Τρίτη, Ιουλίου 9

Μην κυνηγάτε την ευτυχία. Απολαύστε τη στιγμή!

Η ευτυχία δεν είναι ιδανικό της λογικής, αλλά της φαντασίας.
~ Ιμμάνουελ Καντ
Ηαλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά αποφθέγματα για την ευτυχία και όλα τους είναι μοναδικά και αληθινά. Για του λόγου το ασφαλές για τον Αλβέρτο Αινστάιν «αν θες να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή, εξάρτησέ την από έναν στόχο, όχι από ανθρώπους ή αντικείμενα». Για τον Βίκτορ Ουγκώ πάλι «η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι η πεποίθηση ότι μας αγαπούν».
Το δίχως άλλο όμως έναν από τους ωραιότερους ορισμούς της ευτυχίας έχει δώσει ο Νίκος Καζαντζάκης όταν έγραψε το εξής: «η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο —ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο».
Σήμερα το κυνήγι της ευτυχίας έχει αναδειχτεί σε αυτοσκοπό. Οι επιστήμονες όμως διαφωνούν και μας προτείνουν ότι αν θέλουμε να είμαστε χαρούμενοι πρέπει απλά να απολαμβάνουμε τη στιγμή!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας σκεφτούμε λογικά. Δεν μπορεί να είναι όλες οι μέρες ίδιες.
Δεν μπορούμε να ξυπνάμε κάθε μέρα με χαμόγελο, να δουλεύουμε ήρεμοι χωρίς νεύρα, να συμπεριφερόμαστε γενικώς με το ίδιο κέφι και ενέργεια κάθε μέρα.
Δεν λέμε ότι πρέπει να είμαστε κακόκεφοι και αρνητικοί. Το να προσπαθεί όμως κάποιος να είναι ευτυχισμένος σε καθημερινή βάση έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι επιστήμονες που επιχειρηματολογούν πως «η επιθυμία να είμαστε χαρούμενοι και ευδιάθετοι όλη την ώρα δεν είναι και τόσο ρεαλιστική».
Το να προσπαθεί κάποιος να είναι ευτυχισμένος θεωρείται κάτι το αυτονόητο. Όμως, νέες έρευνες δείχνουν ότι το να καταστεί η ευτυχία προσωπικός στόχος, απλώς στέκεται εμπόδιο στην θετική του ψυχολογία.
Με απλά λόγια: Θέλετε να είσαι ευτυχισμένοι; Αν ναι, μην προσπαθείτε να είστε ευτυχισμένοι. Απλά ζήστε το παρόν και την κάθε στιγμή.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Journal of Experimental Psychology υποστηρίζει πως για μερικούς, το κλειδί για να αγγίξουν την ευτυχία είναι η ικανότητα να αισθάνονται κακόκεφοι μερικές φορές.
Στο άρθρο με τίτλο «The Secret of Happiness, Feeling Good or Feeling Right» εξηγείται πως η μελέτη σε φοιτητές 8 διαφορετικών χωρών απέδειξε το εξής. «Οι άνθρωποι είναι περισσότερο ευτυχισμένοι όταν νιώθουν τα συναισθήματα που επιθυμούν, άσχετα αν αυτά είναι ευχάριστα ή δυσάρεστα. Με άλλα λόγια το να νιώθουμε αυτά που αισθανόμαστε είναι σημαντικό, περισσότερα από το αν τα συναισθήματα μας είναι θετικά ή αρνητικά».
Φαίνεται ότι όλοι προσπαθούν να είναι χαρούμενοι. Η ευτυχία προβάλλεται συνεχώς σε εμάς σαν ένας στόχος που πρέπει να τον κατακτήσουμε. Αυτό είναι το λάθος, τονίζουν οι ειδικοί.
Παραδόξως, ο καλύτερος τρόπος για να είσαι χαρούμενος… είναι να σταματήσεις να προσπαθείς να είσαι χαρούμενος.
«Το να επιθυμούμε να είμαστε ευτυχισμένοι, μπορεί να μας κάνει λιγότερο ευτυχείς» σημειώνει η επιστήμη.
Αν ρητά και κατηγορηματικά επικεντρωθούμε στην ευτυχία, φαίνεται να επιδρά αρνητικά στην ποιότητα της ζωής μας. Η ευτυχία, από την ίδια της τη φύση, είναι εφήμερη και παροδική. Είναι αδύνατον για εμάς να είμαστε συνεχώς ευτυχισμένοι.
Αν μπορούσαμε να δεχόμαστε, ακόμα και να καλωσορίζουμε κάθε συναίσθημα που έρχεται στην επιφάνεια, ακόμα και τα πιο δυσάρεστα, θα ήταν πιο εύκολο να αισθανθούμε ευτυχισμένοι.
Συμπερασματικά, μην προσπαθείτε να γίνετε ευτυχισμένοι. Ζήστε απλά τη στιγμή. Κακό δεν είναι να μην είστε καλά, επιζήμιο είναι να κάνετε τα πάντα για να διώξετε αυτό το συναίσθημα.
_______________________
   Πηγή: omorfizoi.gr  bigthink.com, psychologytoday.com

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com