Σάββατο, Ιουνίου 20

Κομισιόν: Ετοιμάζεται νομοθετικός «φραγμός» στο Librα και λοιπά κρυπτονομίσματα!

Τον Σεπτέμβριο του 2020, θα είναι έτοιμη νομοθετική πρόταση της Κομισιόν, ως απάντηση στην ανάπτυξη του Libra και λοιπών κρυπτονομισμάτων στο Διαδίκτυο, διαβεβαιώνει, με σημερινή του απάντηση προς την Γαλλίδα ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Mathilde Androuët, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκις.
Αναφερόμενος στην προετοιμασία που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά της επέκτασης των κρυπτονομισμάτων στο Διαδίκτυο, ο Επίτροπος, υπενθυμίζει και υπογραμμίζει ότι:
-Η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την ανάπτυξη του Libra από την έναρξη λειτουργίας του τον Ιούνιο του 2019.
-Σε κοινή δήλωση για τα «stablecoins» που εγκρίθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κομισιόν δήλωσαν ότι, όταν μια πρωτοβουλία «stablecoin» έχει τη δυνατότητα να φτάσει σε παγκόσμια κλίμακα, αυτές οι ανησυχίες είναι πιθανό να ενισχυθούν, νέοι πιθανοί κίνδυνοι για τη νομισματική κυριαρχία , νομισματική πολιτική, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των συστημάτων πληρωμών, χρηματοοικονομική σταθερότητα και θεμιτός ανταγωνισμός. Η δήλωση αναγνωρίζει ότι οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από τις ρυθμίσεις του «stablecoin» πρέπει να υπόκεινται σε σαφές και αναλογικό κανονιστικό πλαίσιο και πλαίσιο εποπτείας.
-Το Συμβούλιο και η Κομισιόν έχουν δεσμευθεί να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο που θα αξιοποιήσει τις πιθανές ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρουν τα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία.
-Ως συνέχεια αυτής της δέσμευσης, στις 19 Δεκεμβρίου 2019, η Κομισιόν ξεκίνησε μια ανοιχτή δημόσια διαβούλευση που έληξε στις 19 Μαρτίου 2020. Η Κομισιόν αξιολογεί τώρα τις απαντήσεις και ετοιμάζει μια νομοθετική πρόταση για τα κρυπτονομικά περιουσιακά στοιχεία που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2020.
Περιγράφοντας πιο «ειλικρινά» την διαμορφωθείσα κατάσταση με το Libra και τ’ άλλα κρυπτονομίσματα, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής, είχε υπογραμμίσει στην ερώτηση της προς την Κομισιόν, ότι:
-Για πρώτη φορά, μια ιδιωτική εταιρεία ανέλαβε το ρόλο κυρίαρχου κράτους. Το Facebook έχει 2,3 δισεκατομμύρια χρήστες και σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το δικό του νόμισμα, το Libra, καθώς και μια τράπεζα, η οποία δεν θα υπόκειται σε καμία μορφή κανονισμού. Το Libra είναι ένα cryptocurrency, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain για την εξασφάλιση πληρωμών. Το αποκεντρωμένο νόμισμα θα ελέγχεται από το Facebook, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπόκειται σε έλεγχο από επίσημη ρυθμιστική αρχή.
-Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο Mark Zuckerberg, Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook, θέλει να δημιουργήσει ένα νέο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, αν και χωρίς να παρέχει εγγυήσεις, ιδίως όσον αφορά τις νομικές ή τραπεζικές πτυχές του κρυπτονομίσματος. Για παράδειγμα, η εταιρεία χρησιμοποιεί ήδη τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών για νομισματικούς σκοπούς, προκαλώντας φόβους ότι θα συγκεντρωθούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων που συνδέονται με συναλλαγές Libra και στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος του Facebook.
Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους του αθέμιτου ανταγωνισμού, τις απειλές για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και άλλα θέματα, πώς θα αντιμετωπίσει η Επιτροπή το ζήτημα του Libra και από ποιες πολιτικές απόψεις σκοπεύει να προσεγγίσει το θέμα των κρυπτονομισμάτων σε ένα Ευρωπαϊκό επίπεδο, ρωτούσε η ευρωβουλευτής.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο


Πηγή: Reporter.gr