Δευτέρα, Ιουλίου 15

Ιταλία: Ζητεί στήριξη από Γαλλία, Ισπανία για να αλλάξει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ



Ο Τρία αρνήθηκε ότι η Ιταλία είναι απομονωμένη στην προσπάθειά της να αναθεωρηθούν οι κανόνες
Την στήριξη της εκστρατείας της για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητά η Ιταλία από την Γαλλία και την Ισπανία, με το βάρος να δίδεται περισσότερο στην ανάπτυξη υπό το φως της περιφερειακής και παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης,
δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία σε σχόλιά του που δημοσιεύθηκαν σήμερα.
Ο κυβερνών συνασπισμός της Ιταλίας, που δημιουργήθηκε πριν από έναν χρόνο από το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων και τη δεξιά Λέγκα, ανέκαθεν ήταν επικριτικός σε βάρος της λεγόμενης ευρωπαϊκής συνθήκης του Δημοσιονομικού Συμφώνου (Fiscal Compact), η οποία το 2013 εισήγαγε αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες.
Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa», ο Τρία δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να αξιολογήσουν τις προτεραιότητές τους και αρνήθηκε ότι η Ιταλία είναι απομονωμένη στην προσπάθειά της να αναθεωρηθούν οι κανόνες.
Η Γαλλία δεν έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την εκστρατεία της Ιταλίας, με τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ να δηλώνει τον περασμένο μήνα ότι ελπίζει πως η Ρώμη θα συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ε.Ε.
«Η Ιταλία σίγουρα στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας και της Ισπανίας και μερικώς της Γερμανίας. Υπάρχουν τα προαπαιτούμενα για την αλλαγή των οικονομικών πολιτικών της Ε.Ε.» δήλωσε ο Τρία, ένας τεχνοκράτης που θεωρείται μετριοπαθής μεταξύ των μελών της κυβέρνησής του. «Είναι δυνατόν να ξεκινήσει εκ νέου μια συζήτηση για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο» πρόσθεσε. «Χρειάζεται να συζητήσουμε πώς να αλλάξουμε αυτούς τους κανόνες» σημείωσε.