Πέμπτη, Ιουλίου 2

Συμβουλές υγιεινής διατροφής από τη διατροφολόγο του govastileto.gr

Συμβουλές υγιεινής διατροφής από τη διατροφολόγο του govastileto.gr
Η υγιεινή διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την θωράκιση ενός γερού ανοσοποιητικού συστήματος.
Παρατίθονται μερικές πρακτικές συμβουλές υγιεινής διατροφής ώστε να επωφελούμαστε στο μέγιστο από τα διάφορα θρεπτικά συστατικά της τροφής:
Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Τα μικρά και συχνά γεύματα προμηθεύουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον οργανισμό με ενέργεια χωρίς να τον επιβαρύνουν.

Επιλέξτε καθημερινά ποικιλία φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά ευεργετικά για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Βάλτε στο τραπέζι σας αρκετές φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια: Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν πηγή ω3 λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και στερούνται των κακών λιπαρών του κρέατος. Προτιμήστε λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, η σαρδέλα και ο σολομός.

Προτίμησε άπαχο κρέας & πουλερικά λίγες φορές την εβδομάδα: Το κόκκινο κρέας συστήνεται να καταναλώνεται 1-2 φορές την εβδομάδα. Προτίμησε άπαχο κόκκινο κρέας και πουλερικά χωρίς την πέτσα.
Καταναλώνετε 2-3 γαλακτοκομικά ημερησίως: Προτιμήστε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και ζυμωμένα προϊόντα πλούσια σε προβιοτικά όπως το κεφίρ και το ξινόγαλα.
Προσθέστε χρώμα στο πιάτο σας: Συνοδέψτε τα πιάτα σας με λαχανικά ή αμυλούχα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως η γλυκοπατάτα, το καλαμπόκι, ο αρακάς και αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων αμυλούχων τροφίμων όπως το λευκό ρύζι, τα ζυμαρικά και τα προϊόντα αρτοποιίας.
Χρησιμοποιήστε στα γεύματά σας μόνο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Καταναλώστε το ελαιόλαδο ωμό και αποφύγετε την χρήση άλλων λιπαρών ουσιών κατά το μαγείρεμα.
Αποφύγετε το τηγάνισμα: Δοκιμάστε εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος όπως και το μαγείρεμα στον ατμό και σε σύγχρονα αντικολλητικά σκεύη.
Χρησιμοποιήστε καρυκεύματα και μυρωδικά στο μαγείρεμα: Εισάγετε στην μαγειρική σας το τζίντζερ, τον κρόκο κοζάνης, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κάρυ, τη ρίγανη αλλά και διάφορα άλλα βότανα της ελληνικής φύσης, καθώς αποτελούν εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών συστατικών.

Καταναλώνετε αλάτι με μέτρο: Μειώστε την κατανάλωση αλατιού κατά την επεξεργασία των τροφίμων και αποφύγετε αλατισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως παστά, κονσέρβες, έτοιμες σούπες, αλλαντικά κλπ.
Ενυδατώστε τον οργανισμό σας: Καταναλώνετε αρκετά υγρά κατά την διάρκεια της ημέρας. Τα ζεστά ροφήματα τον χειμώνα και τα κρύα ροφήματα το καλοκαίρι, αποτελούν εναλλακτική επιλογή του νερού για την ενυδάτωση του οργανισμού μας.
Καταναλώνετε με μέτρο ξηρούς καρπούς, σπόρους (όπως το σουσάμι, οι ηλιόσποροι, οι κολοκυθόσποροι κλπ) & αβοκάντο: Αποτελούν τρόφιμα πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καλά λιπαρά αλλά φυσικά και σε θερμίδες.
Προτιμήστε γλυκά χαμηλά σε ζωικά λιπαρά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Το γλυκό αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας προσφέροντάς μας ευχαρίστηση και απόλαυση. Αποφύγετε γλυκά πλούσια σε ζάχαρη και ζωικό λίπος, όπως αυτά που περιέχουν μεγάλη ποσότητα από κρέμα γάλακτος & βούτυρο. Εναλλακτικά, προτίμησε σπιτικά γλυκά με βάση τα δημητριακά, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.
Καταναλώστε αλκοολούχα ποτά με μέτρο. Συστήνεται να μην πίνετε περισσότερο από μία μερίδα αλκοολούχου ποτού ημερήσιως εάν είστε γυναίκα και δύο μερίδες εάν είστε άνδρας (1 μερίδα αλκοολούχου ποτού=125 ml κρασί, 40 ml βαρύ ποτό ή 330 ml μπύρα).

Σοφία Ελευθερίου, MSc

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος/ Υπεύθυνη λειτουργίας διαιτολογικού γραφείου ΔΙΑΤΡΟΣόΦΙΑ
Εθνικού Στρατού 6, Κηφισιά
2106200990 - 6947267649