Παρασκευή, Μαΐου 22

Άμεσα μέτρα στήριξης ζητούν οι οδοντίατροι

Άμεσα μέτρα στήριξης ζητούν οι οδοντίατροι
Άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου των οδοντιάτρων ζητάει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) από την Πολιτεία και παράλληλα εκφράζει την αγωνία της για τη στοματική υγεία των Ελλήνων, η οποία έχει εγκαταλειφθεί πλήρως.
«Το γεγονός ότι η Πολιτεία αγνόησε την αυξημένη επικινδυνότητα που αντιμετωπίζουν οι
οδοντίατροι κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους και ότι τα αρμόδια υπουργεία δεν έπραξαν τα δέοντα για να εξασφαλίσουν στον οδοντιατρικό κλάδο τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Δεβλιώτης.
Όπως ανέφερε, οι οδοντίατροι, για να προστατεύσουν τους ίδιους αλλά και τους ασθενείς τους, χρειάζονται συγκεκριμένα μέσα ατομικής προστασίας, τα οποία ακόμα και σήμερα αδυνατούν να προμηθευτούν εύκολα. «Εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις, με αποτέλεσμα, όταν βρεθούν, οι τιμές να είναι αυξημένες και οι οδοντίατροι να μην μπορούν να ανταποκριθούν χωρίς την αύξηση της τιμολόγησης των οδοντιατρικών πράξεων».
Ειδικότερα η ΕΟΟ ζητάει από την Πολιτεία για τα μέσα ατομικής προστασίας μηδενικό ΦΠΑ, εναρμονιζόμενο με τις οδηγίες της ΕΕ και διασφάλιση της επάρκειάς τους. «Επιβεβλημένη είναι και η διάθεση δωρεάν τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό για τους οδοντιάτρους».
Η ΕΟΟ ζητάει επίσης ουσιαστική ενίσχυση των ευπαθών ομάδων οδοντιάτρων με διαπιστωμένη αδυναμία άσκησης του επαγγέλματος. Επιπλέον, επειδή, όπως αναφέρουν, εφαρμόζουν πρωτόκολλα αυξημένης επαγρύπνησης, ζητούν να ενταχθούν σε ΕΣΠΑ ειδικού σκοπού για την επικαιροποίηση εξοπλισμού και υποδομών. Στο ΕΣΠΑ πρέπει να έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης όλοι οι οδοντίατροι χωρίς προϋποθέσεις, με ποσοστό χρηματοδότησης 100%.
Στα αιτήματα των οδοντιάτρων συμπεριλαμβάνονται ακόμα: η ένταξη των οδοντιάτρων στα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων, η επέκταση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και η γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου. Αναγκαία θεωρούν και τη μείωση του υψηλού ποσοστού προμήθειας που εισπράττουν τα τραπεζικά ιδρύματα για το σύνολο των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες μέσω των συσκευών POS, οι οποίες επιβαρύνουν τελικά το κόστος θεραπείας.
Αύξηση δαπανών για οδοντιατρική περίθαλψη
«Η εξαίρεση της οδοντιατρικής από τη δημόσια ασφάλιση έχει επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον μόνο τις επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν. Η στοματική υγεία των Ελλήνων, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας, έχει επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια» αναφέρουν οι εκπρόσωποι της ΕΟΟ.
Προσθέτουν ότι «η Πολιτεία, που εδώ και 40 χρόνια δεν προσφέρει οδοντιατρική περίθαλψη στους πολίτες, πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και να καλύψει τη βασική οδοντιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Η οδοντιατρική περίθαλψη πρέπει να ενταχθεί στον γενικό σχεδιασμό της υγείας και παράλληλα να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές, με πλήρη στελέχωση και εκσυγχρονισμό των υποδομών».