Σάββατο, Οκτωβρίου 12

Ο Νίκολας Χρηστάκης σε Αθήνα, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
των Εκδόσεων Κάτοπτρο και του Public
Ο Νίκολας Χρηστάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale και συγγραφέας του βιβλίου Συνδεδεμένοι: Η εκπληκτική δύναμη των κοινωνικών δικτύων και πώς αυτά διαμορφώνουν τη ζωή μας, έρχεται στην Αθήνα, στο Ηράκλειο και στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου Προσχέδιο: Οι εξελικτικές ρίζες μιας καλής κοινωνίας


 
Δείτε αναλυτικά τις εκδηλώσεις
Αθήνα
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019, στις 7 μ.μ.
στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138
Συνομιλούν με τον συγγραφέα: η δημοσιογράφος Μαριλένα Αστραπέλλου και ο αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας και διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Γεώργιος Ευαγγελόπουλος
Ηράκλειο
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019, στις 7 μ.μ.
στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Λεωφ. Σοφ. Βενιζέλου
Συνομιλούν με τον συγγραφέα: ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πρατικάκης και ο ομότιμος καθηγητής εξελικτικής βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ελευθέριος Ζούρος
Θεσσαλονίκη
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019, στις 7 μ.μ.
στο Βιβλιοπωλείο Public, Τσιµισκή 24
Συνομιλούν με τον συγγραφέα: η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα και ο καθηγητής ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Καφέτσιος

Σε όλες τις εκδηλώσεις: Eίσοδος ελεύθερη
 
Λίγα λόγια για το Προσχέδιο
Επί μεγάλο διάστημα εστιάζαμε το ενδιαφέρον μας στη σκοτεινή πλευρά της βιολογικής μας κληρονομιάς: την ικανότητά μας για επιθετικότητα, βαναυσότητα, προκατάληψη και ιδιοτέλεια. Ωστόσο, η φυσική επιλογή μάς έχει προικίσει με ένα σύνολο επωφελών κοινωνικών γνωρισμάτων, μεταξύ των οποίων την ικανότητά μας για αγάπη, φιλία, συνεργασία και μάθηση. Πίσω από όλες τις επινοήσεις του πολιτισμού μας υπάρχει η έμφυτη τάση μας να δημιουργούμε καλές κοινωνίες
Στο Προσχέδιο προβάλλεται η συναρπαστική ιδέα ότι τα γονίδιά μας δεν επηρεάζουν μόνο το σώμα και τη συμπεριφορά μας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούμε κοινωνίες, εκπληκτικά όμοιες σε όλο τον κόσμο. Με πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα —από ποικίλες ιστορικές και σύγχρονες κοινωνίες, κοινότητες οι οποίες σχηματίστηκαν έπειτα από ναυάγια, κοινόβια που αναζητούσαν την ουτοπία, διαδικτυακές ομάδες ανθρώπων και μποτ με τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και από τις τρυφερές και σύνθετες κοινωνίες των ελεφάντων και των δελφινιών, οι οποίες μοιάζουν με τις δικές μας—, ο συγγραφέας δείχνει ότι, αν και η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη με βία, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το κοινωνικό μας προσχέδιο για καλοσύνη.
Σε έναν κόσμο με όλο και μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική πόλωση, είναι προκλητικό να αγνοούμε τον ρόλο του εξελικτικού παρελθόντος μας. Μάθετε γιατί η εξέλιξη μας οδήγησε σε ένα ανθρωπιστικό μονοπάτι και πώς συνδεόμαστε με την κοινή μας ανθρωποσύνη.
 
