Σάββατο, Αυγούστου 8

Σήμα κινδύνου για την υγεία του λαού εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού

Ενα μικρό αφιέρωμα του «Ριζοσπάστη» για την κατάσταση που επικρατεί


«Σήμα κινδύνου» για την υγεία και τη ζωή του λαού εκπέμπει η κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές Υγείας της χώρας!
Την ώρα που η κυβέρνηση και τα στελέχη της κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την «ατομική ευθύνη» του λαού, που ο πρωθυπουργός επικαλείται το «ρωμαίικο φιλότιμο», το πιο κύριο και βασικό ζήτημα, η θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μένει «εκτός πλάνου».




Επιβεβαιώνεται ότι εδώ και μήνες η κυβέρνηση και το κράτος δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα ώστε να εξοπλίσουν τα νοσοκομεία με υγειονομικό προσωπικό αλλά και τις απαραίτητες υποδομές, δεν έχει διαμορφωθεί κάποιος σχεδιασμός αντιμετώπισης της πανδημίας πέρα από προσωρινά μέτρα - ασπιρίνες.

Το ζήτημα αυτό ομολογείται στην πραγματικότητα και από τους υπεύθυνους που ιεραρχούν ως πρώτο ζήτημα το «να μην πιεστεί το σύστημα Υγείας», χωρίς όμως να έχουν παρθεί μέτρα για τη θωράκισή του και μάλιστα ενώ όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει εύκολα, θα ζήσουμε νέα κύματά της. Ετσι λοιπόν ο «χρόνος που κερδήθηκε», όπως έλεγε η κυβέρνηση, από την υπεύθυνη στάση που κράτησε ο λαός μας, δεν αξιοποιήθηκε για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Αντίθετα, αξιοποιήθηκε για να πλέξει η κυβέρνηση το αφήγημα της «εμπιστοσύνης στο κράτος», ένα κράτος όμως που φαίνεται «ανίκανο» να προστατεύσει την υγεία του λαού με οργανωμένο και σχεδιασμένο τρόπο, «ανίκανο» να θωρακίσει τη δημόσια Υγεία, την ίδια στιγμή που είναι ικανότατο να παρέχει «διευκολύνσεις» στους επιχειρηματικούς ομίλους, να κόβει και να ράβει τα προληπτικά μέτρα στα «μέτρα» της κερδοφορίας τους και τσαλαπατώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να προχωρήσει το «άνοιγμα» του Τουρισμού, των Μεταφορών και της Εστίασης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προκλητική και επικίνδυνη απόφαση για αύξηση της πληρότητας στην ακτοπλοΐα.

Ο χρόνος αυτός που κερδήθηκε αξιοποιήθηκε αντίθετα για νέα αντιλαϊκά μέτρα, νέες αντεργατικές ρυθμίσεις σε βάρος του λαού και των εργαζομένων, που σήμερα έχει η εργοδοσία στις εργαλειοθήκες της και χρησιμοποιεί για ένταση της εκμετάλλευσης και υπεράσπισης της κερδοφορίας της.

Επιπλέον, χτες, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ανέπτυξε το αφήγημα της «ετοιμότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για κάθε ενδεχόμενο», κατά τη διάρκεια συσκέψεων με τους διοικητές των ΥΠΕ και των νοσοκομείων, κουνώντας για πολλοστή φορά απειλητικά το δάχτυλο στους εργαζόμενους για «τις μάσκες που πρέπει να φοράμε». Την ίδια στιγμή, οι καταγγελίες σωματείων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και υγειονομικών γκρεμίζουν με πάταγο την ψευδεπίγραφη «ενίσχυση του ΕΣΥ» και φέρνουν στο προσκήνιο τις ευθύνες της κυβέρνησης που είναι αδύνατο να κρυφτούν πίσω από όλα αυτά.

Πόσο μάλλον όταν, μόλις χτες, ανακοινώθηκε ότι 6 νέα κρούσματα αφορούν γιατρούς σε νοσοκομεία της Λάρισας! Κάτι που αποκαλύπτει όχι μόνο τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, αλλά την επικινδυνότητα της πολιτικής που στερεί από το λαό τον απαραίτητο αριθμό γιατρών στα νοσοκομεία, ακόμα και για περιπτώσεις που πρέπει να απουσιάσουν λόγω ασθένειας...

