Παρασκευή, Ιουλίου 5

Γιούνκερ: Η εκλογή της φον ντερ Λάιεν «δεν ήταν πολύ διαφανής»

.protothema.gr


«Δυστυχώς δεν ακολουθήθηκε η παράδοση. Ήμουν ο πρώτος και ο τελευταίος spitzenkandidat» το αιχμηρό σχόλιο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η διαδικασία για τον διορισμό της διαδόχου του, της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν ήταν διαφανής
και σηματοδότησε μια ανεπιθύμητη αλλαγή από την πρακτική της επιλογής των κορυφαίων υποψηφίων των κομμάτων.

«Η διαδικασία δεν ήταν πολύ διαφανής», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι την Παρασκευή - μια ημέρα μετά τη συνάντησή του με την κυρία φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες - απαντώντας σε ερώτηση για το πώς οι ηγέτες της ΕΕ αυτή την εβδομάδα επέλεξαν τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν. Η επιλογή των ηγετών χρειάζεται να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι ο δικός του διορισμός πριν από πέντε χρόνια ήταν διαφανής καθώς επελέγη από τους ηγέτες αφού πραγματοποίησε εκστρατεία στις ευρωεκλογές.

«Δυστυχώς δεν ακολουθήθηκε η παράδοση», δήλωσε ο Γιούνκερ. «Ήμουν ο πρώτος και ο τελευταίος spitzenkandidat», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας τη γερμανική λέξη για τη διαδικασία που ακολουθείται για τον κορυφαίο υποψήφιο στις ευρωεκλογές.



Press conference by President Juncker and Finnish PM Antti Rinne


Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων