Παρασκευή, Οκτωβρίου 18

Η αντίδραση του ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΗ Αλέξη Τσίπρα για το «μπλόκο» της ΕΕ στα Σκόπια

ΣΙΓΑ ΠΟΥ ΝΟΙΑΣΤΗΚΕ ΑΥΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΥΦΤΟΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ...ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΟΥ ΛΕΩ....
Η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα για το «μπλόκο» της ΕΕ στα Σκόπια

«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να απορρίψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ένα μήνυμα αδυναμίας και ήττας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «μερικές φορές οι ευρωπαϊκές αξίες είναι πιο ισχυρές στα Βαλκάνια από ό,τι στις Βρυξέλλες», για να υπογραμμίζει ότι «θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για το μέλλον και την ενότητα της Ευρώπης. Το οφείλουμε στους λαούς μας».
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
«Υπάρχει μια κάποια απογοήτευση. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συναίνεση διότι τρία Κράτη αρνήθηκαν να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα στον Τύπο μετά το πέρας της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
«Όλοι αναγνώρισαν ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει πολλά: άλλαξε την ονομασία της, αναθεώρησε το Σύνταγμά της κι έκανε τα πάντα για να λάβει την πρόσκληση», επομένως «θεωρώ ότι η απουσία απόφασης μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες στην ίδια» τη βαλκανική χώρα, προειδοποίησε ο Ναουσέντα.
«Δεν υπήρξε κατάληξη σήμερα», επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ρίνε. «Ελπίζω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε συμφωνία», συμπλήρωσε πάντως. Δεν αποσαφηνίστηκε εάν το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου σε αυτή τη σύνοδο· ο Ρίνε είπε ότι η συζήτηση επ’ αυτού θα συνεχιστεί σε κάποιο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η Γαλλία ήταν μια από τις τρις χώρες που εμπόδισαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αποσύνδεση των δύο υποψηφιοτήτων.



Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να απορρίψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ένα μήνυμα αδυναμίας και ήττας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.