Σάββατο, Απριλίου 4

Λίμνη Καϊάφα: Παραμυθένιο τοπίο που βρίσκεται στην Ελλάδα

Σε αυτήν τη γνωστή ελληνική λουτρόπολη, τα ιαματικά νερά πηγάζουν από τα σπήλαια Ανιγρίδων και Ατλαντίδων νυμφών, «σπίτια» των μυθικών αυτών μορφών.






Μία στενή λωρίδα γης χωρίζει τη θάλασσα από τη λίμνη του Καϊάφα, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης… Τόπος που μοιάζει με παραμύθι!


Η Λίμνη του Καϊάφα, με τις θερμές πηγές που είναι γνωστές από την αρχαιότητα για τις ιαματικές τους ιδιότητες, είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νομού Ηλείας.

Το όνομά της έχει συσχετιστεί κατά την παράδοση στον γνωστό μας από την ιστορία του χριστιανισμού αρχιερέα που καταδίκασε τον Χριστό. Όταν, λοιπόν, ο Καϊάφας βρέθηκε κάποτε στην περιοχή θέλησε να πλυθεί στα νερά της λίμνης. Η κατάρα όμως που τον κατάτρεχε για τη σταύρωση του Χριστού μετέφερε στα νερά τη δυσοσμία της «σάπιας» ψυχής του.

Αυτή είναι η μία εκδοχή για την δυσοσμία της λίμνης.

Μια άλλη παράδοση αναφέρει ότι στη λίμνη έπλυνε τις πληγές του ο Κένταυρος Νέσσος, όταν κτυπήθηκε από τα δηλητηριασμένα βέλη του Ηρακλή μολύνοντας έτσι το νερό της και καταδικάζοντας το να μυρίζει μέχρι σήμερα.

Η λίμνη που έχει έκταση περίπου 2.000 στρέμματα περιβάλλεται από καταπράσινα και πυκνά πευκοδάση καθώς και ό,τι έχει απομείνει από τα καλάμια που παλιότερα καταλάμβαναν όλη τη νότια και νοτιοανατολική μεριά της.

Την ανατολική της όχθη σχηματίζουν τα κοφτά βράχια του βουνού Λαπίθα που καθρεφτίζεται στα νερά της.






Στο βουνό αυτό βρίσκονται τα δυο σπήλαια, το Σπήλαιο των Ανιγρίδων Νυμφών και το Γεράνιο Άνδρο, απ’ όπου αναβλύζουν τα ιαματικά νερά της.





Το ήρεμο και γαλήνιο τοπίο, συνδυάζει μοναδικά τη θάλασσα, την αμμουδιά και τα βουνά της Αχαΐας στο βάθος, το γειτονικό δάσος της Στροφιλιάς σε απόσταση αναπνοής και τον κάμπο του Ξηροχωρίου.





Η λίμνη επικοινωνεί με ένα μικρό κανάλι με τη θάλασσα, το οποίο χρησιμεύει όταν τύχει να υπερχειλίσει η λίμνη στη διάρκεια του χειμώνα.

Περίπου στη μέση της λίμνης βρίσκεται ένα μικρό νησάκι με το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης που του έχει δώσει και το όνομά του.

Αν σας αρέσει η πεζοπορία, θα ακολουθήσετε το σηματοδοτημένο μονοπάτι που ξεκινά από το Κάτω Σαμικό και καταλήγει στο αρχαίο κάστρο, σε ένα σημείο με υπέροχη θέα.



Πλούσια σε υδρόβια ζωή, η Λίμνη Καϊάφα είναι όπως και οι γειτονικές της πολύτιμη για τη διατήρηση της ισορροπίας του περιβάλλοντος.

Ανάμεσα στη λίμνη και τη θάλασσα απλώνεται ένα δάσος με πεύκα και κουκουναριές, αλλά και χαμηλούς θάμνους, όπως σχίνα και κρητικά σφενδάμια.

Χαρακτηριστικό του τοπίου είναι οι αμμοθίνες που καταλήγουν στα καταγάλανα νερά του Ιονίου και είναι σε πολλά σημεία σπαρμένες με κρινάκια της θάλασσας και χαμηλά φυτά που αντέχουν στην ξηρασία και τη ζέστη της αμμουδιάς.








Απολαύστε το πολύ όμορφο βίντεο του Andrea Koutsothanasi



https://www.i-diakopes.gr