Τρίτη, Ιουνίου 2

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ:Σε Γερμανούς ο ορυκτός πλούτος της χώρας,Το colpo grosso με την εγκατάλειψη των αποθεμάτων λιγνίτη στην Ελλάδα: Ο «μαύρος χρυσός» αξίας 500 δισ. ευρώ!

Στον απόηχο των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα και βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες» η έρευνα του pronews.gr φέρνει στην δημοσιότητα μια κολοσσιαία εθνική περιουσία στην Βόρειο Ελλάδα, η οποία ουδόλως θα μείνει ανεκμετάλλευτος: Καραδοκούν οι γερμανικές εταιρείες, όχι μόνο για να πουλήσουν εξοπλισμό για ΑΕΠ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), αλλά και για να
μετατρέψουν το εγκαταλελειμμένο λιγνίτη της χώρας σε... χρυσωρυχείο επ'ωφελεία, φυσικά του Βερολίνου!

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι οι γερμανικές εταιρείες κατέχουν από τον Β'ΠΠ την τεχνολογία για να μετατρέπουν τον λιγνίτη σε... πετρέλαιο! Είναι η μέθοδος Fischer- Tropsch με την οποία η Γερμανία παρήγαγε τα δικά της τεχνητά υγρά καύσιμα κατά την διάρκεια του Β’ ΠΠ.

Οι γερμανικές στρατιές, ειδικά στην αρχή και προς το τέλος του πολέμου, όταν είχαν απωλεστεί τα πετρελαιοφόρα πεδία της Ρουμανίας και του Καυκάσου, εξαρτώντο ολοκληρωτικά από την μετατροπή του λιγνίτη σε τεχνητά καύσιμα.

Και όχι μόνο: Το καουτσούκ, βασικό υλικό στην στρατηγική πολεμική προσπάθεια της Γερμανίας στον Β'ΠΠ, προερχόταν επίσης από τον λιγνίτη!

Η περιβόητη «συνθετική βενζίνη» που κινούσε την γερμανική πολεμική μηχανή, ήταν από... λιγνίτη! Τον ίδιο λιγνίτη που τώρα η ελληνική κυβέρνηση τον εγκαταλείπει προς όφελος των Γερμανών ως ρυπογόνο!

Και όμως: Χρησιμοποιώντας, είτε την μέθοδο Fischer- Tropsch, είτε την νεότερη μέθοδο προέλευσης Νέας Ζηλανδίας, οι 3,34 δισεκατομμύρια  απολήψιμοι τόνοι λιγνίτη της ΔΕΗ μπορούν να μετατραπούν σε 420 δισεκατομμύρια λίτρα καυσίμου ντίζελ, με λιανική πώληση του στην Ελλάδα περίπου 1,40 ευρώ ανά λίτρο και με τα έσοδα να φτάνουν τα 500 δισ. ευρώ για την εθνική οικονομία!

Τα συνολικά βεβαιωμένα γεωλογικά αποθέματα λιγνίτη στη χώρα ανέρχονται σε περίπου 5 δισ. τόνους. Τα κοιτάσματα αυτά παρουσιάζουν αξιοσημείωτη γεωγραφική εξάπλωση στον ελληνικό χώρο.

Με τα σημερινά τεχνικο-οικονομικά δεδομένα τα κοιτάσματα που είναι κατάλληλα για ενεργειακή εκμετάλλευση, ανέρχονται σε περίπου 3,34 δισ. τόνους και ισοδυναμούν με 450 εκ. τόνους πετρελαίου.

Τα κυριότερα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα λιγνίτη βρίσκονται στις περιοχές Πτολεμαϊδας, Αμυνταίου και Φλώρινας με υπολογισμένο απόθεμα 1,8 δις τόνους, στην περιοχή της Δράμας με απόθεμα 900 εκ. τόνους και στην περιοχή Ελασσόνας με 169 εκ. τόνους.

Επίσης στην Πελοπόννησο, περιοχή Μεγαλόπολης, υπάρχει λιγνιτικό κοίτασμα με απόθεμα περίπου 223 εκ. τόνους.

Με βάση τα συνολικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα λιγνίτη της χώρας και τον προγραμματιζόμενο ρυθμό κατανάλωσης στο μέλλον, υπολογίζεται ότι τα αποθέματα αυτά επαρκούν για περισσότερο από 45 χρόνια.

Μέχρι σήμερα οι εξορυχθείσες ποσότητες λιγνίτη φτάνουν περίπου στο 29% των συνολικών αποθεμάτων. Εκτός από λιγνίτη η Ελλάδα διαθέτει και ένα μεγάλο κοίτασμα Τύρφης στην περιοχή των Φιλίππων (Ανατολική Μακεδονία).

Τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα στο κοίτασμα αυτό εκτιμώνται σε 4 δισ. κυβικά μέτρα και ισοδυναμούν περίπου με 125 εκατ. τόνους πετρελαίου.

Σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα των λιγνιτών της χώρας μας είναι η χαμηλή περιεκτικότητα σε καύσιμο θείο.

Πριν δύο χρόνια η διοίκηση της ΔΕΗ παρέλαβε πρόταση για να ξεκινήσει κάποιες προκαταρκτικές μετρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στα πολυάριθμα λιγνιτικά πεδία που εκμεταλλεύεται για την εξόρυξη άνθρακα, υπάρχει μη συμβατικό φυσικό αέριο, το αποκαλούμενο coalbed methane ή coalbed gas (CBM).

Αρχής γενομένης από το γιγαντιαίο νότιο πεδίο στη Δυτική Μακεδονία, υπάρχει ενδιαφέρον και περιέχονται εκμεταλλεύσιμες ποσότητες CBM.

Πρόκειται για ένα μη συμβατικό τύπο φυσικού αερίου, γνωστό και ως “γλυκό αέριο”, λόγω της έλλειψης υδροθείου, το οποίο εξάγεται από ορυχεία άνθρακα, συνήθως σε μεγαλύτερο βάθος κάτω από τα στρώματα του κάρβουνου.

Ολα αυτά η Ελλάδα θα τα εγκαταλείψει «προς όφελος των γερμανικών εταιρειών», όπως παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί;

 ksipnistere.com