Κυριακή, Ιουνίου 9

Η ΣΕΡΒΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ


Βαλκάνια. Λέγεται πως το όνομα προέρχεται από τη λέξη ''βουνό'' στα τούρκικα. Στέκει. Και γιατί στην ευρύτερη περιοχή κυριαρχούσε για αιώνες η οθωμανική αυτοκρατορία και γιατί τα βαλκανικά βουνά, που οι Τούρκοι τα είπαν ''μπαλκάν'', χωρίζουν από την Μεσόγειο ανατολική και κεντρική Ευρώπη.

Βαλκάνια, με χώρες μικρές, φτωχές και γι' αυτό γαμημένες ιστορικά από τις μεγάλες δυνάμεις. Στην προτελευταία φάση ήταν πέντε κράτη, συν την Τουρκία, που υπολογίζεται στη βαλκανική χερσόνησο της οροσειράς του Αίμου, του μυθικού βασιλιά της Θράκης. Η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό Ρουμανία, η Ελλάδα, η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Γιουγκοσλαβία.
Από το 1990 τα κράτη έγιναν 12. Νέα κράτη, νέα προτεκτοράτα. Ο σοσιαλισμός των κομουνιστικών κομμάτων πήγε περίπατο, και στη νέα τάξη πραγμάτων οι παίκτες είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ρωσία και η Τουρκία. Το τελευταίο επεισόδιο ήταν η ανθελληνική λεγόμενη ''Συμφωνία των Πρεσπών''.
Το 2006, σα σήμερα 6 Ιουνίου αναγνωρίστηκε διεθνώς η Σερβία, πέντε μήνες πριν ξεκόψει απ' αυτήν, ανεξαρτητοποιηθεί το Μαυροβούνιο των 620,00 κατοίκων, το κράτος-νάνος των Βαλκανίων. Οι Σέρβοι πρώτοι σήκωσαν μπαϊράκι στον Σουλτάνο, το 1815, αλλά η πρώτη σοβαρή επανάσταση στην τουρκοκρατία ξέσπασε το 1821 από τους Έλληνες.
Η Σερβία υπήρξε βασίλειο το 1217 και αυτοκρατορία για μικρό διάστημα το 1346. Σήμερα με 7 εκ. πληθυσμό, κάτι περισσότερο σε έκταση από τη μισή Ελλάδα, δεν έχει βρει ακόμα το δρόμο της. Και δεν θα τον βρει ποτέ, όπως και η Ελλάδα. Τα μικρά μεγέθη δεν έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν τη μοίρα τους. Και πως να χαράξουν μόνοι τους την τύχη, όταν αυτή έτσι κι αλλοιώς είναι οικονομικά διαπλεκόμενη, δηλαδή εξαρτώμενη, από τα θηρία της γης.
Στη φώτο, ''η Αθήνα της Σερβίας'', το Νόβι Σαντ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, μετά την πρωτεύουσα, το Βελιγράδι.

apodytiriakias.gr...