Δύο εβδομάδες τουρισμού αρκούν για να τιναχτεί στον αέρα το ΕΣΥ. O Μητσοτάκης ειδοποιήθηκε.


Λίγα πράγματα για τον αριθμό αναπαραγωγής Ro
O δείκτης Ro=0.6, που ανακοινώνεται για την Ελλάδα είναι απίστευτος. Ας μάθουν τον ορισμό του οι άσχετοι του ΠΙΣ και του ΕΚΠΑ. Εχουν περάσει τόσοι μήνες και δεν καταλαβαίνω τι λένε. Ούτε αυτοί καταλαβαίνουν τι διαβάζουν και αυτό φαίνεται. Είναι άσχετοι.

Το Ro αλλάζει με το σύστημα που το αφορά και αν υπάρξουν ειδικές συνθήκες στο ίδιο σύστημα, τότε μιλάμε για Rc=f(Ro,…). Αλλο το Ro για κορωναϊό σε ένα μπαρ (χωρίς ειδικές συνθήκες) και άλλο σε ένα Ηοt Spot (χωρίς ειδικές συνθήκες) . Το Ro δεν είναι αριθμός που εξαρτάται μόνο απο την ασθένεια αλλά και απο τις συνθήκες του συστήματος που μελετάς.
Aν το “Ro” για την Ελλάδα των ειδικών μέτρων είναι με συγκεκριμένο επιδημιολογικό μοντέλο 0.6, τότε απο τη στιγμή που αλλάζουν οι συνθήκες (όπως έγινε με τη μερική απελευθέρωση των μέτρων) – και μάλιστα την ίδια μέρα - γίνεται διαφορετικό για όλη την Ελλάδα. Φυσικά είναι άλλο το Ro μέσα σε ένα μπαρ, άλλο το Ro στο Ματογιάνι της Μυκόνου κλπ. Υπάρχει Ro για όλα, άλλο είναι στη Κίνα, άλλο στην Ιταλία κοκ.
Το Ro μέσα σε ένα μπαρ, αν το θεωρήσεις μια πολύ πυκνή δομή μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο απο το γνωστό 2.7, το 4 ή το 5 σε μια μέρα μόλις. Μη ξεχνάτε τη περίπτωση Νοτιοκορεάτη ασυμπτωματικού φορέα που μετέφερε τον ιό σε 78 άτομα επισκεπτόμενος 5 διαφορετικά μπάρ σε μια νύχτα. Σκεφτείτε τι θα συμβεί αν δέκα άτομα με κορωναϊό κάνουν διακοπές σε μια περιοχή στην Ελλάδα για μια εβδομάδα και κάθε βράδυ συνωστίζονται σε μπάρς, γιατί δεν θα πάνε μόνο σε ένα. Ενα μήνα μετά η συγκεκριμένη τουριστική περιοχή θα έχει χτυπήσει κόκκινο και στους ντόπιους και στα πλοία κοκ. Σκεφτείτε ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε πολλές τουριστικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα! Πάει το μαγαζί.
Τι σημαίνει τώρα μερική απελευθέρωση των μέτρων;
  1. Απελευθερώνοντας τα μέτρα, που στη πραγματικότητα είναι ειδικά μέτρα που αλλάζουν τη μέση απόσταση στο social distancing περιορίζοντας το Ro, κάνει κανείς καλό στην οικονομία
  2. Πρέπει να τηρούνται τα περιοριστικά μέτρα – αν είναι σωστά, που δεν είναι στην Ελλάδα – για να μειωθεί η διάδοση του κορωναϊού κατά πλάτος και να αυξηθεί κατά μήκος (στο χρόνο)
  3. Σημαίνει πως έκανες λάθος με το lockdown. Δεν υπήρχε λόγος να μη ξεκινήσεις απο αυτά εξαρχής. Kάνοντάς το τώρα είναι σαν να κάνεις Reset με χαμηλότερο ίσως Ro. Aυτό όμως δεν αλλάζει τις μελλοντικές εξελίξεις στο θέμα κορωναϊός, αφού ο ιός αυτός διαδίδεται εύκολα και κάνει ασήμαντες στη πορεία άλλες παραμέτρους. 
Τα υπόλοιπα δεν αφορούν τριτοκοσμικούς επιστήμονες.


https://zcode-gr.blogspot.com/2020/03/blog-post_8.html