Δευτέρα, Ιουλίου 1

Συμπληρώματα βοτάνων με ψεύτικα συστατικά στην ετικέτα




Ένα στα τρία προϊόντα στη βρετανική αγορά δεν έχουν… ενημερωμένες ετικέτες!

Ένα στα τρία συμπληρώματα βοτάνων που πωλούνται στην βρετανική αγορά και μέσω διαδικτύου δεν περιέχουν τα συστατικά που αναγράφουν στις ετικέτες τους, προειδοποιούν επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL). Οι επιστήμονες από την Φαρμακευτική Σχολή του UCL
βασίζουν την προειδοποίησή τους στην χημική ανάλυση 70 τέτοιου είδους συμπληρωμάτων, τα οποία προμηθεύτηκαν από τα εμπορικά καταστήματα του Λονδίνου ή από το Ίντερνετ.
Όπως είπαν στην ιατρική τηλεοπτική εκπομπή του BBC «Trust Me, I’m a Doctor», οι αναλύσεις τους έδειξαν ότι ενώ πολλά από τα προϊόντα περιείχαν τις αναγραφόμενες ποσότητες των βασικών συστατικών, το ένα τρίτο περιείχε πολύ μικρές ή καθόλου. Υπήρχαν επίσης συμπληρώματα που περιείχαν άλλα βότανα από τα αναγραφόμενα ή άγνωστες συνθετικές χημικές ουσίες.
Δεν υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους
Από τα 30, λ.χ., συμπληρώματα με γίνκο το δίλοβο (ginkgobiloba) που εξέτασαν, τα οκτώ περιείχαν πολύ λίγο ή καθόλου εκχύλισμα του συγκεκριμένου βοτάνου. Αντίστοιχα, ένα συμπλήρωμα με γαϊδουράγκαθο (milk thistle) περιείχε άγνωστες ουσίες και καθόλου βότανο. Αντιθέτως, όλα τα συμπληρώματα με έλαιο ηρανθέμου (νυχτολούλουδο ή Evening primrose) περιείχαν ό,τι έγραφαν.
Οι επιστήμονες του UCL χρησιμοποίησαν δύο τεχνικές για να εξετάσουν τα 70 προϊόντα: την φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR) και την υψηλής απόδοσης χρωματογραφία λεπτής στοιβάδας. «Νομίζω ότι μερικοί από τους παρασκευαστές των συμπληρωμάτων ψεύδονται, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν ξέρουν τι κάνουν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάικλ Χάινρικ, καθηγητής Φαρμακογνωσίας στο UCL.
«Πολλά από τα σκευάσματα βοτάνων βασίζονται σε σπάνια φυτά, επομένως είναι απολύτως κατανοητό οι παρασκευαστές των συμπληρωμάτων να αναζητούν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο η προσπάθεια αυτή δεν ευοδώνεται πάντοτε, ούτε αποτυπώνεται υποχρεωτικώς στην τιμή που καλούνται οι καταναλωτές να πληρώσουν».
Όντως, ένα από τα συμπληρώματα που δεν περιείχαν το αναγραφόμενο βότανο είχε από τις υψηλότερες τιμές, πρόσθεσε. Και εξήγησε ότι το όλο πρόβλημα οφείλεται στο ότι τα συμπληρώματα βοτάνων, όπως και τα διατροφικά συμπληρώματα, δεν υπόκεινται στους ίδιους αυστηρούς ελέγχους που ισχύουν για τα φάρμακα. Το BBC έδωσε τα αποτελέσματα των αναλύσεων στην Μονάδα Εγκλημάτων Τροφίμων της κρατικής Υπηρεσίας Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA), υπό την εποπτεία της οποίας βρίσκονται αυτά τα προϊόντα στη Βρετανία.typosthes.gr/