Τετάρτη, Μαρτίου 4

Μόσχα: Δεν είναι Σύροι οι πρόσφυγες που στέλνει στην Ελλάδα ο Ερντογάν

Μόσχα: Δεν είναι Σύροι οι πρόσφυγες που στέλνει στην Ελλάδα ο Ερντογάν
Οι τουρκικές αρχές επιχειρούν να εξωθήσουν 130.000 πρόσφυγες από τη Συρία προς την Ελλάδα, ενώ η πλειονότητα των προσφύγων αυτών δεν είναι Σύροι υπήκοοι, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση στη Συρία, Όλεγκ Ζουράβλεφ.
Τα δύο τρίτα αυτών των προσφύγων, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι υπήκοοι του Αφγανιστάν, του Ιράκ και αφρικανικών κρατών και όχι Σύροι.

«Αυτή τη στιγμή, οι τουρκικές αρχές εξωθούν περίπου 130.000 πρόσφυγες, που βρίσκονταν σε προσωρινά προσφυγικά κέντρα, προς τα ελληνικά σύνορα. Τα δύο τρίτα αυτών δεν είναι Σύροι υπήκοοι. Είναι Αφγανοί, Ιρακινοί, Αφρικανοί υπήκοοι. Η Τουρκία σπρώχνει αυτούς τους ανθρώπους προς την Ελλάδα», δήλωσε ο Ζουράβλεφ.
Νωρίτερα, η Ρωσία απέρριψε τις δηλώσεις που γίνονται εκ μέρους της Τουρκίας και άλλων δυτικών χωρών για μεταναστευτικές ροές και ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ, χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες αυτές «αβάσιμες», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι σχεδόν 200.000 πρόσφυγες βρίσκονται κοντά στην συρο-τουρκική μεθόριο εξαιτίας των μαχών στο Ιντλίμπ και ότι λιγότεροι από 35.000 άνθρωποι που προέρχονται από τις ζώνες όπου διεξάγονται εχθροπραξίες στη Συρία έχουν περάσει τα σύνορα με προορισμό την Τουρκία, εντός του 2020.
Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «η Ρωσία δεν θα σταματήσει να μάχεται κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας για να επιλυθεί η μεταναστευτική κρίση την οποία αντιμετωπίζει η Ευρώπη».