Σάββατο, Αυγούστου 1

Στο προσκήνιο και πάλι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού – Χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια

  • Της Μαρίας Μόσχου
Ένα από τα έργα που αναμένεται να δώσει «ανάσα» στα κυκλοφοριακό χάος της Αττικής είναι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού που η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα και έχει ήδη εντάξει στο «πακέτο» των έργων που θα υλοποιήσει με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Όπως επεσήμανε πρόσφατα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» στα σχέδια της κυβέρνησης για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων τα έργα υποδομών έχουν κεντρικό ρόλο.
« Γι’ αυτό και έχουμε εκπονήσει ένα ρεαλιστικό πλάνο έργων, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ. Έργα τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος, μπορούμε να δώσουμε μεγάλη ώθηση στο ΑΕΠ της χώρας, να ενισχύσουν σημαντικά την απασχόληση και εν τέλει να βοηθήσουν καίρια στο μεγάλο στοίχημα: την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επιστροφή στην Ανάπτυξη. Αναφέρομαι, ενδεικτικά, σε εμβληματικά έργα που ταλαιπωρήθηκαν επί χρόνια και πλέον δίνουμε λύσεις για να ξεμπλοκάρουν, από το Μετρό της Θεσσαλονίκης έως τον οδικό άξονα Πάτρα–Πύργος και την ολοκλήρωση του νότιου τμήματος του Ε65. Σε νέα έργα όπως είναι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, η νέα Περιφερειακή Οδός της Θεσσαλονίκης -το γνωστό FlyOver- ή ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη και το βόρειο τμήμα του Ε65. Στις επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας. Σε σιδηροδρομικά έργα. Αντιπλημμυρικά έργα. Παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια. Και τόσα άλλα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών.
Στόχος είναι η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής οδού, να ολοκληρωθεί  τον Οκτώβριο του 2024, με τη δημοπράτηση να προσδιορίζεται μέσα στο 2021.
Ήδη ο υπουργός Μεταφορών έχει προχωρήσει στην πρόσληψη τεχνικού και οικονομικού συμβούλου, προσελκύοντας το ενδιαφέρον διεθνών αλλά και εγχώριων μνηστήρων.
Τα νέα έργα φαίνεται να επικεντρώνονται στις κατευθύνσεις που δίνει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, κάτι που αυτομάτως περιορίζει και τις αντιδράσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν για περιβαλλοντικά ζητήματα τα επίμαχα έργα.
Στο πλαίσιο αυτό, το βάρος πέφτει στην επέκταση της Λ. Κύμης, στην αντίστοιχη της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού προς Ηλιούπολη, με διαμόρφωση ανισόπεδου κόμβου στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, με στόχο τη σύνδεση της Αττικής Οδού με το Ελληνικό, αλλά και στην επέκταση προς Ραφήνα, εκτιμώμενου κόστους περίπου 1 δισ. ευρώ.
Οι επεκτάσεις αυτές θα προχωρήσουν με μία ή και περισσότερες συμβάσεις παραχώρησης, βγάζοντας τελείως εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο αυτές να «κουμπώσουν» σε επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης. Ενδεχόμενο το οποίο ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής είχε ήδη αποκλείσει με δημόσιες δηλώσεις του.
Από τα αποτελέσματα του έργου του τεχνοοικονομικού συμβούλου θα είναι δυνατή η διακρίβωση:
α) του χρόνου λήξης της περιόδου παραχώρησης της υφιστάμενης σύμβασης
β) της συμβατικής πρόβλεψης εκ μέρους του υφιστάμενου παραχωρησιούχου των δαπανών που αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις του σε ό,τι αφορά στη βαριά συντήρηση και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων είσπραξης διοδίων κατά την λήξη της περιόδου παραχώρησης καθώς και στην αποτύπωσή τους στο χρηματοοικονομικό μοντέλο της παραχώρησης,
γ) της κατάστασης αναφοράς την οποία θα κληθούν να λάβουν υπόψη οι υποψήφιοι των διαγωνισμών για την ανάθεση της όποιας νέας δημοπράτησης (ή δημοπρατήσεων) συμβάσεων παραχώρησης, ώστε με βάση τα αποτελέσματα των παραπάνω το Υπουργείο να προχωρήσει στη δημοπράτηση της σύμβασης ή των συμβάσεων για την εκμετάλλευση, λειτουργία και συντήρηση της Αττικής Οδού, σε συνδυασμό με την υλοποίηση κατασκευαστικών αντικειμένων (επεκτάσεις Αττικής Οδού ή / και έργα σε άλλους οδικούς άξονες).



Στο προσκήνιο και πάλι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού – Χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια - Moved.gr