Σήμερα ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει, σε ένα μικρό αφιέρωμα, ένα μέρος της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΘΡΙΑΣΙΟ»: «Αδύνατο να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση»

Νοσοκομείο «Θριάσιο»: Πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία στις αρχές Απρίλη



«Οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό (ακόμα και σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, π.χ. γάντια - όπως επιβεβαιώνεται και από σχετικό έγγραφο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων) παραμένουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των νοσηλευόμενων ασθενών (...) Τα νοσοκομεία αναφοράς αδυνατούν να αντιμετωπίσουν πιθανή μαζική εξάπλωση της επιδημίας», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», στο οποίο ήδη νοσηλεύονται 13 ασθενείς με κορονοϊό.

Ακόμη και με τον ανεπαρκέστατο ισχύοντα οργανισμό του νοσοκομείου, παραμένουν κενές δεκάδες θέσεις όλων των ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα:
  • 34 θέσεις ειδικευμένων και 82 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών, με αποτέλεσμα σε πολλές κλινικές οι γιατροί να αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται, ενώ παραβιάζεται η υποχρεωτική χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία.
  • 82 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα στα νοσηλευτικά τμήματα οι νοσηλευτές να εργάζονται αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα - πρωί - νύχτα) και συχνά δύο νοσηλευτές ανά βάρδια να έχουν την ευθύνη για περισσότερους από 30 ασθενείς.
  • 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, με αποτέλεσμα τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δύο τραυματιοφορείς να καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου, ενώ η έλλειψη τραυματιοφορέων έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών και η μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις.
  • Στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία οι ελλείψεις καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους και πρακτικάριους, ενώ και οι φύλακες, μάγειρες, λαντζέρισσες και τραπεζοκόμες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου.
  • Δεν επαρκούν οι φυσικοθεραπευτές, που, εκτός από την καθημερινή τους προσφορά, έχουν σοβαρό ρόλο στη νοσηλεία και αποκατάσταση ασθενών με SARS-CoV-2.
Στην Πνευμονολογική Κλινική 6 ειδικευμένοι γιατροί (από τους οποίους ο συντονιστής διευθυντής αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας) έχουν την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς, ανάμεσά τους επιβεβαιωμένοι και πιθανοί ασθενείς με SARS-CoV-2. Στην ίδια κλινική αλλά και στη ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων - όπου νοσηλεύονται ασθενείς με SARS-CoV-2 - οι νοσηλευτές αναγκάζονται να παραμένουν πολλές ώρες, ντυμένοι με προστατευτικές στολές, χωρίς τη δυνατότητα να πάνε ακόμη και στην τουαλέτα, αφού δεν αρκούν σε κάθε βάρδια για να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας.
Ταυτόχρονα, παραμένουν ουσιαστικά αναξιοποίητες οι εγκαταστάσεις του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», που ήταν ανάμεσα στα νοσοκομεία που έκλεισαν από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξαναλειτούργησε ως νοσοκομείο. Με την αναγκαία στελέχωση και εξοπλισμό, μπορεί να λειτουργήσει ως το νοσοκομείο αναφοράς της 2ης ΥΠΕ για την επιδημία COVID-19.

  
ΓΝ ΝΙΚΑΙΑΣ: Εφημερία ... άκρως επικίνδυνη

Γιατροί του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ΓΝ Νίκαιας με έγγραφό τους προς τη διοίκηση του νοσοκομείου μόλις πριν από τρεις μέρες (3/8), καταγγέλλουν ότι έξι μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας τα προβλήματα παραμένουν και κάνουν λόγο για άκρως επικίνδυνη εφημερία.

