Πέμπτη, Αυγούστου 20

Λιναρόσπορος: Σε αυτή τη μορφή κάνει περισσότερο καλό στην υγεία

Λιναρόσπορος: Σε αυτή τη μορφή κάνει περισσότερο καλό στην υγεία
Οι ειδικοί από την Κλινική Mayo εξηγούν ποια μορφή του θρεπτικού αυτού σπόρου εξασφαλίζει μεγαλύτερα οφέλη για τον οργανισμό
Όπως εξηγούν οι ειδικοί από την Κλινική Mayo, οι ευεργετικές ιδιότητες του λιναρόσπορου οφείλονται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς και συγκεκριμένα φυτοχημικά, τις λιγνάνες.

Μια κουταλιά της σούπας (7 γραμμάρια) αλεσμένου λιναρόσπορου περιέχει 2 γραμμάρια πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (συμπεριλαμβανομένων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων), 2 γραμμάρια διαιτητικών ινών και 37 θερμίδες.
Ο λιναρόσπορος χρησιμοποιείται συνήθως για τη βελτίωση της πεπτικής υγείας ή για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της συνολικής χοληστερόλης στο αίμα και της LDL (κακής) χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Μπορεί κανείς να προμηθευτεί λιναρόσπορο χύμα -ολόκληρο ή αλεσμένο- σε παντοπωλεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής. Οι ολόκληροι σπόροι μπορούν να αλεσθούν στο σπίτι σε μύλο καφέ ή σε ειδικό επεξεργαστή τροφίμων.
Οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα διατροφής συνιστούν αλεσμένο λιναρόσπορο, καθώς είναι ευκολότερος στην πέψη. Ο λιναρόσπορος στην ακέραιη μορφή του μπορεί να περάσει από το έντερο σας δίχως να έχει χωνευθεί, με συνακόλουθη μεγάλη απώλεια των οφελών που έχει για την υγεία.
Πώς μπορείτε να τον συμπεριλάβετε στη διατροφή σας
  • Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο στα δημητριακά σας το πρωί.
  • Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο λιναρόσπορο στη μαγιονέζα ή τη μουστάρδα.
  • Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο στο γιαούρτι σας.
  • Χρησιμοποιήστε τον σε μπισκότα, muffin, ψωμί ή άλλα αρτοσκευάσματα.
Όπως και άλλες πηγές φυτικών ινών, η κατανάλωση λιναρόσπορου απαιτεί συνοδεία άφθονου νερού ή άλλων υγρών. Δεν πρέπει να λαμβάνεται ταυτόχρονα με φάρμακα, ενώ η συμβουλή του γιατρού σας είναι απαραίτητη πριν δοκιμάσετε τυχόν συμπληρώματα διατροφής./ygeiamou.gr/