Δευτέρα, Ιουνίου 24

Ο Ryabkov κάλεσε τη συλλογιστική των Ηνωμένων Πολιτειών για έναν περιορισμένο πυρηνικό πόλεμο, επικίνδυνη


MOSCOW, 23 Ιουνίου – RIA Novosti . Η Μόσχα θεωρεί επικίνδυνη πρακτική την συλλογιστική των Ηνωμένων Πολιτειών ότι ένας πυρηνικός πόλεμος μπορεί να έχει περιορισμένη έκταση, φαίνεται ότι η εκδοχή των αποφάσεων των ΗΠΑ όλο και περισσότερο πλησιάζει τους ανθρώπους από τη γενιά των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ανεύθυνοι σχετικά με την εφαρμογή της στρατιωτικής βίας,
συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού παράγοντα , δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov.
Στις ΗΠΑ, η Ρωσία έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι δεν τηρεί μορατόριουμ στις πυρηνικές δοκιμές και αναπτύσσει το πυρηνικό της δυναμικό. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε αντίθεση με τη Ρωσία, δεν έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT), ενώ κατηγορούν ανεπιφύλακτα τη Μόσχα για εικαζόμενη παραβίαση της Συνθήκης.
Η Δημιουργία και ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων χαμηλής ισχύος προβλέπεται από το Αμερικανικό πυρηνικό δόγμα που ενέκρινε ο Πρόεδρος Donald Trump. Απαιτούνται πυρηνικά όπλα χαμηλής ισχύος από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη συγκράτηση της Ρωσίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να μειώσουν το όριο για τη χρήση τους, δήλωσε ο  αναπληρωτής αρχηγός του Πενταγώνου, David Trachtenberg, τον Μάιο. Νωρίτερα, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έγιναν επίσης δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγού Paul Selva, ο οποίος, όπως σημειώνεται από το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα σχέδια να εξοπλίσουν  τα υποβρύχια Trident με υποβρύχιες χαμηλής ισχύος , πυρηνικές κεφαλές με μια «μυθική απειλή» από τη Ρωσική Ομοσπονδία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τον Ryabkov, η Ρωσία δεν έχει παρεκκλίσεις από το δογματικό της σύστημα , το οποίο καθορίζει αυστηρά δύο υποθετικά σενάρια στα οποία είναι δυνατή η χρήση πυρηνικών όπλων.
«Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ο πυρηνικός πόλεμος μπορεί να είναι περιορισμένος, είναι μια πολύ επικίνδυνη πρακτική, που θα αποσταθεροποιήσει τη διεθνή κατάσταση και θα ενθαρρύνει πολλές χώρες να αναπτύξουν το οπλοστάσιό τους στον πυρηνικό τομέα», δήλωσε ο Ryabkov σε συνέντευξή του με την εφημερίδα Kommersant.
Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι στην περίπτωση της έννοιας της περιορισμένης πυρηνικής επίθεσης , «στην αρχή ένα κύμα κατηγοριών ήρθε στη Ρωσία ότι υποτίθεται ότι με κάποιο τρόπο αναδιατυπώσαμε τα σχέδιά μας για χρήση πυρηνικών όπλων για χρήση σε μια υποθετική κατάσταση στο πεδίο της μάχης και τελικά αποδεικνύεται ότι η ίδια η Αμερικανική πλευρά ενεργεί με αυτό τον τρόπο. «Αυτό είναι ένα συγκεκριμένο πρότυπο συμπεριφοράς, ένας αλγόριθμος που αναπτύχθηκε μεταξύ των Αμερικανών συναδέλφων μας: κατηγορώντας τους άλλους για αυτό που κάνουν οι ίδιοι, συνειδητοποιώντας ότι πρόκειται για μια απόκλιση από τις συμφωνίες που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως, με γενικά αποδεκτούς κανόνες και αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά ταυτόχρονα βρίσκουν εκείνους που είναι ένοχοι με το να κατηγορούν τους άλλους », πρόσθεσε ο Ryabkov.
Ο διπλωμάτης υπογράμμισε ότι «δεν είναι μόνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να εφαρμόζουν έννοιες που υποδηλώνουν την πιθανότητα νίκης σε έναν πυρηνικό πόλεμο, ώστε να αναπτύσσουν ένα μέσο ρυθμιζόμενης δύναμης , συμπεριλαμβανομένης της εξαιρετικά χαμηλής ισχύος όπλων, τα οποία δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο εκτός   από το ό, τι να προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης.»
«Η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε αρχικά ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιδιώξει την επικύρωση αυτής της συνθήκης (CTBT – ed.). Παρόλο που η Ουάσιγκτον γνωρίζει καλά ότι χωρίς την επικύρωσή της από τις ΗΠΑ (και ακόμη και χωρίς επικύρωση από επτά χώρες) το έγγραφο δεν πρόκειται ποτέ να τεθεί σε ισχύ. Παράλληλα, διατηρεί τον εθνικό χώρο δοκιμών στη Νεβάδα σε ετοιμότητα για την έγκαιρη επανάληψη των δοκιμών και το τμήμα πληροφοριών του Πενταγώνου προωθεί το θέμα ότι η Ρωσία κάνει κάτι που δεν ταιριάζει στην απαίτηση του μορατόριουμ για πυρηνικές εκρήξεις «είπε ο Υφυπουργός.
«Είναι μια πολύ ανησυχητική εικόνα. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι πλησιάζουν σε όλα τα είδη κουμπιών, συμπεριλαμβανομένης της γενιάς των ηλεκτρονικών παιχνιδιών των υπολογιστών , οι οποίοι είναι εξαιρετικά ανεύθυνοι για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού παράγοντα, «κατέληξε ο Ryabkov.