Σάββατο, Οκτωβρίου 10

Υπερμετάδοση του Covid -19 στην Αττική ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ – ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ


Για ακόμα μια ημέρα η Αττική βρίσκεται το προσκήνιο λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων κρουσμάτων του κορωνοϊού.  Ήδη τα 219 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο συνεχίζουν να ανησυχούν τις υγειονομικές αρχές, παρόλα τα ειδικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τα βλέμματα και οι συσκέψεις των επιστημόνων στρέφονται πλέον ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα όπου η πανδημία χτυπάει «κόκκινο» και καταγράφονται  τα περισσότερα κρούσματα στο σύνολο της

χώρας.Την ίδια ώρα υπάρχει φόβος από την πλευρά των ειδικών για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων ενόψει του χειμώνα και της πτώσης της θερμοκρασίας.

Με την πανδημία πάντως να εξακολουθεί να σφυροκοπά τη χώρα και ιδιαίτερα την Αττική, η κυβέρνηση ετοιμάζεται  να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της, μέσα από τη δημιουργία ενός «χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό». 

Όπως έχει επισημάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς,ο  χάρτης αυτός ο οποίος και αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στην ενημέρωση της Παρασκευής (ενώ είναι ήδη αναρτημένος στο covid19.gov.gr.), περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας:

Επίπεδο 1: ετοιμότητας,
Επίπεδο 2: επιτήρησης,
Επίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης και
Επίπεδο 4: αυξημένου κινδύνου.

Επίσης πηγές του Υπουργείο Υγείας αναφέρουν πως από την επόμενη βδομάδα και εφόσον τα κρούσματα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Όσον αφορά στους δήμους τις Αττικής όπου εντοπίζονται οι περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης, την πρωτιά κατέχουν ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Πειραιά, ο Δήμος Ιλίου, ο Δήμος Αχαρνών και ο Δήμος Περιστερίου.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, σήμερα δηλώθηκαν 436 επιπλέον κρούσματα. Από τα 417 εγχώρια κρούσματα, τα 65 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Συγκεκριμένα:

– 17 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 2 εισαγόμενα κρούσματα εντοπίστηκαν αφού προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 219 κρούσματα εντοπίστηκαν  στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 33 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 6 κρούσματα από Π.Ε. Βοιωτίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 20 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 18 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 8 κρούσματα από Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 4 κρούσματα από Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

– 21 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Απαράδεκτη η  εικόνα της συγκέντρωσης πολιτών έξω από το Εφετείο

Την ώρα λοιπόν που η Αττική δίνει την μετωπική της μάχη με τον ιό, συνέβη και το εξής παράδοξο. Ενώ οι υγειονομικές αρχές και οι ειδικοί επιχειρούν εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες να εξορκίσουν το κακό και να περιορίσουν της πηγές ταχείας και επιθετικής αναμετάδοσης που είναι οι συναθροίσεις και ο συνωστισμός, από 10- 20 χιλιάδες πολίτες κυρίως νέων ηλικιών συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Εφετείο Αθηνών αναμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή.

Οι εικόνες ήταν απογοητευτικές τόσο όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων, όσο και την χρήση μάσκας. Άλλωστε και μέτρα να είχαν ληφθεί όλα πήγαν περίπατο όταν άρχισαν τα επεισόδια μεταξύ ομάδων και αντιπάλων πολιτικών δομών στην Αριστερά και βεβαίως όταν άρχισαν τα επεισόδια με τις βόμβες μολότοφ , τις πέτρες και τα δακρυγόνα. Ήταν φανερό εξ αρχής πως αυτή η συγκέντρωση σιγά σιγά θα αναδειχθεί τις επόμενες ημέρες σε πηγή ευρείας, ταχείας και επιθετικής αναμετάδοσης του κορωνοϊού.

Δεν είναι δυνατόν να ισχύει πως οι συναθροίσεις σε πλατείες είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και να γίνονται ανεκτές οι χωρίς μέτρα πολιτικές συγκεντρώσεις οι οποίες κάποια στιγμή θα αναδειχθούν σε βασικούς φορείς αναμετάδοσης του ιού. Τα κόμματα και οι πολιτικές οργανώσεις όφειλαν να είχαν λάβει τα απαιτούμενα μέτρα και όχι μόνον αυτό. Θα έπρεπε να επιδείξουν ιδιαίτερη σοβαρότητα και να αναδείξουν το πώς είναι δυνατόν να υπάρξουν πολιτικές συγκεντρώσεις, τηρώντας τις αποστάσεις, φορώντας τις μάσκες προστασίας, αποφεύγοντας τις άμεσες επαφές. Ο σεβασμός της δημόσιας υγείας αποτελεί μείζον πολιτικό καθήκον σε καιρούς πανδημίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .