Κυριακή, Ιουνίου 30

Σοκολατένια διαμάντια: Πώς από φτηνές πέτρες κατέληξαν να πωλούνται για… χρυσάφι

Στη δεκαετία του '80 και του '90, τα καφέ διαμάντια υψηλής ποιότητας άξιζαν περίπου 1.500 δολάρια ανά καράτι, αλλά τώρα πολλοί τα πωλούν έως και 10.000 δολάρια ανά καράτι
Ξαφνικά έχουν αρχίσει να γίνονται πού διάσημα τα «σοκολατένια διαμάντια», μια πολύ επιτυχημένη στρατηγική.

Οι γυναίκες λατρεύουν τη σοκολάτα, λατρεύουν και τα διαμάντια.
Μόνο που και αυτό είναι… απλά μάρκετινγκ. Το καφέ είναι το πιο κοινό χρώμα διαμαντιών. Επί πολλά χρόνια θεωρούνταν παντελώς μη εμπορεύσιμα. Δεν είχαν καμία αξία. Κανείς δεν ήθελε ένα καφέ διαμάντι.
Μέχρι που κάποιος αποφάσισε να τα «ρίξει στην αγορά» ως «τα σοκολατένια διαμάντια» και να αρχίσει να τα πουλά στην τιμή… των υπολοίπων!
Η Rihanna φόρεσε ένα κολιέ διαμαντιών σοκολάτας αξίας 130.000 δολαρίων στα Gramsys το 2018. Αντίστοιχα και η J-Lo με σκουλαρίκια πάνω από 16.000 δολάρια. Τι άλλαξε λοιπόν τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2000; Γιατί είναι τα σοκολατένια διαμάντια τόσο ακριβά;
Ένα άλλο θέμα, πολύ σημαντικό, που ανακύπτει στην αγορά των διαμαντιών, είναι ότι ποτέ δε μπορεί να είναι κανείς σίγουρος αν για την εξόρυξή τους έχουν χρησιμοποιηθεί σκλάβοι και παιδιά. Ακόμη όμως κι αν αυτό που έχετε αγοράσει εσείς είναι «καθαρό» η ζήτηση για τα διαμάντια είναι τέτοια, που να συντηρεί το εμπόριο των «ματωμένων διαμαντιών».
Στη δεκαετία του ’80 και του ’90, τα καφέ διαμάντια υψηλής ποιότητας άξιζαν περίπου 1.500 δολάρια ανά καράτι, αλλά τώρα πολλοί τα πωλούν έως και 10.000 δολάρια ανά καράτι. Μάλιστα, η τιμή των μεγαλύτερων λίθων αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, κατά 25 φορές. Η Le Vian ήταν από τις πρωτοπόρες εταιρείες που προσπάθησαν να επαναπροσδιορίσουν τα καφέ διαμάντια.
Αποτέλεσμα εικόνας για Le Vian launched Chocolate Diamonds
Μερικοί από τους πιο σπάνιους λίθους είναι τα Fancy Diamonds (φανταχτερά χρωματιστά διαμάντια). Για κάθε 10,000 εξορυγμένα διαμάντια, παράγεται ένα μοναχά το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν «φανταχτερά χρωματιστό». Σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει τα με φυσικό χρώμα γυαλισμένα  διαμάντια και τα λευκά διαμάντια, το Γεμολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής επινόησε τον όρο Fancy «φανταχτερά». Όσο πιο πολύ είναι πλούσια σε χρώμα τα φανταχτερά διαμάντια, τόσο περισσότερο αυξάνεται η αξία τους. Σε αντίθεση με τα λευκά διαμάντια που βαθμολογούνται με βάση την κλίμακα D-Z, τα φανταχτερά χρωματιστά βαθμολογούνται με βάση το βαθμό χρωματικού πλούτου. Η GIA δημιούργησε μια κλίμακα βαθμολόγησης για τα φανταχτερά χρωματιστά διαμάντια στη δεκαετία του 1970. Η αναφορά σ’ αυτά γίνεται χωρίς τη χρήση γραμμάτων, αλλά με βάση το βαθμό διάβρεξης χρωμάτων στο λίθο. Η διάβρεξη χρωμάτων βαθμολογείται ως εξής: αχνό, πολύ ελαφρό, ελαφρό, φανταχτερά ελαφρό, φανταχτερό, φανταχτερό σκούρο, έντονο φανταχτερό, φανταχτερό βαθύ και ζωηρό φανταχτερό. Τα φανταχτερά χρωματιστά διαμάντια μπορεί να έχουν διαφορετικά χρώματα όπως κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, γαλάζιο, κόκκινο, μαύρο και μωβ, μεταξύ άλλων.
Αποτέλεσμα εικόνας για Chocolate Diamonds
Fancy Καφέ Διαμάντια
Λόγω κάποιας αλλαγής στο μοριακό οικοδόμημα του λίθου, κάποια διαμάντια είναι καφέ και ονομάζονται φανταχτερά καφέ διαμάντια ή σοκολατένια διαμάντια. Αυτά που περιέχουν ελαφρά καφέ χρώμα αποκαλούνται διαμάντια σαμπάνιας και αυτά που διαθέτουν πορτοκαλί αποχρώσεις ονομάζονται διαμάντια κονιάκ.
.newmoney.gr