Μερικά σχόλια για το Προσχέδιο
«Η διαφορετικότητα ανάμεσα στις κουλτούρες μας και στις προσωπικές μας ταυτότητες αποκρύπτει το γεγονός ότι είμαστε όλοι ένα. Σε αυτό το φανταστικό, όμορφο και σαρωτικό βιβλίο, ο Χρηστάκης μάς δείχνει πώς οκτώ καθολικές ανθρώπινες τάσεις μάς έχουν ενώσει και μας έχουν βοηθήσει να κυριαρχήσουμε σε όλο τον πλανήτη, να είμαστε κύριοι της ζωής μας και του κοινού μας πεπρωμένου. Ένα δεξιοτεχνικό κατόρθωμα, το οποίο αποτελεί σίγουρα το καλύτερο και πιο αυθεντικό βιβλίο της χρονιάς».
Daniel Gilbert, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Harvard
«Θαυμάσιο επίτευγμα! Ο Χρηστάκης εξηγεί με τον πιο σαφή και προσιτό τρόπο το πώς η γενετική και η πολιτισμική μας κληρονομιά είναι βαθιά συνυφασμένες. Η ιστορία της ανθρώπινης φύσης δεν είναι ένα παραμύθι· αντιθέτως, αποκαλύπτει το δυναμικό και την προδιάθεσή μας για το καλό».
Angela Duckworth, καθηγήτρια ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας
«Ο Χρηστάκης παρουσιάζει στο ευρύ κοινό την πιο διάσημη θεωρία του: ο τύπος των κοινωνιών που δημιουργούν τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ζώα υπαγορεύεται από το γενετικό προφίλ τους. Χρησιμοποιώντας πληθώρα παραδειγμάτων, από την κοινωνική συμπεριφορά των δελφινιών και των χιμπαντζήδων έως τη δική μας συμπεριφορά σε αμέτρητα περιβάλλοντα, μαζί με μια μεγάθυμη ματιά στο δικό του παρελθόν, ο Χρηστάκης μάς θυμίζει ότι η ηγεσία, η φιλία και οι ομαδικές τάσεις έχουν τις ρίζες τους στον πιο θεμελιώδη μηχανισμό της βιολογικής μας κατηγοριοποίησης: τη φυσική επιλογή. Ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει γιατί περιχαρακωνόμαστε πολιτικά, θρησκευτικά και εργασιακά και πού μπορεί να μας οδηγήσουν οι διαχωρισμοί αυτοί».
Hope Jahren, καθηγήτρια γεωχημείας και γεωβιολογίας, Πανεπιστήμιο του Όσλο
«Σε μια εποχή που τα σύνορα κλείνουν και οι αντιλαμβανόμενες διαφορές μεταξύ μας καθοδηγούν τη δημόσια αφήγηση, ο Χρηστάκης περνά από όλες τις κοινωνίες και τις ηπείρους για να μας θυμίσει ότι έχουμε πολύ περισσότερα κοινά στοιχεία απ’ ό,τι διαφορές. Το Προσχέδιο αποκαλύπτει τις κοινότητες και τα κοινωνικά δίκτυα που καθορίζουν τις επιτυχίες μας και τις αποτυχίες μας, και εγκωμιάζει την καθολικότητα της ανθρώπινης εμπειρίας. Ένα σθεναρό και καθηλωτικό βιβλίο».
Albert László-Barabási, καθηγητής πολύπλοκων δικτύων, Northeastern University
«Μια εκθαμβωτικά εμβριθής σύνθεση ιστορίας, φιλοσοφίας, ανθρωπολογίας, γενετικής, κοινωνιολογίας, ψυχολογίας, οικονομικών, επιδημιολογίας, στατιστικής, και όχι μόνο. [...]».
The New York Times
«Ένα εκπληκτικό και ευανάγνωστο βιβλίο, γεμάτο αισιοδοξία για το είδος μας. [...]».
Bill Gates, www.gatesnotes.com
 
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Nicholas Christakis
Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ (Nicholas Christakis), MD, PhD, MPH, είναι καθηγητής κοινωνικής και φυσικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale (φέρει τον τίτλο «καθηγητής Sterling» —ο υψηλότερος ακαδημαϊκός βαθμός στο Yale), όπου κατέχει θέσεις στα τμήματα της Κοινωνιολογίας, της Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας, της Στατιστικής και Επιστήμης Δεδομένων, της Βιοϊατρικής Μηχανικής και της Ιατρικής.
Το 2009, το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των εκατό ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Το 2009 και το 2010, το περιοδικό Foreign Policy τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των εκατό πλέον σημαινόντων στοχαστών στον κόσμο.
Εργάστηκε ως νοσοκομειακός γιατρός σε υποβαθμισμένες κοινότητες του Σικάγου και της Βοστόνης έως το 2011. Σήμερα περνά τον περισσότερο χρόνο του στο Εργαστήριο Ανθρώπινης Φύσης, όπου η ομάδα του διερευνά ένα ευρύ σύνολο ιδεών, μεταξύ των οποίων: την κατανόηση των εξελικτικών, γενετικών και φυσιολογικών βάσεων της φιλίας· την ενθάρρυνση χωριών στον αναπτυσσόμενο κόσμο να υιοθετήσουν νέες πρακτικές δημόσιας υγείας (εργάζεται σε περιοχές της Ονδούρας, της Ινδίας και της Ουγκάντας)· τη χαρτογράφηση κοινωνικών δικτύων σε διάφορα περιβάλλοντα σε ολόκληρο τον κόσμο· την ταξινόμηση ατόμων σε διαδικτυακές ομάδες έτσι ώστε να συμπεριφέρονται καλύτερα (όπως να είναι πιο συνεργάσιμοι και περισσότερο ειλικρινείς)· την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης που βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη συλλογική δράση· τη διερεύνηση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων στο ανθρώπινο µικροβίωμα, κ.ά. Όταν δεν εργάζεται στο εργαστήριο, διδάσκει στο πανεπιστήμιο.
Από τις Εκδόσεις Κάτοπτρο έχει κυκλοφορήσει επίσης το βιβλίο του Συνδεδεμένοι —Η εκπληκτική δύναμη των κοινωνικών δικτύων και πώς αυτά διαμορφώνουν τη ζωή μας (2010).
 
Εκδόσεις Κάτοπτρο
Κορυζή 8, 117 43 Αθήνα
τηλ.: 210 9244827, 210 9244852
fax: 210 9244756
web site: www.katoptro.gr
Για έναν κατάλογο των e-books που έχουν κυκλοφορήσει έως σήμερα, πατήστε εδώ.