Τετάρτη, Ιουλίου 3

Η πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας

Η πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας
Του Κώστα Μπετινάκη
Η κίνηση εντυπωσιασμού που έγινε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, να επισκεφθεί την αποστρατικοποιημένη ζώνη στην Κορέα, δεν φαίνεται να επηρεάζει την συνεχιζόμενη ένταση των ΗΠΑ με το Ιράν.

Διεθνείς  σχολιαστές επισημαίνουν  πως οι λαοί της Μέσης Ανατολής θα πρέπει  επιτέλους να  νοιώσουν  πως αυτοκράτορές τους δεν είναι πλέον μόνον όσοι επιδιώκουν πρόκληση παγκόσμιας ανωμαλίας.
Ο ανταποκριτής της βρετανικής «The Independent»  στη Μέση Ανατολή, Robert Fisk με άρθρο του υποστηρίζει πως ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί του Ιράν «έπιασε το νόημα όταν δήλωνε την Τρίτη ότι ο Λευκός Οίκος πλήττεται από νοητική καθυστέρηση και δεν ξέρει τι να κάνει».
«Οι νέες κυρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να μην είναι τόσο "εξωφρενικές και ανόητες", όπως ισχυρίζεται ο Ρουχανί, αλλά φτάσαμε τώρα σε φάση όπου η ψυχική ανικανότητα του αμερικανού προέδρου είναι ξεκάθαρη για όλους. Ο Ρουχανί  είναι υγιής άνθρωπος, αλλά στο παρελθόν μπορούσαμε να ακούσουμε λαϊκούς, όπως ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος είχε εκτοξεύσει κροτίδες, που έπληξαν το Ιράν, όταν αναφερόταν στις ΗΠΑ ως ο ‘Μεγάλος Σατανάς’».
Η κατάσταση του Tραμπ, περιγράφηκε πρόσφατα από τον Dr. Lance Dodes, συνταξιούχο καθηγητή ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ως «επικίνδυνη κοινωνικοπαθητική διαταραχή».
«Δεν προσεγγίζουμε ούτε στιγμή την Βαϊμάρη  στην Βρετανία ή την Αμερική. Ή την Ιταλία, ή την Ουγγαρία ή  την Πολωνία. (Αν και δεν θα ήμουν τόσο σίγουρος για τις δύο τελευταίες). Αλλά τουλάχιστον θα μπορούσε να είναι παρήγορο για τους ανθρώπους της Μέσης Ανατολής να συνειδητοποιήσουν ότι οι δικοί τους θλιβεροί αυτοκράτορες, με εξίσου εξωφρενικά ψέματα, δεν είναι πλέον εντελώς συγχρονισμένοι με παγκόσμιες δυνάμεις», καταλήγει ο Φισκ.
Την τραγελαφική πολιτική του Αμερικανού προέδρου συμπληρώνει η δήλωσή του ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο με τους ιρανούς ηγέτες - παρά τις επανειλημμένες απειλές του να βομβαρδίσει την χώρα και την προηγούμενη επισήμανσή του για την Ισλαμική Δημοκρατία ως «τρομοκρατικό καθεστώς».
Στα τέλη της προηγούμενης  εβδομάδας ανακάμπτει (και πάλι), προειδοποιώντας ότι θα χρησιμοποιήσει «συντριπτική δύναμη» εάν το Ιράν επιτεθεί στα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Ο Ιρανός πρόεδρος απάντησε ότι η επιθετική, «ψυχικά καθυστερημένη» ρητορική έδειξε ότι η προσφορά των συνομιλιών του Τράμπ ήταν ψέμα.
Το υπουργείο εξωτερικών του Ιράν απέρριψε ως άνευ   οικονομικής σημασίας τις νέες οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ.
Εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης δήλωσε,  ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω οικονομικές ζημίες παρά αυτό που έχει ήδη γίνει στο Ιράν.
Ο Brian Hook, ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Tραμπ για τις ιρανικές υποθέσεις, υποστήριξε τη λογική των κυρώσεων. Είπε ότι το Ιράν μπορεί είτε «να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είτε να παρακολουθήσει την κατάρρευση της οικονομίας του».
Η Ρωσία κατήγγειλε τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ ως "παράνομες" και δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις συναλλαγές της με το Ιράν σε αντίθεση με την συμπεριφορά της Ουάσινγκτον.
Η πολιτική της διοίκησης του Τραμπ έναντι του Ιράν μπορεί να χαρακτηρισθεί από ασυνάρτητη ως αντιφατική και ιδιότροπη.
Από τη μια  προσφέρει συνομιλίες, ενώ ο ιέρακας υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην προσπάθεια να ενισχύσει την περιφερειακή στήριξη για στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν.
Έχουμε να κάνουμε με μαφιόζικου ύφους πρόταση «που δεν μπορείτε να αρνηθείτε».
Η πολιτική των ΗΠΑ δεν χαρακτηρίζεται ως οικονομική τρομοκρατία μον. Είναι και κρατική τρομοκρατία. Πουλάει   την «επιλογή» των συνομιλιών υπό την απειλή του προτεταμένου όπλου.
Όσο για την δήλωση  του Tαμπ  για την ανάκληση της επίθεση εναντίον του Ιράν, ο αμερικανός πολιτικός αναλυτής Ράντι Μάρτιν υποστηρίζει  ότι «αυτό το είδος αναζήτησης αρετής είναι διεστραμμένο. Είναι όπως κάποιος  ψυχοπαθής που αναζητά χειροκροτήματα, μόνο και μόνο επειδή ανακάλεσε το σχέδιο να πυροβολήσει εναντίον να ανθρώπινου πλήθους»..zougla.gr