Δευτέρα, Ιουνίου 24

Το Εθνικό Συμφέρον προειδοποίησε για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου

© Depositphotos / curraheeshutter
Πυρηνική έκρηξη
MOSCOW, 23 Ιουνίου – RIA Novosti. Η δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου στην Ινδία φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο με το Πακιστάν, γράφει    το National Interest. (Εθνικό Συμφέρον).
Η δημοσίευση επισημαίνει ότι παρά τις πρώτες αναφορές για αποτυχημένες δοκιμές υπερηχητικών όπλων με το όχημα εκτόξευσης Agni-1, το ίδιο το έργο των υπερηχητικών όπλων στην Ινδία είναι ένα «τρομερό βήμα στον ψυχρό πόλεμο με το Πακιστάν».
Ο συγγραφέας του άρθρου υπογραμμίζει ότι για να επιτευχθούν υπερηχητικές ταχύτητες, το Νέο Δελχί δεν θα χρειαστεί να επιτύχει ταχύτητες ανάπτυξης έως 20 Machs, όπως τα ρωσικά όπλα – πέντε Machs είναι ήδη αρκετά. Υπενθύμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την ικανότητα των υπερηχητικών όπλων της Ρωσίας να φτάσουν σε τέτοια ταχύτητα, λόγω της οποίας δεν μπορούν να υποκλαπούν . Όπως σημειώνεται στο άρθρο, σε τακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει ότι τα αεροπλανοφόρα και οι αεροπορικές βάσεις μπορούν να καταστραφούν από μια μαζική επίθεση ανεπιθυμήτων πυραύλων , και σε στρατηγικό επίπεδο αυτό σημαίνει ότι το υπερηχητικό όπλο είναι «πραγματικά τρομακτικό». Έτσι, με τη βοήθεια τέτοιων πυραύλων, ακόμη και χωρίς πυρηνικές κεφαλές, το πυρηνικό οπλοστάσιο του εχθρού μπορεί να καταστραφεί από την πρώτη επίθεση.
Το περιοδικό υπενθυμίζει ότι η απόσταση μεταξύ των πρωτευουσών των  δυνητικών αντιπάλων – Νέο Δελχί και Ισλαμαμπάντ – είναι μόλις λίγο παραπάνω από 400 μίλια (περίπου 700 χιλιόμετρα) και ένας πύραυλος που μπορεί να φτάσει σε ταχύτητες μέχρι πέντε έως δέκα Machs, ξεκινώντας από μία από αυτές τις χώρες, θα φτάσει στον στόχο του σε λίγα λεπτά
Εν κατακλείδι, ο συγγραφέας γράφει ότι το Πακιστάν, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η Ινδία έχει υπερηχητικό όπλο, μπορεί να νιώσει την ιδέα της «εφαρμογής των πάντων ή της απώλειας όλων» όσον αφορά το πυρηνικό του οπλοστάσιο.