«Με δεδομένη τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων από τον κορονοϊό η λειτουργία του ΤΕΠ κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας είναι άκρως επικίνδυνη για ενδονοσοκομειακή διασπορά της νόσου.
Εδώ κι έξι μήνες οι γιατροί έχουν επισημάνει ότι η υπάρχουσα δομή του ΤΕΠ κυρίως λόγω της χωροταξίας και του συνεπακόλουθου συνωστισμού δεν πληροί τα οριζόμενα από τον ΕΟΔΥ μέτρα ασφαλείας. Από μηνών έχουν κατατεθεί από το ΤΕΠ, την Επιτροπή Λοιμώξεων ολοκληρωμένες εναλλακτικές προτάσεις για τη δημιουργία ξεχωριστής ροής στο ΤΕΠ για ύποπτους ασθενείς, τις οποίες έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες του νοσοκομείου και οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν υλοποιηθεί. Επίσης έχουν περιγραφεί ο απαιτούμενος υλικοτεχνικός εξοπλισμός και οι ανάγκες σε προσωπικό.
Σήμερα με τη συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση ασθενών στο ΤΕΠ τις μέρες γενικής εφημερίας και την αύξηση των θετικών κρουσμάτων, τα προσωρινά μέτρα που έχουν ληφθεί από την Επιτροπή Λοιμώξεων και το ΤΕΠ είναι ανεπαρκή. Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού και της νόσου στο ΤΕΠ είναι πολύ υψηλός. Οι ασθενείς, οι συνοδοί και το προσωπικό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Θα πρέπει να ενημερωθούν ο ΕΟΔΥ και το ΕΚΕΠΥ για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια ασθενών και προσωπικού».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ: Ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ στο ... «διαμάντι» των ΣΔΙΤ



Ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ δεν διαθέτει το «καμάρι» της Σύμπραξης του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, που εκχωρήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας ΑΕ (ΑΕΜΥ ΑΕ), για να το διαχειρίζεται ως μία αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα Υγείας, πλήρως εναρμονισμένη με τους κανόνες της «αγοράς» και, όπως ισχυριζόταν μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «θα ενισχύονταν η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα των υπηρεσιών του».

Σε ένα νησί που βουλιάζει από τουρίστες και εργαζόμενους στον κλάδο.

Αντί για ΜΕΘ, η κυβέρνηση υπολογίζει τα πέντε κρεβάτια στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), ενώ ισχυρίζεται ότι έχει εξασφαλίσει 7 κρεβάτια για κρούσματα κορονοϊού. Και σ' αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για καινούρια κρεβάτια, αλλά αφορά τα μισά κρεβάτια που διατίθεται για όλες τις υπόλοιπες ασθένειες.



Πάρθηκαν από την κλινική 14 κρεβάτια που νοσηλεύονται όλα τα περιστατικά του νοσοκομείου (παθολογικά, χειρουργικά κ.τ.λ. πλην του γυναικολογικού - μαιευτικού). Σε αυτή την κλινική των 14 κρεβατιών, απομονώθηκαν με πόρτες τα 7 και βαπτίστηκαν «κλινική Covid».

Αρα σ' ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα θα κλείσουν αυτόματα πολλά κρεβάτια, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά εντός νοσοκομείου, μειώνοντας έτσι κατά 50% τη δυναμική της κλινικής, δηλαδή των υπόλοιπων νοσηλευόμενων, που έτσι κι αλλιώς το σύνολο των κρεβατιών δεν αρκούσε για τις τρέχουσες ανάγκες.

Στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης δεν υπάρχει ούτε ένας πνευμονολόγος, ο εντατικολόγος - καρδιολόγος είναι μόνο ένας. Οι ελλείψεις εντοπίζονται σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες: Καρδιολόγοι, παθολόγοι, γενικοί ιατροί, γυναικολόγοι (το κενό καλύπτεται κατά διαστήματα με γυναικολόγους από το Τζάνειο), παιδίατροι, αναισθησιολόγοι.

Στο νοσηλευτικό προσωπικό λείπουν σχεδόν οι μισοί, με αποτέλεσμα το χειρουργείο και η ΜΑΦ να επανδρώνονται από νοσηλευτές του ΤΕΠ. Στη βάρδια των τραυματιοφορέων - μετά και το εργατικό «ατύχημα» που είχε ένας εξ αυτών - αντιστοιχεί ένας στη βάρδια για να εξυπηρετεί περιστατικά στο ΤΕΠ, στο χειρουργείο, στην κλινική, στον αξονικό και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Οσο για τις ανάγκες των 25.000 μόνιμων κατοίκων για ΠΦΥ, ακολουθούν την πεπατημένη, καθώς το Κέντρο Υγείας του νησιού συγχωνεύτηκε επί ΣΥΡΙΖΑ με το νοσοκομείο, 7 αγροτικοί και δυο γενικοί ιατροί καλύπτουν τη συνταγογράφηση στα περιφερειακά ιατρεία τεσσάρων κεντρικών χωριών (Εμπόρειο, Καμάρι, Οία, Πύργος) και στη Θηρασιά, όπως και τις εφημερίες του νοσοκομείου!

