Κυριακή, Απριλίου 5

Τι ισχύει με τα ιδιωτικά τεστ για τη διάγνωση του κορωνοϊού

Τι ισχύει με τα ιδιωτικά τεστ για τη διάγνωση του κορωνοϊού
Θάνος Ξυδόπουλος
Τα αξιόπιστα τεστ για τη διάγνωση του κορωνοϊού είναι τα μοριακά τεστ, τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς και αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αντίθετα, τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι κατάλληλα για αυτή τη φάση της επιδημίας.

Ανώτατο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς με αφορμή το κόστος του τεστ για κορωνοϊό και κατά πόσο καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες σημειώνει τα εξής, μιλώντας στο zougla.gr : «H γενική οδηγία που έχουμε για να καλυφθεί το κόστος του τεστ είναι να υπάρχει επίσημο παραπεμπτικό από τον ΕΟΔΥ. Eπίσης, πολύ σημαντικό είναι κατά πόσο το ασφαλιστήριο που έχουμε καλύπτει διαγνωστικές εξετάσεις τέτοιου τύπου και κατά πόσο το ιδιωτικό θεραπευτήριο μπορεί να κάνει ένα τέτοιο εξειδικευμένο τεστ για την πανδημία. Όταν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο περιλαμβάνει κάλυψη έναντι πανδημίας, δεν θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι τα νοσήλια, αλλά θα δώσουν στον ασφαλισμένο μόνο το αποκαλούμενο ημερήσιο επίδομα νοσηλείας».
Το κόστος του τεστ για τον κορωνοϊό ξεκινά από τα 120 ευρώ (χωρίς ιατρική επίσκεψη) και μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ στα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας. Το τεστ της γρίπης ξεκινά από την τιμή των 10 ευρώ (χωρίς ιατρική επίσκεψη) και μπορεί να φτάσει και στα 70 ευρώ (με ιατρική επίσκεψη».
Aξίζει να σημειώσουμε ότι ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση και εξαρτάται από τον όγκο των δειγμάτων που παραλαμβάνει κάθε εργαστήριο. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί το αποτέλεσμα να βγει σε 5-6 ώρες ενώ δεν αποκλείεται να υπερβεί και τις 7 ώρες.
Όσον αφορά τα δημόσια νοσοκομεία, τα τεστ κορωνοϊού αποστέλλoνται σε ένα από τα εργαστήρια αναφοράς (που λειτουργούν στο Ινστιτούτο Παστέρ και σε ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, ΠΓΝΠ στο Ρίο, Νοσοκομείο "Αττικόν" και ΠΓΝΘ στη Λάρισα). Η επεξεργασία των δειγμάτων γίνεται κατά προτεραιότητα ώστε να εκδοθεί το αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατόν.