Παρασκευή, Ιουλίου 24

Πλειστηριασμός για τα "ασημικά" της ιστορικής "Μύλοι Χατζηκρανιώτης"

Πλειστηριασμός για τα "ασημικά" της ιστορικής "Μύλοι Χατζηκρανιώτης"
Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιουλίου είναι προγραμματισμένος να πραγματοποιηθεί ο δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκποίηση του ενεργητικού της ιστορικής "Υιοί Ε. Χατζηκρανιώτη - Αλευροβιομηχανία Τυρνάβου Α.Ε.” που έπειτα από 111 έτη ζωής ανέστειλε την δραστηριότητά της.
Οι τίτλοι τέλους για την αλευροβιομηχανία που ξεκίνησε το 1907 από έναν πετρόμυλο και για πάνω από έναν αιώνα στάθηκε με αξιώσεις στον κλάδο της έπεσαν πριν από περίπου ένα χρόνο όταν η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης,
σύμφωνα με την υπ' αριθμ.155/2019 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας. Είχε προηγηθεί η οικειοθελής απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της να καταθέσει αίτηση πτώχευσης, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που της προκάλεσε η 10ετής κρίση.
Σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση, ο διαγωνισμός για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της "Υιοί Ε. Χατζηκρανιώτη” θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της υπό διαχείριση εταιρείας την ερχόμενη Παρασκευή. Στο εκποιούμενο ενεργητικό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, τα ακίνητα και οι κτιριακές εγκαταστάσεις της εταιρείας, το κτίριο του αλευρόμυλου, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, αποθήκες, μεταφορικά μέσα, εμπορικά σήματα καθώς και άλλα στοιχεία ενεργητικού.

Η πορεία προς το λουκέτο

Η θεσσαλική βιομηχανία που ξεκίνησε από έναν πετρόμυλο κατάφερε μέσα στην πάροδο των ετών κατάφερε να να συγκαταλέγεται στις 10 πρώτες του κλάδου της. Η πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων, μέσω δανεισμού, για την αναδιάρθρωση της παραγωγής της πριν το ξέσπασμα της κρίσης, λειτούργησαν επιβαρυντικά για τη "Μύλοι Χατζηκρανιώτη”.
Παρά τις προσπάθειες με τη κεφαλαιακή συμμετοχή των βασικών μετόχων και με τη μείωση δαπανών και κόστους, η φθίνουσα πορεία αποδείχθηκε μη αναστρέψιμη. Συνολικά, μέσα σε μια 10ετία, από το 2007 έως το 2016, η εταιρεία έχασε πάνω από το 70% των πωλήσεών της.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2017 (τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία), οι πωλήσεις ανήλθαν μόλις στα 833 χιλ. ευρώ... Την κατάσταση επιδείνωσε και η αδυναμία της εταιρείας να εισπράξει οφειλές από πελάτες της που έφθασαν να ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ.
Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της (8,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου 2017, στα οποία περιλαμβάνεται ομολογιακό που εκδόθηκε το 2013 για να αναχρηματοδοτήσει το δανεισμό και για κεφάλαιο κίνησης) δεν τελεσφόρησαν.
Έτσι, στις 30 Απριλίου 2018 ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρείας, καθώς δεν κατέστη δυνατό να δημοσιοποιήσει οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2017. Λίγους μήνες αργότερα, το ΔΣ της εταιρείας αποφάσιζε να κατατεθεί η αίτηση πτώχευσης της "Υιοί Ε. Χατζηκρανιώτη - Αλευροβιομηχανία Τυρνάβου Α.Ε.”