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ: Επικίνδυνο κτίριο χτισμένο το 1937

Τα προβλήματα στις υγειονομικές δομές στο Κιλκίς, ενός νομού 80.000 κατοίκων, όπου λειτουργούν 3 βιομηχανικές περιοχές, είναι τεράστια.

Τα δύο νοσοκομεία σε Κιλκίς και Γουμένισσα αντιμετωπίζουν σοβαρά κτιριακά προβλήματα και μεγάλες ελλείψεις σε χρηματοδότηση και στελέχωση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου Κιλκίς, όπου με βάση το επίσημο οργανόγραμμα (το οποίο μετρά 40 έτη ζωής, όταν ο πληθυσμός του νομού ήταν ο μισός από σήμερα) λείπουν σχεδόν οι μισοί μόνιμοι γιατροί.

Ακόμα, δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για ανέγερση νέου κτιρίου για τη στέγαση του νοσοκομείου, παρά μόνο ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Να σημειωθεί πως το υπάρχον κτίριο, χτισμένο το 1937, λόγω έλλειψης τακτικής συντήρησης και ελέγχου, με ευθύνη του κράτους, προκαλεί κινδύνους για την υγεία ασθενών και εργαζομένων καθώς περιστατικά όπως το να πέφτουν σοβάδες από το ταβάνι είναι συχνά.

Στο νομό λειτουργούν μόλις 3 Κέντρα Υγείας με αντίστοιχες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και χρηματοδότηση, τα οποία δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, ενώ ολόκληρες δημοτικές ενότητες παραμένουν χωρίς καθημερινή κάλυψη. Τα Αγροτικά Ιατρεία εκτελούν μόνο το έργο της συνταγογράφησης, για ένα ή δύο πρωινά τη βδομάδα, με μόλις 1 γιατρό, αφήνοντας «ξεκρέμαστους» τους κατοίκους των χωριών ειδικά στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της εξέτασης και της πρόληψης.

Ακόμα και την περίοδο της καραντίνας, τη στιγμή που συνεχώς γινόταν λόγος για την άμεση ανάγκη αύξησης των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, το Νοσοκομείο Κιλκίς, μέχρι και σήμερα, δεν έχει ούτε μία.

Την ίδια στιγμή όμως γιγαντώνεται στην περιοχή η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, με επενδύσεις μεγάλων ομίλων του κλάδου, με ιδιωτικές κλινικές και ειδικά μαιευτικές και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και όχι μόνο, που υπερτερούν σημαντικά στον αριθμό έναντι των κρατικών, ακριβώς γιατί υπάρχουν τεράστια κέρδη από τέτοιες επενδύσεις.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΡΟΥ: Στο 40% οι ελλείψεις προσωπικού



Στη Σύρο, όπου ήδη έχουν εντοπιστεί τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και στο νοσοκομείο του νησιού, το οποίο διασυνδέεται με άλλα, όπως της Νάξου, δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ.

Πρόσφατα δημιουργήθηκε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με 3 κρεβάτια, η οποία αναμένεται να παίξει το ρόλο υποδοχής για τα περιστατικά που χρήζουν διασωλήνωσης πριν την αεροδιακομιδή.

Να σημειωθεί ότι τόσο η ΜΑΦ όσο και η πρόσφατη δημιουργηθείσα Παιδιατρική κλινική καλύπτονται από το υπάρχον ελάχιστο προσωπικό, με μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα, ανάλογα με τις ανάγκες.

Μέχρι και σήμερα δεν έχει προσληφθεί καν το προσωπικό για το τμήμα της ΜΑΦ, ενώ από τις πολυδιαφημισμένες «700 προσλήψεις στα νησιά», στη Σύρο αναλογούν μόλις 9 επικουρικές νοσηλεύτριες για όλα τα τμήματα, όταν η έλλειψη σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό αγγίζει το 35% - 40% στο νοσοκομείο και στους τραυματιοφορείς το 75%.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, θα αξιοποιηθεί η βάση αεροδιακομιδής που διαθέτει το νησί, σε μόνιμη βάση για να υποδέχεται ασθενείς με Covid-19 από τα γύρω νησιά. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου καταγγέλλουν ότι με τις ελλείψεις σε προσωπικό και χωρίς ΜΕΘ, η μεταφορά όλων των ύποπτων κρουσμάτων από τα γύρω νησιά στη Σύρο θα δημιουργεί επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας και εργασίας.

