Κυριακή, Μαΐου 31

Τα «φτερά» της Aegean θα τα πληρώσεις εσύ - Ζητά 150 εκατ. δάνεια με εγγυήσεις του κράτους!


Τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Υποδομών-Μεταφορών ανακοίνωσαν μέτρα στήριξης ύψους 115 εκατ. ευρώ, για τον κλάδο των αερομεταφορών, τις αεροπορικές εταιρείες και τις εταιρείες επίγειας
εξυπηρέτησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ανάμεσα στα μέτρα προβλέπεται μόνιμη μείωση του μισθολογικού κόστους των εταιριών, αποζημίωση πτήσεων Απριλίου-Μαΐου με 20 ευρώ
ανά προσφερόμενη θέση, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση ΦΠΑ κ.α. Στον αντίποδα για τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου έρχεται μείωση μισθού μέχρι και 20% μέσω του προγράμματος «Συν-εργασία» της επιδοτούμενης εκ περιτροπής εργασίας . 
Όμως για την Aegean τα συγκεκριμένα μέτρα, τα φτηνά επιδοτούμενα χέρια, η μόνιμη μείωση που πήρε στο μισθολογικό κόστος, το ζεστό χρήμα δεν είναι αρκετά! Η κερδοφόρα εταιρεία του μεγαλομετόχου Βασιλάκη μας ανακοίνωσε λοιπόν, ότι πέρα των κρατικών ενισχύσεων θα ζητήσει και δάνειο 150 εκατ. ευρώ με εγγυητή το κράτος! Δηλαδή τον ελληνικό λαό! 
Η εταιρεία που από το 2005 μέχρι και το 2019 είχα καθαρά κέρση 522,9 εκ. ευρώ και τα επίπεδα ρευστότητάς της στο τέλος του 2019 ήταν στα 510 εκ. ευρώ, θα ζητήσει δάνειο με εγγυητή το κράτος!!! ΔΕΙΤΕ: H Σοβιετία της Aegean Airlines… (Ημεροδρόμος – του Κώστα Λουλουδάκη). 
Δεν βάζει «υποθήκη» ούτε τα ταμειακά διαθέσιμα της, ούτε τα κέρδη της. Αυτά ανήκουν στους μετόχους. Την αεροπορική εταιρεία θα την «στηρίξει» με νέο δανεισμό ο ελληνικός λαός! 
Η Aegean που απολαμβάνει μονοπωλιακά προνόμια στην Ελλάδα απαιτεί και προνομιακό δανεισμό! Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που το 2018 πήρε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (με τις ευχές ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ) για να προχωρήσει η συγχώνευση της  με την Olympic Air. Η συγχώνευση της  Olympic Air με την Aegean δημιούργησε στην Ελλάδα ένα πανίσχυρο μονοπώλιο προς όφελος των μετόχων της δεύτερης. Η Ολυμπιακή που ξεπουλήθηκε στο Βγενόπουλο το 2009 με το βασικό επιχείρημα να σπάσει το “κρατικό μονοπώλιο” στις αερομεταφορές έγινε το «όχημα» για να δημιουργηθεί τελικά το πανίσχυρο ιδιωτικό μονοπώλιο της AEGEAN. Αυτή λοιπόν η εταιρεία που θησαυρίζει όλα τα αυτά τα χρόνια στη χώρα καθορίζοντας χωρίς ουσιαστικά ανταγωνισμό υψηλά ναύλα, σήμερα ζητά δάνειο με εγγυητή τα κρατικά ταμεία!! Άγρια «νεοφιλελεύθερη» στην αγορά και στα κέρδη …«φουλ» κρατικοδίαιτη στην κρίση!
Έχοντας ακριβώς «εχέγγυο» αυτές τις πρακτικές και πολιτικές, η Aegean στην ανακοίνωση της:
Χαρακτηρίζει «τα μέτρα για τον κλάδο, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση «θετικά, αλλά τα μεγέθη είναι πολύ μικρά σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ» και μάλιστα προσθέτει ότι «αφορούν όλο τον κλάδο, εταιρείες αεροδρομίων, επίγειας εξυπηρέτησης και φυσικά αεροπορικές, μικρές και μεγάλες, με τον ίδιο οριζόντιο τρόπο, χωρίς ειδικά πλεονεκτήματα για καμία». Με άλλα λόγια ήθελε περισσότερα και μεγαλύτερο κομμάτι από τα …περισσότερα.
— Όμως η εταιρεία δεν σταματά εκεί. Προκλητικά ισχυρίζεται ότι: «Το βασικό μέτρο αφορά τη στήριξη των εργαζομένων. Το πρόγραμμα διασφαλίζει για τους εργαζόμενους έως 31/12/2020 τη μερική κάλυψη (ύψους 60%) της απώλειας εισοδήματος, στην περίπτωση μειωμένης απασχόλησης (Συν-Εργασία). Αντίστοιχα προγράμματα υπάρχουν σε όλη την ΕΕ, με τα περισσότερα, ιδίως στη Βόρεια Ευρώπη, να προβλέπουν σημαντικά μεγαλύτερη στήριξη στο κόστος εργασίας του εργοδότη. Τα μέτρα πρέπει να συνεχιστούν και να εξελιχθούν. Είναι αναγκαίο να επεκταθεί η ισχύς τους, ως την αρχή της τουριστικής περιόδου του 2021». 
Τι απαιτεί; Ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια και μάλιστα σε βάθους χρόνου. Να πληρώσουν τα κρατικά ταμεία – για να μην θιχτούν τα αποθεματικά και τα κέρδη της – και μέχρι τον Μάρτιο του 2021 το μεγαλύτερο μέρος από μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων οι οποίοι θα λαμβάνουν μειωμένους μισθούς μέχρι και 20%!!! Και όλα αυτά φυσικά χωρίς φυσικά η ίδια να αναλαμβάνει την υποχρέωση να διατηρήσει όλο το προσωπικό της! Το αντίθετο. Όπως δήλωσε ξεκάθαρα ο μεγαλομέτοχος Βασιλάκης: «Δυστυχώς είναι μονόδρομος η μείωση του κόσμου που απασχολούμε»(news247.gr/)
— Και φτάνουμε στο κυρίως πιάτο. Η εταιρεία λοιπόν μας ενημερώνει: «Ανεξάρτητα από τα μέτρα, η AEGEAN κάνοντας χρήση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19, στο όποιο έχουν πρόσβαση όλες οι επιχειρήσεις, θα υποβάλει διακριτά αιτήματα δανεισμού προς τις 4 ελληνικές τράπεζες: Alpha Bank, EUROBANK, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με τις οριζόντιες προβλέψεις, η εγγύηση του κράτους ορίζεται στο 80% για δάνεια διάρκειας έως 5 ετών και ύψους έως του 25% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. Εμείς θα αιτηθούμε για συνολικό ποσό 150 εκατ ευρώ, δηλαδή μόνο για το 11% του κύκλου εργασιών μας». 
Μας κάνει και χάρη δηλαδή και δεν ζητά πολλά. Εγγυητής το κράτος λοιπόν για τα δάνεια της AEGEAN, η οποία μας πληροφορεί και επίσημα ότι έχει κύκλο εργασιών που το προηγούμενο διάστημα άγγιζε το 1,5 δισ. ευρώ!!!
Με άλλα λόγια αν θέλεις να πετάς θα πληρώσεις εσύ τα φτερά της Aegean!!!