Πέμπτη, Απριλίου 30

«Μαύρες ημέρες» για το πορτοφόλι του Έλληνα

«Μαύρες ημέρες» για το πορτοφόλι του Έλληνα
Σε ένα νέο «σκοτεινό τούνελ» μπαίνει σταδιακά ο ελληνικός λαός, που ήδη βλέπει να διαδεύδονται οι ελπίδες του για «επούλωση των πληγών» της πρόσφατης κρίσης και κάθε ημέρα συνειδητοποιεί ότι νέα δεινά τον αναμένουν με πολλαπλές επιπτώσεις για την οικογενειακή οικονομία και το επίπεδο ζωής.
Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μεταξύ άλλων αποκάλυψε το πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας και κατ΄ επέκταση των πολιτών αυτής της χώρας.
Οι «αριθμοί της φτώχειας»

Το μεγάλο ερώτημα γύρω από την πορεία της ελληνικής οικονομίας αφορά τις επιδόσεις του τουρισμού, σύμφωνα με την UBS, καθώς καθοριστικό για το ελληνικό ΑΕΠ φέτος είναι το πόσο θα διαρκέσει το "χτύπημα" από την πανδημία στον συγκεκριμένο κλάδο.
Όπως επισημαίνει η ελβετική τράπεζα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας φέτος θα φτάσει το 10% τουλάχιστον.
Εκτός από το οικονομικό κόστος της πανδημίας του κορονοϊού, η διάρκεια αυτού του σοκ στον σημαντικό για την Ελλάδα κλάδο του τουρισμού είναι επίσης δύσκολο να υπολογιστεί, με το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών εσόδων πιθανότατα να χαθούν το καλοκαίρι, όπως εκτιμά.
Παράλληλα η UBS επισημαίνει πως ο δείκτης του ελληνικού χρέους θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ φέτος, κάτι που αποτελεί ένα τεράστιο εμπόδιο στον δρόμο της ανάκαμψης στον οποίο είχε μπει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.
Η φτώχεια «δείχνει τα δόντια» της στον κόσμο της εργασίας και τις επιχειρήσεις
Το φασμα της ανεργίας και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα απειλεί πλέον εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, τις οικογένειές τους και τα συνδεδεμένα πρόσωπα. Ήδη, μόνο το Μάρτιο χάθηκαν περισσότερες από 145 χιλιάδες θέσεις εργασίας, χωρίς να καταγράφεται «βροχή λουκέτων» σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.
Δύσκολα θα αντέξει ο μέσος Έλληνας το δεύτερο κύμα κρίσης που χτυπάει τη χώρα, συνεπεία της πανδημίας
Δύσκολα θα αντέξει ο μέσος Έλληνας το δεύτερο κύμα κρίσης που χτυπάει τη χώρα, συνεπεία της πανδημίας
Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι απειλούνται να τεθούν στο περιθώριο. Το υπουργείο Εργασίας εκτεθειμένο ήδη από την τηλεκατάρτιση μαϊμού, αδυνατεί να σχεδιάσει μέτρα για να αποτρέψει τον κίνδυνο μαζικής ανεργίας. Το Υπουργείο Οικονομικών καταλαβαίνει το πρόβλημα και σχετικά καθυστερημένα διαρρέει σχέδιο για επιδότηση εργασίας. Σχέδιο που συνδέεται όμως με διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, με δυσμενείς αλλαγές στους όρους και τις συμβάσεις των εργαζομένων.
Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες συνεχίζουν το βιολί τους. Εφαρμόζουν τα κλασσικά τραπεζικά κριτήρια που στερούν κυρίως μικρομεσαίους που έχουν ανάγκη της ρευστότητας, από δάνεια. Το χρήμα διοχετεύεται πάλι στους έχοντες», ενώ επανεκκίνηση της μικρομεσαίας επιχείρησης με αυτές τις κατανομές κονδυλίων και τα τραπεζικά κριτήρια δεν πρόκειται να γίνει. Μένει ακάλυπτη η ραχοκοκαλιά της οικονομίας.
 Ομοίως, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπαίζονται και αφήνονται στην τύχη τους. Ανάλογη είναι η εικόνα στην αγροτική οικονομία, όπου αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουν μια άνιση μάχη για να καλλιεργήσουν, να διαθέσουν τα προιόντα και κυρίως να κρατήσουν τις ιδιοκτησίες τους, που απειλούνται από τις τράπεζες.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας
«Με αυτόν τον τρόπο που κυβερνάτε», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, «ο Σεπτέμβρης θα μας βρει με χιλιάδες λουκέτα και ανέργους» και «χωρίς μαξιλάρι», ενώ σημείωσε ότι «την ώρα που ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας κάνει λόγο για ύφεση 4%, οι διεθνείς προβλέψεις ξεπερνούν το 10% για την Ελλάδα, λόγω της κρίσης στον τουρισμό».
   «Εγώ το 4% αυτό σας το χαρίζω. Οτιδήποτε όμως παραπάνω γράψει το κοντέρ θα έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα σας. Θα είναι η ύφεση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαιτίας της αδράνειάς του, της ατολμίας του αλλά και της αδυναμίας του να προβλέψει τι ακριβώς χρειάζεται η ελληνική οικονομία», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ αναφέρθηκε σε "ποσοστά αυτοδυναμίας" της ΝΔ όχι στις εκλογές, αλλά στην ύφεση, αφού αθροιστικά είχε 25% ύφεση από το 2008 μέχρι το 2014 και μαζί με την πρόβλεψη για 15% φέτος, φτάνει το 40%.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα ανέφερε:
«Υπάρχει μια δυσμενής πραγματικότητα υποστηρίζοντας ότι η επόμενη μέρα της χώρας κινείται σε δύο μέτωπα, το υγειονομικό και την οικονομία, για τα οποία κατέθεσε σειρά προτάσεων «άμεσης εφαρμογής, συγκεκριμένες, στοχευμένες και ρεαλιστικές».
   Στο υγειονομικό μέτωπο μίλησε για την πλήρη στήριξη του ΕΣΥ ενώ για την ανάκαμψη της οικονομίας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις:
   - Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας και στήριξης των ανέργων.
   - Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
   - Προστασία της πρώτης κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών από πλειστηριασμούς.
   - Ειδικά Προγράμματα για τους αγρότες.
   - Πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα ανέφερε ότι η άρση της καραντίνας θα αποκαλύψει ακόμα ότι η καπιταλιστική οικονομία μπαίνει σε βαθιά και αβέβαιη, ως προς το χρόνο και τη διάρκεια της, κρίση.
Τόνισε ότι ο καπιταλισμός είναι που φέρνει μια ακόμα οικονομική κρίση, με την παγκόσμια οικονομία να επιβραδύνει πριν την πανδημία, η οποία έφερε στην επιφάνεια με έντονο και βίαιο τρόπο τις τεράστιες αντιθέσεις του καπιταλισμού και την μεγάλης κλίμακας υπερσυσσώρευση κεφαλαίων που δεν μπορούν να επενδυθούν.
Υπενθύμισε τις έγκαιρες προειδοποιήσεις του ΚΚΕ και για την αντιλαϊκή πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τους κινδύνους έκθεσής της, ιδιαίτερα λόγω της «εξωστρέφειάς» της σε εκδήλωση κρίσης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.https://www.zougla.gr