Να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο της Σύρου διαθέτει μόλις έναν θάλαμο αρνητικής πίεσης, ενώ δύο μικρά λυόμενα θα στεγάζουν τα ύποπτα κρούσματα κορονοϊού στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. Οσο για τον εργαστηριακό έλεγχο που διατυμπάνιζε το υπουργείο Υγείας ότι έχει εξασφαλίσει σε ...κομβικά σημεία της νησιώτικης Ελλάδας, μετά από «δωρεά» της Περιφέρειας (δηλαδή πάλι με χρήματα του λαού) εξασφαλίστηκε ένας μικρός αναλυτής PCR (δίνει αποτέλεσμα σε μιάμιση ώρα περίπου).

Ο στόλος του ΕΚΑΒ αποτελείται από μόλις 2 ασθενοφόρα, τα οποία δεν έχουν επαρκή πληρώματα για να στελεχωθούν, κι όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος θα μετακινηθούν πληρώματα του ΕΚΑΒ από την Αθήνα, προκειμένου να κυκλοφορούν δύο ασθενοφόρα σε ένα νησί με 22.000 μόνιμο πληθυσμό, που πολλαπλασιάζεται αυτή την περίοδο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Ακάλυπτες 212 από τις 376 οργανικές θέσεις



Πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγκαινίασε σε πανηγυρικό τόνο το νέο κτίριο όπου στεγάστηκε το Νοσοκομείο Λευκάδας. Ομως δεν στελεχώθηκε, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από τη ΝΔ, με το απαραίτητο προσωπικό. Η κατάσταση είναι τραγική. Το 73% των οργανικών θέσεων για γιατρούς και το 56% για νοσηλευτές είναι κενές.

Σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, παραμένουν ακάλυπτες 212 θέσεις από τις 376, δηλαδή πάνω από το 56% των οργανικών θέσεων, και στο ιατρικό προσωπικό 51 θέσεις από τις 70, δηλαδή πάνω από το 73% των οργανικών θέσεων. Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, με αφορμή τις σοβαρές ελλείψεις μαιών και υγειονομικού προσωπικού, έχει αποστείλει μάλιστα σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ενώ προχωρά σε σοβαρότατες καταγγελίες. Συγκεκριμένα:

«Εδώ και τρία χρόνια με την πρόσληψη των δύο επικουρικών γυναικολόγων και την επαναλειτουργία της Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής αυξήθηκαν κατακόρυφα τα μαιευτικά - γυναικολογικά περιστατικά που προσέρχονται στο νοσοκομείο και νοσηλεύονται στην κλινική.

Ιδιαίτερα μετά τη μετεγκατάστασή μας, πέρσι την άνοιξη, στο νέο κτίριο του νοσοκομείου οι ανάγκες σε προσωπικό αυξήθηκαν δραματικά», σημειώνει ο Σύλλογος, καθώς «οι μαίες του νοσοκομείου καλύπτουν καθημερινά τις ανάγκες του Μαιευτικού - Γυναικολογικού Ιατρείου που στεγάζεται στα Τακτικά Ιατρεία στο ισόγειο του νοσοκομείου, της Κλινικής στον δεύτερο όροφο και του Χειρουργικού Μαιευτηρίου στον πρώτο όροφο».

Οπως εξηγεί ο Σύλλογος, οι μαίες «καλύπτουν δηλαδή τρία διαφορετικά τμήματα του νοσοκομείου και σε τρεις διαφορετικούς ορόφους» σε τρεις βάρδιες. Ωστόσο, «πάρα πολλές φορές, στην απογευματινή και βραδινή βάρδια, όπου δουλεύει μόνο μία μαία, λόγω των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν πολύ συχνά μέσα στο μήνα, όπως τοκετοί και άλλα μαιευτικά - γυναικολογικά περιστατικά, οι μαίες καλούνται από το σπίτι, όποια βρεθεί στο τηλέφωνο, να καλύψουν αυτές τις ανάγκες»!

