Πέμπτη, Αυγούστου 13

Τσίπρας και "53" σε αντίθετες πορείες στα ελληνοτουρκικά

Τσίπρας και "53" σε αντίθετες πορείες στα ελληνοτουρκικά
Της Νίκης Ζορμπά
Συμβιβασμούς με εκατέρωθεν υποχωρήσεις, προκρίνουν ως συνταγή και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι "53" του ΣΥΡΙΖΑ ( προεξάρχοντος του Ευκλείδη Τσακαλώτου), όπως ανέλυσαν με εκτενές τους άρθρο στον ιστότοπο commonality. 

Εκνευρισμός για τη θέση των "53" στα Εθνικά

Η θέση των "53" , οι οποίοι grosso modo , παρουσιάζουν σαν διαδόχους των ...μακεδονομάχων επί υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, όσους εντός του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ της σκληρής γραμμής στην αντιμετώπιση των αναβαθμισμένων τουρκικών προκλήσεων, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, κυρίως
μεταξύ των "προοδευτικών Συμμάχων", εκ του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ ορμώμενων, που ομνύουν στο "Δόγμα Ανδρέα Παπανδρέου" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 
Η ραχοκοκαλιά των κομματικών του ΣΥΡΙΖΑ αναμφιβόλως εκφράζεται από το "μανιφέστο" των "53" για τα Εθνικά, με τη Συμφωνία των Πρεσπών να "φιγουράρει" ως πυξίδα επίλυσης και των ελληνοτουρκικών διαφορών. 

Σκληρή γραμμή από Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως, προς ώρας,  δεν διαφαίνεται να συμμερίζεται τον "οδικό χάρτη" των "53" και χωρίς άλλη αντίδραση ( δημόσια τουλάχιστον) συνεχίζει να εκπέμπει το ίδιο "σήμα" : "Η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μία, μόνο μία. Είναι η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη". 
Την θέση αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξερχόμενος από το τετ α τετ του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα τέλη του προηγούμενου μήνα και σε αυτή εμμένει και σήμερα οπότε και οι σχέσεις με την Τουρκία βρίσκονται ξανά στο "κόκκινο", καθώς το Όρουτς Ρεις έχει "εγκατασταθεί" από χθες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με τα καλώδιά του ποντισμένα , δοκιμάζοντας τα νεύρα αλλά και τα ανακλαστικά της ελληνικής πλευράς. 
Εξέλιξη που πυροδότησε η συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ( με εξαίρεση τους "53" ) εξέφρασε προβληματισμό και ενστάσεις - κυρίως σε ό,τι αφορά τη στρατηγική στόχευση της ελληνικής κυβέρνησης, συνάπτοντάς τη. 
"Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει την σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας - Σαράτζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον - άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις", είναι η ανακοίνωση - "υποδοχής" της Συμφωνίας Ελλάδας -Αιγύπτου για την ΑΟΖ, με την οποία η Κουμουνδούρου, αποφεύγει μεν να αξιολογήσει αλλά εκφράζει ενστάσεις για το εάν εντάσσεται - και σε ποια εθνική στρατηγική ή αποτελεί "πυροτέχνημα" που δημιουργεί "επικίνδυνα προηγούμενα". 
Από κει και πέρα, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην αποφασιστική στάση της χώρας απέναντι σε παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας. Κοινώς, στην αποτροπή του όρουτς ρεις στην περίπτωση που επιχειρήσει να παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. 
Η χθεσινή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, η οποία εκδόθηκε στην κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας και στον απόηχο του "μανιφέστου" Τσακαλώτου για τα Εθνικά, είναι ενδεικτική της "γραμμής" που θα ακολουθήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατά τη σημερινή του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό: 
"Αναμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την παρεμπόδιση οποιουδήποτε τουρκικού ερευνητικού σκάφους επιχειρήσει να προβεί σε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως  έχει συμβεί και κατά το παρελθόν".


https://www.capital.gr/