Παρασκευή, Απριλίου 3

Ανακοινώθηκε η λίστα με τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά για το 2020

Κάθε χρόνο η οργάνωση Environmental Working Group καταρτίζει τη λίστα Dirty Dozen, με τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά της κάθε χρονιάς. Ας δούμε ποια από τα
αγαπημένα μας προϊόντα βρέθηκαν φέτος στη διαβόητη λίστα.

Τα 12 τρόφιμα – «πρωταθλητές» σε φυτοφάρμακα


Φράουλες
Σπανάκι
Kale (λαχανίδα)
Νεκταρίνια
Μήλα
Σταφύλια
Ροδάκινα
Κεράσια
Αχλάδια
Ντομάτες
Σέλερι
Πατάτες




Με άλλα λόγια, η λίστα Dirty Dozen 2020 είναι ίδια με της προηγούμενης χρονιάς, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει κάποια βελτίωση από πλευράς παραγωγής, ως προς τη χρήση φυτοφαρμάκων για τα συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά. Σημειώνεται, ότι η λίστα καταρτίζεται μετά από ανάλυση δεδομένων από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Στόχος τους δεν είναι να αποθαρρύνουν πλήρως τους καταναλωτές από την αγορά των συγκεκριμένων τροφίμων, απλά να τους ενθαρρύνουν να επιλέγουν τα βιολογικά προϊόντα.



Στον αντίποδα της λίστας με τα 12 πιο μολυσμένα τρόφιμα, κάθε χρόνο δημοσιεύεται και η λίστα με τα 15 πιο «καθαρά» ή με άλλα λόγια, με τα 15 φρούτα και λαχανικά με τις μικρότερες συγκεντρώσεις παρασιτοκτόνων. Φέτος η λίστα έχει ως εξής:


Τα 15 καθαρά τρόφιμα
Αβοκάντο
Καλαμπόκι
Ανανάς
Κρεμμύδια
Παπάγια
Αρακάς (κατεψυγμένος)
Μελιτζάνες
Σπαράγγια
Κουνουπίδια
Πεπόνια (ποκιλία cantaloupes)
Μπρόκολα
Μανιτάρια
Λάχανα
Πεπόνια (ποικιλία honeydew)
Ακτινίδια

Και η λίστα με τα 15 πιο καθαρά τρόφιμα είναι σχεδόν ίδια με την αντίστοιχη του 2019, με τη μόνη διαφορά ότι τη θέση του μάνγκο φαίνεται ότι πήραν τα μανιτάρια.    πηγή

  https://www.epixirimatias.gr/2020/04/2020_1.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/VQVMdh+(%CE%9F+%CE%95%CE%A0%CE%99%CE%A7%CE%95%CE%99%CE%A1%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%91%CE%A3)