Παρασκευή, Ιουνίου 26

Πακιστάν: Βασανίστηκαν δύο δημοσιογράφοι επειδή αποκάλυψαν τις ανθυγιεινές συνθήκες σε χώρο καραντίνας

Πακιστάν: Βασανίστηκαν δύο δημοσιογράφοι επειδή αποκάλυψαν τις ανθυγιεινές συνθήκες σε χώρο καραντίνας
Δύο Πακιστανοί δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν για τρεις ημέρες και υπέστησαν βασανιστήρια διότι αποκάλυψαν τις ανθυγιεινές συνθήκες σε χώρο καραντίνας για ανθρώπους που πιθανόν έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην επαρχία Μπαλουτσιστάν (νοτιοδυτικά), στα σύνορα με το Αφγανιστάν, κατήγγειλε χθες Τρίτη η οργάνωση υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF).

«Στην (τοπική) κυβέρνηση δεν άρεσε η κάλυψή μας», στην οποία τονιζόταν η έλλειψη νερού και άλλων βασικών υπηρεσιών στο κέντρο αυτό, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαΐντ Αλί Ασακζάι, ο οποίος κλήθηκε το Σάββατο να προσέλθει για υπόθεσή του μαζί με έναν συνάδελφό του σε τμήμα των δυνάμεων ασφαλείας προτού και οι δυο τους να παραδοθούν στα χέρια παραστρατιωτικής οργάνωσης.
«Μας κάλυψαν τα μάτια (...) κατόπιν άρχισαν να μας χτυπάνε με ρόπαλα και καλώδια οπτικής ίνας», αφηγήθηκε ο δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό δίκτυο Samaa. «Κάποια στιγμή σκέφτηκα ‘δεν θα με αφήσουν να φύγω ζωντανός. Θα με σκοτώσουν’».
Φωτογραφίες, αντίγραφα των οποίων στάλθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, εικονίζουν σημάδια από χτυπήματα και εκτεταμένους μώλωπες στα σώματα των δύο δημοσιογράφων, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι τη Δευτέρα το βράδυ, αφού πέρασαν τρία 24ωρα «σε κελί απομόνωσης», σύμφωνα με τον Ασακζάι.
Άλλο ένα κέντρο καραντίνας που δημιουργήθηκε στο Μπαλουτσιστάν για να αποτραπεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού είχε βρεθεί στα πρωτοσέλιδα και στις τηλεοπτικές οθόνες τον Φεβρουάριο, εξαιτίας των ανθυγιεινών συνθηκών σε αυτό.
«Είναι απολύτως απαράδεκτο το γεγονός ότι στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας διέπραξαν βασανιστήρια απλούστατα επειδή δεν τους άρεσε αυτό που μετέδωσαν οι δύο δημοσιογράφοι», τόνισε με αγανάκτηση ο Ντανιέλ Μπαστάρ, επικεφαλής του γραφείου των RSF που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.
Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ζία Ουλά Λανγκόβ, ο υπουργός Εσωτερικών του Μπαλουτσιστάν, εξέφρασε «θλίψη» για το γεγονός πως οι δημοσιογράφοι υπέστησαν «βασανισμό». Διενεργείται έρευνα για τα γεγονότα και «τρεις αξιωματικοί που ενεπλάκησαν άμεσα στο συμβάν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα», πρόσθεσε.
Επτά δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στο Πακιστάν εξαιτίας της δουλειάς τους από τον Μάιο του 2019 μέχρι τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Freedom Network, οργάνωση που υπερασπίζεται την ελευθερία του Τύπου στη χώρα. Η οργάνωση καταγγέλλει την «πολύ ανησυχητική κλιμάκωση του κλίματος εκφοβισμού και κατατρεγμού» των εργαζομένων στα ΜΜΕ που δεν είναι αρεστοί.
Το πτώμα του Πακιστανού δημοσιογράφου Σάτζιντ Χουσάιν βρέθηκε στα τέλη του Απριλίου στη Σουηδία, τη χώρα που του είχε παραχωρήσει άσυλο. Η σουηδική αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο θάνατός του να οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια.
Ο Χουσάιν, ο οποίος καταγόταν από το Μπαλουτσιστάν, είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη για τη δημοσιογραφική του δουλειά, που επικεντρωνόταν στη διακίνηση ναρκωτικών, τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και την εξέγερση αυτονομιστών στην επαρχία.
Σύμφωνα με την RSF, η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού του Πακιστάν (η επίφοβη Inter-Services Intelligence, ή ISI) έχει λίστα με εξόριστους δημοσιογράφους υπό παρακολούθηση.
Στη φετινή παγκόσμια κατάταξη των χωρών του κόσμου ως προς την ελευθερία του Τύπου που καταρτίζεται από τη ΜΚΟ, το Πακιστάν έπεσε τρεις θέσεις σε σχέση με το 2019 και κατατάσσεται πλέον στην 145η από τις 180.