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»: Ανεπάρκεια μέσων προστασίας των εργαζομένων



Eπανειλλημένα και με ένταση, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» έχει απαιτήσει μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ιδιαίτερα όσων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Οι δέουσες συνθήκες εργασίας αυξημένης ασφάλειας δεν υπάρχουν. Και προφανώς, οι προτροπές "μάσκα - απόσταση - απολυμαντικό - αερισμός", που ισχύουν ως οδηγία για τον γενικό πληθυσμό και άλλους εργασιακούς χώρους, είναι επιεικώς ανεπαρκείς όταν αναφερόμαστε σε υγειονομικούς με σοβαρά ζητήματα υγείας, καθώς η ίδια η φύση της δουλειάς τους (για τη συντριπτική πλειοψηφία) επιβάλλει την εκ του σύνεγγυς εξέταση και περίθαλψη - θεραπεία των ασθενών!», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων.

Θυμίζουμε ότι τον Ιούλη εντοπίστηκαν κρούσματα σε δύο εργαζόμενες στην καθαριότητα, το ένα στη ΜΕΘ και το άλλο στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Οι δύο εργαζόμενες δεν χρειάστηκαν νοσηλεία και παραμένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους, αλλά σήμανε συναγερμός, καθώς η ανεπάρκεια των μέτρων είναι εμφανής και σε περιόδους αναχαίτισης της νόσου.

Τα κρίσιμα αιτήματα του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» έρχονται να «δέσουν» με τα αιτήματα όλου του κλάδου, απαιτώντας: Επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το υγειονομικό προσωπικό. Επαρκής χορήγηση σε υγειονομικούς, ασθενείς και επισκέπτες όλων των απαραίτητων μέσων προστασίας δωρεάν. Ενίσχυση επιτροπών λοιμώξεων και άνοιγμα χιλιάδων κρεβατιών ΜΕΘ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζομένων που δουλεύουν χρόνια τώρα στα δημόσια νοσοκομεία.

Σποτ της ΚΝΕ - απάντηση στο «μήνυμα» Μητσοτάκη

Το χάσμα ανάμεσα στις δηλώσεις περί προτεραιότητας «στη ζωή και υγεία των Ελλήνων» και την πραγματικότητα που ζει ο λαός αναδεικνύει η ΚΝΕ στο νέο spot - απάντηση στο ...«μήνυμα» Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας.



«Οι τεράστιες αντιφάσεις και παλινωδίες στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση βγάζουν μάτι! Επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά ότι το απόλυτο κριτήριο για τη διαχείριση της πανδημίας είναι το πώς θα προστατευτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα στον τουριστικό και μεταφορικό τομέα! Θα μας βρουν απέναντί τους! Δυναμώνουμε τον αγώνα για μέτρα προστασίας της ζωής μας!», είναι το μήνυμα που στέλνει η ΚΝΕ.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών χωρίς ... φιλότιμο

Με αναφορές του τύπου «να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί», επιχείρησε ο Κυρ. Μητσοτάκης να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Ευθύνες που σχετίζονται με την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, ελέγχων σε εργασιακούς χώρους, αλλά και θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Μιλώντας χτες σε τηλεδιάσκεψη με κυβερνητικά και άλλα στελέχη, επιχειρώντας να πείσει το λαό ότι εξαρτάται από ...αυτόν η πορεία της πανδημίας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε απέναντι στα μέτρα συμμόρφωσης στο εσωτερικό της χώρας μας κατά τον μήνα Ιούλιο».

«Και σε αυτό πιστεύω ότι έχουμε όλοι μια ευθύνη γι' αυτό. Μόλις το 10% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, τα πιο πολλά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι εγχώρια», είπε, αποσιωπώντας ότι η κυβέρνηση πετσοκόβει μέτρα προστασίας στα πλοία, επιβάτες συνωστίζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εργαζόμενοι σε βιομηχανίες, Τουρισμό, Μεταφορές, Επισιτισμό είναι απροστάτευτοι, συν τις σοβαρές ελλείψεις σε νοσοκομεία και δομές Υγείας.

Εξάλλου, υπεραμυνόμενος του περιλάλητου «ανοίγματος της οικονομίας», υποστήριξε ότι «σε αυτή τη μεγάλη κρίση η Υγεία και η οικονομία δεν είναι δύο έννοιες που η μία αντιπαλεύει την άλλη. Δεν είμαστε ή με την Υγεία ή με την οικονομία. Για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχουμε Υγεία. Για να έχουμε ένα επαρκές σύστημα Υγείας και έναν κοινωνικό δείκτη προστασίας πρέπει να έχουμε μία οικονομία η οποία να δίνει έσοδα, να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη και ένα κράτος το οποίο να επιτελεί τον ρόλο του».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 6/8/20 σελίδες 9 - 11