξη» (κατάχρηση πληρεξουσιότητας).
***
Μετά την ψήφιση του «νέου» Ποινικού Κώδικα αυτό το έγκλημα δεν θα υπάρχει και οι σημερινοί κυβερνήτες θα μπορούν να είναι ήσυχοι, γιατί κανένας δεν θα μπορεί να ζητήσει την άσκηση εναντίον τους ποινικής δίωξης για τον τρόπο που διεξήγαγαν και διαπραγματεύθηκαν την υπόθεση της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών για λογαριασμό του ελληνικού κράτους. Πόσο «αδιάφθορη» στ’ αλήθεια είναι η Αριστερά του κ. Τσίπρα!
Οι τέσσερις άγνωστοι… Χ
Ας πάμε τώρα στα εκλογικά, καθότι οι εκλογές πλησιάζουν με ταχύτητα. Μου λένε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών, πόση δηλαδή θα είναι διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα εξαρτηθεί από τέσσερις άγνωστους προς το παρόν παράγοντες. Ο πρώτος αφορά την περίπτωση εισόδου ή όχι στη Βουλή των κομμάτων των Κυριάκου Βελόπουλου και Γιάνη Βαρουφάκη. Ο δεύτερος άγνωστος… Χ θα εξαρτηθεί από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Αν η ΝΔ προσεγγίσει ή περάσει το 40% και ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να μείνει στο 30% ή κινηθεί κάτω από αυτό. Ο τρίτος άγνωστος… Χ έχει να κάνει με το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το ΚΙΝΑΛ μετά τα όσα έχουν συμβεί με την εκδίωξη ουσιαστικά από το κόμμα του Ευ. Βενιζέλου. Και ο τέταρτος αφορά τη Χρυσή Αυγή. Το εθνικιστικό αυτό μόρφωμα βρίσκεται σε αποδρομή και η διαπίστωση που υπάρχει μετά τις ευρωεκλογές είναι ότι έχασε κατά πολύ τη δύναμή του. Από το 10% που διαφήμιζαν τα στελέχη της ΧΑ ότι θα συγκεντρώσουν έπεσαν κάτω από το 5%.
Η Εφη, η Νίκη και οι πρεσβείες
Επεσαν στα χέρια μου αναφορές ξένων πρεσβειών για τα μελλούμενα στη χώρα μας μετά τις εκλογές. Σας αφήνω να μαντέψετε ποιο κόμμα θεωρούν όλες οι πρεσβείες ότι θα κερδίσει τις εκλογές και ποιος θα είναι πρωθυπουργός της χώρας μετά την 7η Ιουλίου. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ορισμένες πρεσβείες (δυστυχώς, κωλύομαι να σας αναφέρω ποιες) δίνουν τα ονόματα αυτών που κατά τη γνώμη τους θα έχουν μεγάλη επιρροή στο κόμμα τους αλλά και στην κοινωνία  την επόμενη πενταετία. Από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν την Εφη Αχτσιόγλου (φωτογραφία), η οποία να σημειώσω ότι προήχθη μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές σε επικεφαλής της επικοινωνιακής ομάδας του κόμματος και δεν αποκλείεται να είναι πρώτη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στη ΝΔ αναφέρουν τη Νίκη Κεραμέως ως στέλεχος με επιρροή για την επόμενη πενταετία. Σημειώνω ότι η Νίκη Κεραμέως είναι προσκεκλημένη εφέτος στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ.
Μια ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου
Μπορεί τούτες τις ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου να είναι άδειο, ωστόσο οι κλούβες των ΜΑΤ παραμένουν έξω απ’ αυτό. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως μου λένε, όλο και πιο σπάνια μπαινοβγαίνει σε αυτό, όπως και οι περισσότεροι υπουργοί (διάβαζε Φλαμπουράρης, Βερναρδάκης, Τζανακόπουλος και λοιποί). Δεν το έχουν όμως εγκαταλείψει οι γραμματείς των υπουργών, που αντιλαμβάνονται ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να φύγουν στις 8 Ιουλίου παρά να μείνουν. Και όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, στον δεύτερο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου υπήρξε τις προάλλες ένας καβγάς ανάμεσα σε γραμματείς υπουργών για το ποιος ευθύνεται για την ήττα. Η μία γραμματέας κατηγορούσε τον υπουργό της άλλης γραμματέως ότι κατάντησε το γραφείο του «φωλιά των επιχειρηματιών» και η άλλη έλεγε πως φταίει η επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθούσε ο υπουργός της. Μια ωραία ατμόσφαιρα δηλαδή.
Πρόβλημα και με τον Μαργαρίτη
Μια και έγινε λόγος για το ΚΙΝΑΛ έχω να σας αποκαλύψω και τούτα: από τη θυελλώδη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης. Υπήρξαν φωνές που έλεγαν το εξής: «Εντάξει, κατανονούμε, με δυσκολία όμως, την απόφαση της Προέδρου για τον Βενιζέλο. Αλλά να βάλει δεύτερο τον Μαργαρίτη δεν υπάρχει νόημα». Μου λένε λοιπόν ότι υπάρχει πίεση ώστε το Νο2 στο Επικρατείας να μην είναι τελικά ο Μαργαρίτης αλλά ένας καθαρόαιμος Πασόκος. Και κάτι ακόμα. Ειπώθηκε ότι εάν η Φώφη Γεννηματά, έβαζε πρώτο στο Επικρατείας ένα νέο πρόσωπο , ας πούμε τον κ. Χρηστίδη και ας μην  έβαζε τον κ. Βενιζέλο. Τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι επιζητεί την ανανέωση του κόμματος. Αλλά, λένε, με τον Καμίνη τι είδους ανανέωση να γίνει; Ο οποίος όπως είπαν αρκετά στελέχη του ΚΙΝΑΛ δοκιμάστηκε και στις ευρωεκλογές και τερμάτισε τέταρτος.
Οι του Ρεύματος
Το Αριστερό Ρεύμα είναι η μεγάλη συνιστώσα της ΛΑΕ και η ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Χθες πήραν απόφαση τι θα κάνουν σε εθνικές εκλογές. Γενικά οι του Ρεύματος θέλουν αλλά με την προϋπόθεση να γίνει κάποιο μέτωπο εκλογικό με άλλες δυνάμεις- όχι Βαρουφάκη. Γίνεται κουβέντα με Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά βασικά οικονομικό είναι το θέμα. Όπως ξέρετε για εθνικές εκλογές θέλει πολλά χρήματα και το λένε με έναν τρόπο στο χθεσινό τους κείμενο.