Δευτέρα, Ιουλίου 1

Οι «γκρίζες ζώνες» της ΝΔ – Στον «αέρα» συντάξεις και νέοι ασφαλισμένοι--Ασφαλιστικό σε ιδιώτες

MITSOTAKIS_SKIA
Η Πειραιώς πορεύεται προς τις εκλογές συγκαλύπτοντας τα επώδυνα μέτρα που σχεδιάζει για ασφαλιστικό, εργασιακά και οικονομία.
Του Σωτήρη Καψώχα
sotkapsochas@neaselida.news
Αποκρύπτοντας επιμελώς τα «καυτά» θέματα στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά και ακολουθώντας την τακτική της δημιουργίας «γκρίζων ζωνών» στην οικονομία πορεύεται η Νέα Δημοκρατία προς τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, που θα αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Τόσο ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και κεντρικά στελέχη του κόμματος επιδεικνύουν αξιοσημείωτη
«δημιουργική ασάφεια» γύρω από τα ζητήματα που αφορούν στην επόμενη μέρα του νόμου Κατρούγκαλου αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με το πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων και τις εργασιακές σχέσεις. Αυτό που μετ’ επιτάσεως ακούγεται απ’ όλους τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το σύνθημα «χαμηλή φορολογία στις επιχειρήσεις και ισχυρή ανάπτυξη, που θα φέρουν καλές δουλειές».
Την ίδια στιγμή, αν και δεν αμφισβητείται ευθέως και ολοκληρωτικά η κατάσταση της οικονομίας, αφήνεται να διαφανεί ότι υπάρχουν εστίες ανησυχίας που δημιουργούν κινδύνους και υπονομεύουν μεσοπρόθεσμα τις προοπτικές σταθερής ανάκαμψης. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια καλά οργανωμένη επιχείρηση από πλευράς ΝΔ ώστε να αποφευχθεί η αναστάτωση στην κοινωνία ενόψει των εκλογών από τα επώδυνα μέτρα και, το κυριότερο, να μην βρεθεί η ΝΔ εκτεθειμένη όσον αφορά στις δεσμεύσεις της εάν κερδίσει τις εθνικές εκλογές.

Ασφαλιστικό σε ιδιώτες

Από το πρόγραμμα διακυβέρνησης που παρουσίασε η ΝΔ απουσιάζει εκκωφαντικά το σχέδιο του κόμματος για τη νέα αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού, ενώ «εξαφανίζονται» σημαντικές λεπτομέρειες για τις συνθήκες εργασίας, όπως το επταήμερο, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι συλλογικές συμβάσεις, οι κατώτατοι μισθοί και οι αρμοδιότητες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, που κατά κόρον ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα. Τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση απέφυγε να τα συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της, χωρίς, ωστόσο, να δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται και να τα εφαρμόσει.
Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Αυγή», υπάρχει κρυφό σχέδιο για την παραχώρηση των επικουρικών συντάξεων σε ιδιωτικές εταιρείες, κάτι που δεν διέψευσε η ΝΔ. Ενδεικτικό είναι ότι ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς σχετικά ανέφερε: «Η πρότασή μας προβλέπει ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων. Ο πρώτος είναι υποχρεωτικός, αναδιανεμητικός, δημόσιος (π.χ., ΕΦΚΑ). Ο δεύτερος, υποχρεωτικός, κεφαλαιοποιητικός, δημόσιος (π.χ., ΕΤΕΑΕΠ) ή “ιδιωτικός” (π.χ., επαγγελματικά ταμεία που μπορεί να συνεργάζονται με ιδιωτικούς φορείς για την καλύτερη απόδοση του χαρτοφυλακίου τους υπό την αυστηρή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος). Ο τρίτος, προαιρετικός ιδιωτικός, εφόσον κάποιος επιθυμεί να έχει πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση.
Στον δεύτερο πυλώνα θα μπαίνουν μόνο οι νέοι εργαζόμενοι μετά τη μεταρρύθμιση. Ετσι, δεν θα υπάρχει κενό στην πρώτη περίπου δεκαετία της μετάβασης για τις παλιές επικουρικές συντάξεις, ενώ στις επόμενες δεκαετίες το όποιο μικρό κενό θα καλυφθεί από την υψηλότερη ανάπτυξη, τις νέες δουλειές, τους υψηλότερους μισθούς και τις εισφορές που αυτοί θα φέρουν στο σύστημα αλλά και από το κράτος, που θα έχει πλέον ένα υγιές, αυτοχρηματοδοτούμενο ασφαλιστικό που θα δίνει συντάξεις, όχι “χαρτζιλίκι”, και δεν θα “ρίχνει” δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα βαρέλι δίχως πάτο»…

