Πέμπτη, Οκτωβρίου 24

Η χλωρίνη μπορεί να δημιουργήσει ατμοσφαιρικούς ρύπους μέσα στο σπίτι

Η χλωρίνη μπορεί να δημιουργήσει ατμοσφαιρικούς ρύπους μέσα στο σπίτι
Ζήσης Ψάλλας
Για γενιές, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν χλωρίνη για να καθαρίσουν και να απολυμάνουν τα σπίτια τους. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν τώρα ότι οι ατμοί αυτού του απολυμαντικού, σε συνδυασμό με το φως και μια ένωση εσπεριδοειδών που βρίσκονται σε πολλά οικιακά προϊόντα προσωπικής φροντίδας, μπορούν να σχηματίσουν σωματίδια επιβλαβή όταν εισπνέονται από τον άνθρωπο και τα κατοικίδια ζώα.

Τα προϊόντα χλωρίνης εκπέμπουν ενώσεις που περιέχουν χλώριο, όπως το υποχλωριώδες οξύ (HOCl) και το αέριο χλώριο (Cl2), που μπορούν να συσσωρευτούν σε σχετικά υψηλά επίπεδα σε περιβάλλοντα ανεπαρκώς αεριζόμενα.
Αυτά τα αέρια μπορούν να αντιδράσουν με άλλα χημικά που συνήθως συναντώνται στα σπίτια, όπως το λιμονένιο - μια σύνθεση με άρωμα πορτοκαλιού ή λεμονιού που προστίθεται σε πολλά προϊόντα προσωπικής φροντίδας, καθαριστικά και αποσμητικά χώρου. Το λιμονένιο βρίσκεται στα αιθέρια έλαια των εσπεριδοειδών και πολλών άλλων ειδών φυτών ενώ είναι η κυριότερη αρωματική ουσία στα πορτοκάλια.
Επιπλέον, ο εσωτερικός φωτισμός ή ο ήλιος που εισέρχεται στο σπίτι μέσω των παραθύρων μπορεί να διασπάσει το HOCl και το Cl2 σε μια ρίζα υδροξυλίου και ένα άτομο χλωρίου, που στη συνέχεια αντιδρά με άλλες ενώσεις για να σχηματίσει σωματίδια του αέρα που ονομάζονται δευτερογενή οργανικά αερολύματα (SOAs: secondary organic aerosols). Αυτοί οι ρύποι έχουν συνδεθεί με αναπνευστικά προβλήματα και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Ο Chen Wang και οι συνάδελφοί του ήθελαν να δουν αν το λιμονένιο και οι ατμοί της χλωρίνης, σε συγκεντρώσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν σε εσωτερικούς χώρους, θα μπορούσαν να αντιδράσουν και να παραχθούν SOAs υπό συνθήκες φωτός και σκοταδιού.
Οι ερευνητές πρόσθεσαν λιμονένιο, HOCI και Cl2 στον αέρα σε έναν θάλαμο και στη συνέχεια μέτρησαν τα προϊόντα αντίδρασης χρησιμοποιώντας φασματομετρία μάζας.
Στο σκοτάδι, το λιμονένιο και τα HOCl / Cl2 αντιδρούν γρήγορα για να παράγουν μια ποικιλία πτητικών ενώσεων. Όταν η ερευνητική ομάδα ενεργοποίησε φθορίζοντα φώτα ή εξέθεσε τον θάλαμο στο φως του ήλιου, παρατήρησε ότι αυτές οι πτητικές ενώσεις αλληλεπιδρούν με τις παραγόμενες από το φως παραγόμενες ρίζες υδροξυλίου και τα άτομα χλωρίου για να σχηματίσουν SOAs.
Αν και οι πιθανές επιπτώσεις των σωματιδίων αυτών στην υγεία πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω, ενδέχεται να αποτελούν επαγγελματικούς κινδύνους για άτομα που ασχολούνται με δραστηριότητες καθαρισμού, είπαν οι ερευνητές.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ACS' Environmental Science & Technology.
 .zougla.gr