Δευτέρα, Αυγούστου 3

ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΝΤΑΓΚΛΑΣ ΚΑΙ ΑΒΡΑΑΜ ΛΙΝΚΟΛΝ



ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΝΤΑΓΚΛΑΣ ΚΑΙ ΑΒΡΑΑΜ ΛΙΝΚΟΛΝ

Ο πρώην σκλάβος Ντάγκλας συναντήθηκε τέσσερις φορές με τον Λίνκολν μες στη δίνη του εμφύλιου για να συζητήσει μαζί του πολεμικά θέματα. Ο Ντάγκλας ήταν ο οργανωτής των μάχιμων μονάδων των μαύρων. Η τελευταία συνάντηση ήταν το 1865, μετά τη συντριβή του Νότου και τη δεύτερη ορκωμοσία του Λίνκολν. Υπήρχε πανδαιμόνιο γύρω από το Λευκό Οίκο. Ο Λίνκολν τον δέχθηκε και τον ρώτησε πώς του φάνηκε η ομιλία. Ο Ντάγκλας αποκρίθηκε “Τι σημασία έχει η ταπεινή μου γνώμη όταν υπάρχουν χιλιάδες που θέλουν να σας σφίξουν το χέρι”. Κι ο Λίνκολν αποκρίθηκε “Δεν υπάρχει κανένας στη χώρα που η γνώμη του να μετράει περισσότερο για μένα”. Ο Ντάγκλας τότε του είπε “Κύριε Λίνκολν ήταν μια ιερή στιγμή”.
Στο υπόλοιπο της ζωής του ο Ντάγκλας ανέπτυξε πολυσχιδή δραστηριότητα, επιχειρηματική και κοινωνική. Υπήρξε εμπνευστής του “self made man” αρχής που εφάρμοσε ο ίδιος ακατάπαυστα και που αποτέλεσε το θεμέλιο του αμερικανικού ονείρου. Έλεγε:
“Εκεί όπου οι συγκυρίες δίνουν το τόνο, το άτομο κάνει τα ελάχιστα. Κι όταν κάνει τα ελάχιστα, είναι και το ίδιο ελάχιστο”.
“Αφήστε το νέγρο να παίξει σε ένα τίμιο παιγνίδι. Αν δεν μπορεί να παίξει, ας πέσει κάτω”.
Κι όλα αυτά χωρίς ποτέ να χάνει την μεγάλη και στενή σχέση μεταξύ ατόμου και κοινότητας. Αναφερόταν στην αλληλεπίδραση αυτή με μια εξοχή μεταφορά: το κύμα και τη θάλασσα.
Αυτές είναι οι κουβέντες όσων πολέμησαν στην πρώτη γραμμή και τη μεγάλη ώρα το ρατσισμό, το φασισμό και τις χούντες. Πριν έρθουν οι εύκολες συγκυρίες και γεμίσουμε τζάμπα αντιρατσιστές, αντιφασίστες και αντιχουντικούς.
Και γίνει το άτομο ελάχιστο όπως έλεγε ο Ντάγκλας.