Επενδύσεις με κάθε θυσία

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, έκανε λόγο για «ωρολογιακές βόμβες που πρέπει να απενεργοποιήσει άμεσα», φτιάχνοντας το κλίμα για την επόμενη μέρα, αν κληθεί να κυβερνήσει. Ηδη στην Πειραιώς μελετούν τις «καυτές» εκκρεμότητες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διατείνονται, και -έστω ακροθιγώς- φροντίζουν να φωτογραφίσουν τις παρεμβάσεις που προετοιμάζονται. Αυτές κινούνται σε τέσσερις κατευθύνσεις:
1. Οι λεγόμενες «τρύπες» στον προϋπολογισμό είναι από τα πρώτα θέματα που δρομολογούνται. Ως τέτοιες θεωρούνται οι παροχές του Αλέξη Τσίπρα σε συνδυασμό με τις προσλήψεις που έχει κάνει και εξαγγείλει η κυβέρνηση στους τομείς της υγείας και της παιδείας. Εκεί κοντά βρίσκεται και το σχέδιο περικοπής των δαπανών του Δημοσίου, με περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα και την επαναφορά του κανόνα «πέντε αποχωρήσεις προς μία πρόσληψη».
2. Τα οικονομικά της ΔΕΗ χαρακτηρίζονται «ωρολογιακή βόμβα». Η εταιρεία παρουσίασε ζημίες περίπου 900 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση της Ernst & Young, η επιχείρηση είναι ζημιογόνα σε βαθμό που να εγείρονται ζητήματα ως προς την πορεία της. Στη ΝΔ μιλούν για «χρεοκοπημένη ΔΕΗ» και χαρακτηρίζουν το θέμα «νάρκη έτοιμη να σκάσει». Περιγράφοντας πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση της δημόσιας επιχείρησης, επισημαίνουν ότι σήμερα δεν έχει κολόνες για να επεκτείνει το ρεύμα σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων που πρέπει να ηλεκτροδοτηθούν. Η όλη επιχειρηματολογία ξαναφέρνει στο προσκήνιο το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης που προσπάθησε να εφαρμόσει ανεπιτυχώς η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
3. Η τρίτη περίπτωση είναι η «παγωμένη» επένδυση στο Ελληνικό. «Θα ξεμπλοκάρω από την πρώτη εβδομάδα την επένδυση στο Ελληνικό», τόνισε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας τη διάθεσή του να τελειώνει με το παλαιό αεροδρόμιο, έστω κι αν ο ιδιώτης που έχει αναλάβει το έργο κάνει ό,τι μπορεί για να μην προχωρήσει στην επένδυση, αν δεν του δοθούν και τα χρήματα που απαιτούνται. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η Cosco, που στοχεύει να προχωρήσει σε επενδύσεις 618 εκατ. ευρώ, αλλά θέλει να παρακαμφθεί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο θέλει να προστατευτεί ο αρχαιολογικός χώρος της περιοχής.
4. Η τέταρτη και πιο «καυτή» περίπτωση είναι ο επανυπολογισμός των συντάξεων σε χιλιάδες συνταξιούχους από την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, όπως ρητά έχει δεσμευτεί η ΝΔ ότι θα κάνει εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Στο μικροσκόπιο της Πειραιώς είναι και οι δικαστικές αποφάσεις που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα. Το ποσό που υπολογίζεται για εκκρεμείς αναδρομικές αποδοχές είναι 3,6 δισ. ευρώ. Και γι’ αυτό το θέμα η ΝΔ έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις.
Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 108 της «Νέας Σελίδας» το Σάββατο 29 Ιουνίου 2019
 «Νέα Σελίδα